Skip to content

Ghidul Festivalului de Film de la Venetia, editia 2021: cele mai asteptate lansari de la Hollywood, potentialii castigatori la Oscar si 3 productii romanesti.

Festivalul de Film de la Venetia 2021 se deschide pentru jurnalisti incepand de marti, iar de miercuri incep premierele cinematografice ale celor mai asteptate si promovate filme ale anului. Mai mult ca in alte editii, selectia de la Venetia de anul acesta include blockbustere si productii cu distributii formate din numerosi actori si regizori nominalizati si castigatori de Oscar. 

La 78-a editie a festivalului, care se va intinde intre 1 si 11 septembrie, Romania este reprezentata prin 2 lungmetraje si un scurtmetraj. Regizorii si actorii romani vor fi invitati pentru a-si lansa noile productii in fata unei audiente formate din turisti, localnici cinefili, critici de film si cei mai mari producatori si agenti de casting din Marea Britanie sau Hollywood.

Din 2012 de cand a preluat conducerea festivalului, directorul Alberto Barbera a transformat evenimentul inspirandu-se de la Cannes si Sundance. 

Pe langa partea extravaganta a covorului rosu si imortalizarea sosirii invitatilor pe faimoasele gondole care ii transporta pe canalele venetiene, festivalul a devenit o rampa de lansare pentru filmele premiate la Oscar. Doua dintre ultimele patru filme care au castigat mult-ravnitul trofeu „Leul de Aur” au fost ulterior recompensate cu Oscarul pentru „Cel mai bun film” – „Shape of Water” si „Nomadland”. In plus, productii precum „La La Land”, „Joker” si „A Star is Born” au avut premiera tot in laguna italiana.

Juriul competitiei oficiale din acest an va fi prezidat de Bong Joon Ho si va fi completat de regizoarea Chloe Zhao, actrita franceza Virginie Efira, regizorul italian Saverio Costanzo, actrita si producatoarea canadiana Sarah Gadon, regizorul roman Alexander Nanau si actrita si cantareata britanica Cynthia Erivo.

Juriul editiei trecute

Cea mai asteptata premiera a editiei din 2020 este „Dune” in regia lui Denis Villeneuve, care ar fi trebuit sa fie lansat anul trecut dar a fost amanat din cauza pandemiei.

Pe langa filmul care ii are in distributie pe Timothee Chalamet, Zendaya, Javier Bardem, Jason Momoa si Oscar Isaac, o serie de alti actori foarte cunoscuti vor fi prezenti pe covorul rosu: Ben Affleck, Kristen Stewart, Penelope Cruz, Kirsten Dunst, Zendaya si Adam Driver. In privinta regizorilor aclamati care vor fi la Venetia pentru a-si lansa noile filme, acestia sunt Jane Campion, Ridley Scott, Pedro Almodóvar, Paolo Sorrentino, Paul Schrader si Edgar Wright.

In privinta reprezentarii romanesti, vor fi proiectate in premiera mondiala filmele: „Miracol” – regizat de Bogdan George Apetri, scurtmetrajul „Plastic semiotic” de Radu Jude si lungmetrajul „Imaculat” – regizat de George Chiper-Lillemark si Monica Stan.

Scurtmetrajul „Plastic semiotic”, regizat de Radu Jude, va fi prezentat in afara competitiei la Venetia si va avea 13 proiectii pe parcursul festivalului in Sala Perla, Perla 2, Sala Grande, Astra 1, Astra 2 si Sala Pasinetti.

Scenariul a fost scris de Jude si a fost inspirat de „Morala jucariei” de Charles Baudelaire, „Viata in intrebari si exclamatii” de A. P. Cehov, si „Dictionar de idei primite de-a gata” de Gustave Flaubert. 

„Plastic semiotic” propune o analiza a universului inocent al jucariilor realizata cu instrumentele cinema-ului – camera, montaj, mizanscena.

Aflat in Selectia Oficiala „Giornate degli Autori” dedicata regizorilor inovatori, lungmetrajul „Imaculat” regizat de Monica Stan (care a scris si scenariul) si George Chiper-Lillemark va avea 6 proiectii in cadrul festivalului.

Scenariul semnat de Monica Stan are la baza o istorie personala si urmareste povestea Dariei, o tanara de 18 ani. Cand iubitul ei toxicoman intra la inchisoare, Daria e dusa de parinti intr-o clinica de dezintoxicare ca sa se lase de heroina si sa redevina fiica model care a fost odata. Daria se trezeste inchisa intr-un mediu predominant masculin, care pare a fi plin de pericole ascunse si presiuni sexuale.

