Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 5-7 februarie: spectacole de teatru la Odeon, TNB, Bulandra, o expozitie de stampe japoneze, program TIFF Unlimited si evenimente pentru copii.

Luna februarie a inceput la Bucuresti cu o veste buna, o mare parte dintre teatre si-au redeschis stagiunea si publicul se poate bucura de spectacole in sala. De asemenea, masurile de relaxare care s-au implementat de saptamana trecuta au redeschis mai multe institutii la interior, printre care si restaurantele.

urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala. Chiar daca masurile s-au relaxat, in continuare exista un program online de evenimente pentru toate gusturile.

Prima premiera din teatru de anul acesta este “Cui i-e frica de Virginia Woolf“, spectacol montat la Teatrul Odeon de regizorul Alexandru Mazgareanu.

Cui i-e frica de Virginia Woolf?” sparge conventiile sociale despre ideea de familie americana model si prezinta un cuplu casatorit, Martha (Carmen Tanase) si George (Adrian Titieni) – denumiti dupa primul Presedinte al Statelor Unite si sotia lui -, cu o relatie turbulenta, departe de a fi perfecta si aproape ruinata. Spectacolul se joaca sambata, 6 februarie si duminica, 7 februarie, insa biletele au fost epuizate. Detalii despre viitoarele reprezentantii aici.

Teatrul National „I. L. Caragiale” din Bucuresti are spectacole in toate salile cladirii incepand de astazi. Ion Caramitru, Oana Pellea, Mihai Calin si Tania Popa se reintorc pe scena.

Intre primele spectacole pe care le puteti vedea se numara: „Jurnal de Romania.1989” – premiera verii trecute si „Noii infractori” la Sala Mare, „Presul” si „Frumos e in septembrie la Venetia” in Sala Studio, „Orchestra Titanic”, “Incognito”de Nick Payne in Sala Atelier.

Pentru copii, la Sala Media, „Magicianul Povestilor” ii invita pe cei mai mici dintre spectatorii TNB la o reintalnire cu „Jocul de-a Teatrul si lumea basmelor romanesti”.

Biletele sunt disponibile atat la Casa de bilete a TNB, precum si online, pe platforma www.mystage.ro

Teatrul Bulandra isi reia activitatea cu trei spectacole programate pentru 6 si 7 februarie. Spectacolele “Arta” (Vlad Zamfirescu, Serban Pavlu), “Scaunele” (Oana Pellea, Razvan Vasilescu) si „Mestesugul vietii”(Razvan Vasilescu, Dana Dogaru) sunt disponibile pentru public.

Pe langa spectacolele anuntate din programul de redeschidere, Teatrul Bulandra isi va continua reprezentatiile si la Ploiesti, unde aveau o ministagiune cu spectacolul “Arta” – in regia lui Cristi Juncu, “Gigel” – regia Vlad Zamfirescu si “Mestesugul vietii” – in regia lui Felix Alexa. Bilete pentru spectacolele la Teatrul Bulandra sunt disponibile aici.

La Teatrul Nottara, in weekend se joaca “Mitica Popescu” si “Lectia”, unde deja s-au epuizat toate biletele.

“Mitica Popescu” este o comedie scrisa de Camil Petrescu, insa inspirata de scrierile lui Caragiale, despre o tipologie des intalnita: bucuresteanul par excellance, asa cum chiar autorul noteaza. Spectacolul are loc vineri, 5 februarie, de la ora 19.00, iar din distributie fac parte Dan Tudor, Ada Navrot si Dani Popescu. Detalii aici.

Teatrul de Comedie isi reia activitatea in primul weekend din februarie. Ilona Brezoianu, Dan Radulescu, Liviu Pintileasa si Dragos Huluba se intorc pe scena.

Teatrul de Comedie isi va relua activitatea in sala de spectacol incepand cu primul weekend din luna februarie cu doua reprezentatii dedicate iubirii, in mai multe ipostaze ale acesteia: sambata, 6 februarie, ora 19.00, spectatorii vor fi intampinati de “Don Juan”, dupa Moliere, regia Andrei si Andreea Grosu, iar duminica, ora 19.00, spectatorii vor putea urmari “Diseara la 7”, de Aurelian Barbieru, in regia Chris Simion-Mercurian.