‘Povestea este inspirata dintr-o experienta prin care am trecut in adolescenta si pe care am reusit sa o transpun in fictiune abia acum. Ea surprinde dilemele emotionale ale unei tinere femei in devenire si tensiunile ce apar intre oameni aflati intr-un mediu inchis, unde totul poate exploda intr-o clipa. Este o poveste despre seductie, dar mai mult decat in sens sexual. E seductia propriei imagini si a oglindirii tale in ochii celuilalt’, a afirmat Monica Stan.

Filmul ii are in rolurile principale pe Ana Dumitrascu, Vasile Pavel si Cezar Grumazescu, alaturi de care apar Rares Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcas, Ionut Niculae, Florin Hritcu, Tiberiu Dobrica, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbrava si Cristina Buburuz.

„Miracol”, al doilea film din trilogia despre o sectie de politie a lui Bogdan George Apetri, marcheaza prima participare a unui lungmetraj romanesc intr-o sectiune competitionala la acest festival in ultimii 12 ani. Filmul va avea premiera in sectiunea competitiva Orizzonti, dedicata filmelor care reprezinta cele mai noi si expresive tendinte din cinematografia internationala.

Impartit in doua capitole, „Miracol” o urmareste pe tanara calugarita novice CRISTINA TOFAN (Ioana Bugarin) in timp ce se strecoara afara dintr-o manastire izolata, pentru a merge la spitalul din orasul vecin. Nereusind sa-si rezolve problemele si sa-l gaseasca pe barbatul pe care il cauta, pe drumul de intoarcere intâlneste o soarta neasteptata. A doua parte a filmului il are in centru pe MARIUS PREDA (Emanuel Parvu), inspectorul de politie plecat pe urmele ei. Marius reface calatoria Cristinei, pas cu pas – intr-o structura perfect oglindita. Investigatia detectivului aduce la lumina indicii si confesiuni care conduc nu numai inspre adevarul greu de inteles din spatele actiunilor Cristinei, ci si la un posibil miracol.

In rolurile principale joaca Ioana Bugarin si Emanuel Parvu, distributia fiind completata de actorii Cezar Antal, Ovidiu Crisan, Valeriu Andriuta, Ana Ularu, Valentin Popescu, Marian Ralea, Nora Covali, Natalia Calin, Catalina Moga, Olimpia Malai, Vasile Muraru si Mircea Postelnicu.

Filmul lui Bogdan George Apetri va avea 10 proiectii in cadrul Festivalului de la Venetia, in Salile Darsena, Casino, Volpi si Pala Biennale. Mai multe puteti citi mai jos.

Tot la Venetia va fi lansat si „Spencer”, noul film cu Kristen Stewart in rolul Printesei Diana.

Filmul spune povestea a trei zile decisive petrecute de Printesa Diana la Castelul Sandringham, acolo unde Familia Regala Britanica isi petrece anual sarbatorile de Craciun. Titlul productiei este imprumutat din numele de familie al Printesei dinainte de casatorie – Lady Diana Spencer. 

Mai jos puteti vedea imagini de la filmari si primul trailer oficial al filmului.

O alta premiera va fi debutul regizoral al lui Maggie Gyllenhall care ii are in distributie pe Olivia Colman, Dakota Johnson, Ed Harris si Peter Sarsgaard.

Povestea filmului este o adaptare a romanului “Fiica ascunsa” de Elena Ferrante si o are in centrul actiunii pe Leda (jucata de Olivia Colman), profesoara de limba engleza divortata de multi ani, aflata singura intr-o vacanta pe litoral, care devine captivata de o tanara mama si fiica ei, in timp ce le priveste la plaja. Leda se simte nelinistita de relatia acestora si de legaturile cu familia lor extinsa care este foarte galagioasa si incepe o analiza introspectiva a propriei copilarii. Treptat, este coplesita de propriile amintiri ale terorii, confuziei si intensitatii  pe care le-a resimtit cand a fost mama pentru prima data. In plus, se socheaza singura printr-un moment de impulsivitate care o forteaza sa infrunte alegerile neconventionale pe care le-a facut in tinerete si consecintele acestora.

Pe langa Colman, din distributie mai fac parte Peter Sarsgaard care in realitate este sotul lui Gyllenhaal, in film joaca rolul sotului Ledei, Jessie Buckley, Dakota Johnson, Ed Harris, Dagmara Dominczyk, Paul Mescal, Jack Farthing, Robyn Elwell, Ellie Blake, Oliver Jackson-Cohen, Panos Koronis, Alexandros Mylonas, Alba Rohrwacher, Nikos Poursanidis si Athena Martin.

Ridley Scott va lansa „The Last Duel” cu Jodie Comer, Matt Damon, Adam Driver si Ben Affleck in rolurile principale.