La Timisoara se monteaza “Fluturii sunt liberi” in interpretare mimico-gestuala. Spectacolul este disponibil online gratuit.

Unul dintre cele mai jucate texte din Romania, ”Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, este montat la Timisoara in regia Anei Maria Ursu, cu dublare in limbaj mimico gestual, spectacolul fiind transmis live gratuit pe paginile de Facebook ale organizatorilor.

Spectacolul ii are in distributie pe Simion Caragia, Jasmina Mitrici, Alina Ilea si Ioan Codrea si este povestea unui tanar nevazator, Don Baker, care incearca sa se desprinda de sub aripa exagerat de ocrotitoare a mamei si sa traiasca independent, sa se indragosteasca, la fel ca orice alt tanar de varsta lui.

Cinematografele deschise publicului sunt Elvira Popesco, Cinema Eforie, Happy Cinema si Cinemateca Union.

La Cinema Elvira Popesco, o serie de filme frantuzesti – “Revenirea”, “La Belle Epoque”, in programul de vineri, “In absenta dumneavoastra”, “Enorma” – film in exclusivitate, si “Martin Eden” pentru sambata, iar duminica, “Traducatorii”, “La psiholog in Tunisia” si “Babyteeth: Prima Iubire”. Toate detaliile sunt disponibile aici.

Cinema Eforie ofera o serie de filme la cererea spectatorilor, iar din program fac parte si “Musorgski, creatorul operelor muzicale” (vineri, 5 februarie, ora 18.30), “Pierrot nebunul” (sambata, 5 februarie, ora 15.30) si “La Strada” (duminica, 7 februarie, ora 15.00). Detalii despre programul complet al filmelor sunt aici.

In programul Happy Cinema sunt doua animatii pentru copii, “Caini si pisici 3” si “Scoob!”, dar si doua avantpremiere: “Motherless Brookyln”, un thriller crimal si o aventura pentru intreaga familie, “The Witches,” dar si premiera filmului “Isn’t it Romantic”. Intreg programul este disponibil aici.

La Cinema Union ruleaza mai multe filme din Colectia de Aur Mosfilm, ecranizari ale operelor din literatura rusa, dar si documentarul romanesc “Acasa” si premiera filmului “Traducatorii”. Detalii complete despre program sunt aici.

In acest weekend, din cele peste 200 de filme de pe platforma TIFF Unlimited, cinefilii pot urmari o poveste de la recent incheiatul festival Sundance: filmul CODA, inspirat de La Famille Belier.

CODA, un remake american al unei comedii franceze de succes, a castigat marele premiu al festivalului si a fost cumparat de Apple cu 25 de milioane de dolari. Desi momentan CODA lui Sian Heder nu este disponibil in Romania, TIFF Unlimited are pe platforma filmul original,  La Famille Bélier, regizat de Éric Lartigau, care a adus nu mai puțin de 7 milioane de spectatori numai in Franta si avut 6 nominalizari la Premiile César. In ambele filme, o tanara cu o voce remarcabila este singura din familie care aude (CODA = Child of Deaf Adults). Pentru parintii si fratele ei ea este, adeseori, legatura cu restul lumii.

Corul Madrigal lanseaza un nou program online gratuit destinat educatiei muzicale. Cursurile se adreseaza cadrelor didactice, profesionistilor din domeniu, dar si celor interesati sa aprofundeze notiuni legate de muzica.

Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”, alaturi de Programul National Cantus Mundi anunta lansarea pe 5 februarie a cursurilor online de instruire in domeniul educatiei muzicale si a dirijatului coral. Proiectul se adreseaza cadrelor didactice (educatori, invatatori, profesori etc.), coordonatorilor si dirijorilor de coruri si ansambluri instrumentale, dar si celor care doresc sa descopere sau sa aprofundeze muzica, tehnica dirijorala, interactiunea pedagogica cu copiii, managementul corurilor, precum si diferite abordari educationale alternative.

Pentru cei mici, spectacol fara cuvinte la Teatrul Tandarica, piesa “Strada” aduce pe scena genul teatrului clovnesc.

Actorii Teatrului Tandarica invita publicul la un spectacol nonverbal, adresat tuturor varstelor – piesa “Strada”, in scenariul si regia lui Mihai Gruia Sandu. Spectacolul de teatru “Strada” este jucatat vineri, 5 februarie de la ora 18, la Teatrul Tandarica. Organizatorii anunta ca pot participa si copii, varsta minima pentru acest spectacol fiind de 5 ani. Biletele pot fi cumparate online, de pe siteul teatrului.

Tot pentru copii, Teatrul EXCELSIOR are noi productii in stagiunea online: Vrajitorul tie tot, Dictionarul Urban de Teatru, Improvizatie.

Excelsior, teatrul specializat in productii pentru copii si adolescenti, lanseaza o noua stagiune online cu proiecte educative in care, sub rama unui spectacol amuzant de teatru, cei mici sunt provocati sa se intalneasca cu informatii noi care le sunt de ajutor la scoala sau le dezvolta aptitudinile de invatare si increderea in sine.

Pasionatii de teatru au o serie de platforme online puse la dispozitie de Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Avangardia, Teatrul Andrei Muresan din Sfantu Gheorghe, Unteatru si Teatrul Mic. De asemenea, Teatrul din Constanta are in acest weekend o premiera online.

Chiar daca o mare parte dintre teatre s-au redeschis, daca nu vreti sa iesiti, urban.ro a facut o selectie a spectacolelor online disponibila aici.

Un proiect teatral care a inceput pe 15 ianuarie este “Hektometronul”, prin care 100 regizori din 100 de tari in 100 de zile la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova.

Proiectul are la baza scrierea lui Giovanni Boccaccio, “Decameronul” si va prezenta in fiecare zi cate o poveste similara cu cele din scrierea italiana, iar acestea vor fi disponbile gratuit pe website-ul www.hektomeron.com  in regim de live streaming din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului. Fiecare poveste va fi regizata de catre un alt artist si reuneste100 de regizori din 100 de tari. Primele zece episoade poarta semnatura unor regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croatia si SUA. 

La Muzeul Literaturii Romane, o expozitie de stampe japoneze, intitulata „Celebritati din Lumea Plutitoare”, se va deschide incepand de vineri.

Stampele fac parte din colectia privata Ukiyo-e George Serban si reprezinta un record pentru Romania, prin numarul de lucrari expuse, 200 de stampe japoneze create de cei mai importanti artisti ukiyo-e, in perioada 1603 – 1868, cunoscută sub numele de epoca Edo.

Expozitia prezinta lucrari care acopera marile teme ale acestei arte: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga sau portrete ale unor femei frumoase – gheise sau curtezane, shunga sau arta erotica si peisajul. Mai multe detalii despre expozitie aici.

Andrei Gamart are la Galeria Mobius o expozitie solo cu lucrari create in ultimii trei ani.

Vernisajul expozitiei “Eclipsa” a artistului Andrei Gamart va avea loc pe 29 ianuarie la Galeria Mobius, o expozitie solo care reuneste peste 35 de lucrari create in perioada 2017-2020. 

Gamart exploreaza si alte domenii creative, ca poezia si literatura, in timp ce lucrarile sale, fie picturi, desene sau lucrari de grafica prezinta fractii ale lumii care pare suspendata intre timp si spatiu. Temele majore alese ofera o „contra-realitate” obscura si uneori suprarealista care abordeaza relatia dintre memorie si materie, inocenta si eroare.

Pentru pasinatii de arta, 7 expozitii sunt  deschise la Muzeul National de Arta Contemporana pana pe 28 martie.

In programul MNAC sunt sapte expozitii care includ atat artisti cu renume precum Peter Jacobi si Ciprian Paleologu dar si tinere talente din seria operelor achizitionate la finalul anului trecut, lucrari in valoare de 2 milioane de lei.

Muzeul National de Arta Contemporana est deschis miercuri pana vineri intre 11:00 si 18:00 si sambata si duminica in intervalul 10:00-18:00.  Luni si marti este inchis. Accesul se face pe baza biletelor care pot fi achitizionate la parterul cladirii sau online – aici.

Citește în continuare