Regizat de Scott si filmat in perioada in pandemie, in pauza pe care Jodie Comer a avut-o intre sezoanele „Killing Eve”, filmul care va avea premiera la Venetia este un thriller istoric inspirat din cartea „The Last Duel: A True Story of Trial by Combat in Medieval France” de Eric Jager. Ben Affleck, Matt Damon si Nicole Holofcener au scris scenariul, iar Damon joaca rolul principal alaturi de Adam Driver si Jodie Comer, cu Affleck in rolul secundar.

Actiunea peliculei se desfasoara in Franta secolului al XIV-lea, unde cei mai buni prieteni Jean de Carrouges si Jacques Le Gris se vor lupta pana la moarte, dupa ce Carrouges il acuza pe Le Gris de violarea sotiei sale.

Mai jos puteti urmari trailerul.

Edgar Wright va lansa in premiera filmul „Last Night in Soho”, povestea de groaza a unei designerite de moda aflata la inceputul carierei, care intra in necazuri in momentul in care se trezeste peste noapte in corpul unei cantarete din anii ’60.

In rolurile principale din „Last Night in Soho” joaca Thomas McKenzie si Anya Taylor-Joy, alaturi de ei sunt Matt Smith, Rita Tushingham, Terence Stamp dar si regretatele actrite Diana Rigg si Margaret Nolan care au decedat anul trecut in septembrie, respectiv octombrie.

Filmul este descris ca un horror psihologic si o are in centrul actiunii pe Eloise, o tanara pasionata de moda cu un al saselea simt neobisnuit, care calatoreste inapoi in timp si se trezeste in anii ’60, in corpul cantaretei preferate din copilarie, Sandy.

O alta premiera mult-asteptata este „Madres Parelals”, noul lungmetraj al lui Pedro Almodovar al carui poster a fost cenzurat pe Instagram.

Pedro Almodovar va fi in centrul atentiei la Venetia cu Madres Paralelas, un film despre maternitate la care a lucrat cu o mare parte din actritele sale preferate: Rossy de Palma, Julieta Serrano si Penelope Cruz. In distributie mai sunt Aitana Sánchez-Gijón, Milena Smit si Israel Elejalde, la randul lor, colaboratoare frecvente ale regizorului spaniol.

Filmul spune povestile a doua femei care nasc in aceeasi zi. Almodovar – care are acum 71 de ani – se intoarce la limba spaniola ca mod de lucru (dupa un film in engleza lucrat cu Tilda Swinton).

Posterul filmului, care infatiseaza sanul unei femei care alapteaza, a fost considerat pornografie de algoritmii social media si a fost eliminat automat de pe Instagram, lucru care a creat o controversa in mediul online. Dupa reactiile vehemente ale publicului, oficialii Instagram si-au cerut scuze si au readus postarea pe pagina filmului, mentionand ca este “un context artistic evident”.

Mai multe puteti afla mai jos.

Genul de rol pe care il joaca Benedict Cumberbatch in „The Power of Dog” este considerat a fi un candidat in cursa pentru Oscar.

In „The Power of Dog”, film regizat de Jane Campion, actiunea se desfasoara in Montana sub forma unui western in care Benedict Cumberbatch joaca rolul lui Phil Burbank, un fermier care se intoarce impotriva fratelui sau, jucat de Jesse Plemons, in momentul in care isi aduce acasa noua sotie, interpretata de Kirsten Dunst.

Filmul este o adaptare a romanului omonim publicat de Thomas Savage in 1967, iar Cumberbatch, la origine britanic, va vorbi in engleza americana cu accent regional, o provocare care l-ar putea propulsa in cursa pentru Oscar.

Mai jos puteti urmari primul trailer al productiei care va fi lansata la Venetia, urmand sa fie disponibila pe Netflix la inceputul lunii decembrie.

Dupa succesul „La Grande Bellezza” si productiile pentru televiziune „The Young Pope” si „The New Pope”, Paolo Sorrentino revine cu „Hand of God”, film care intra in competitia oficiala pentru Leul de Aur, urmand sa fie lansat pe Netflix pe 15 decembrie.

„The Hand of God” (Mana lui Dumnezeu) ii are in distributie pe Filippo Scotti, Toni Servillo, Teresa Saponangelo, Marlon Joubert, Luisa Ranieri, Renato Carpentieri, Massimiliano Gallo, Betti Pedrazzi, Biagio Manna si Ciro Capano. O mare parte dintre acestia sunt colaboratori frecventi sau actori-fetish ai regizorului Paolo Sorrentino.

Pentru noul film, Sorrentino a revenit in orasul natal sa filmeze ceea ce descrie ca fiind „cea mai personala poveste a mea de pana acum”. Descris ca un cocktail care include toate pasiunile regizorului, „The Hand of God” urmareste calatoria emotionala a unui tanar care traieste in Napoli in anii ’80, cand viata ii este schimbata de fotbalistul Diego Maradona.

Mai jos veti gasi lista completa a lungmetrajelor, scurtmetrajelor si a serialelor TV care vor fi proiectate la Venetia in urmatoarele zile.

Filmele din competitia oficiala pentru Leul de Aur:

 “Madres Paralelas”, de Pedro Almodovar
“Mona Lisa And The Blood Moon”, de Ana Lily Amirpour
“Un Autre Monde”, de Stéphane Brizé
“The Power Of The Dog”, de Jane Campion
“America Latina”, de Damiano D’Innocenzo, Fabio D’Innocenzo
“L’Evénement”, de Audrey Diwan
“Competencia Oficial”, de Gaston Duprat, Mariano Cohn
“Il Buco”, de Michelangelo Frammartino
“Sundown”, de Michel Franco
“Illusions Perdues”, de Xavier Giannoli
“The Lost Daughter”, de Maggie Gyllenhaal
“Spencer”, de Pablo Larrain
“Freaks Out”, de Gabriele Mainetti
“Qui Rido Io”, de Mario Martone
“On The Job: The Missing 8”, de Erik Matti
“Leave No Traces”, de Jan P Matuszynski
“Captain Volkonogov Escaped”, de Natasha Merkulova, Aleksey Chupov
“The Card Counter”, de Paul Schrader
“The Hand Of God”, de Paolo Sorrentino
“La Caja”, de Lorenzo Vigas
“Reflection”, de Valentyn Vasyanovych

In afara competitiei – Fictiune:

“Il Bambino Nascosto”, de Roberto Ando
“Les Choses Humaines”, de Yvan Attal
“Ariaferma”, de Leonardo Di Costanzo
“Halloween Kills”, de David Gordon Green
“La Scuola Cattolica”, de Stefano Mordini
“Old Henry”, de Potsy Ponciroli
“The Last Duel”, de Ridley Scott
“Dune”, de Denis Villeneuve
“Last Night In Soho”, de Edgar Wright

In afara competitiei – Non-fictiune:

“Life Of Crime 1984-2020”, de Jon Alpert
“Tranchées”, de Loup Bureau
“Viaggio Nel Crepuscolo”, de Augusto Contento
“Republic Of Silence”, de Diana El Jeiroudi
“Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song”, de Daniel Geller, Dayna Goldfine
“Deandré#Deandré Storio Di Un Impiegato”, de Roberta Lena
“Django & Django”, de Luca Rea
“Ezio Bosso. Le Cose Che Restano”, de Giorgio Verdelli

In afara competitiei – seriale TV:

“Scenes from a marriage” (episoadele 1-5), cu Jessica Chastain si Oscar Isaac.

In afara competitiei – scurtmetraje:

“Plastic semiotic”, de Radu Jude
“The Night”, de Tsai Ming-liang
“Sad film”, de Vasili

Selectia paralela Orizzonti:

“Les Promesses”, de Thomas Kruithof
“Atlantide”, de Yuri Ancarani
“Miracol”, de Bogdan George Apetri
“Pilgrims”, de Laurynas Bareisa
“Il Paradiso Del Pavone”, de Laura Bispuri
“The Falls”, de Chung Mong-Hong
“El Hoyo En La Cerca”, de Joaquin Del Paso
“Amira”, de Mohamed Diab
“A Plein Temps”, de Eric Gravel
“107 Mothers”, de Peter Kerekes
“Vera Dreams Of The Sea”, de Kaltrina Krasniqi
“White Building”, de Kavich Neang
“Anatomy Of Time”, de Jakrawal Nilthamrong
“El Otro Tom”, de Rodrigo Pla, Laura Santullo
“El Gran Movimento”, de Kiro Russo
“Once Upon A Time In Calcutta”, de Aditya Vikram Sengupta
“Rhino”, de Oleg Sentsov
“True Things”, de Harry Wootliff
“Inu-Oh”, de Yuasa Masaaki

Orizzonti Extra:

“Land Of Dreams”, de Shirin Neshat, Shoja Azari
Costa Brava”, de Mounia Akl
“Mama I’m Home”, de Vladimir Bitokov
“Ma Nuit”, de Antoinette Boulat
“La Ragazza Ha Volato”, de Wilma Labate
“7 Prisoners”, de Alexandre Moratto
“The Blind Man Who Did Not Want To See Titanic”, de Teemu Nikki
“La Macchina Delle Immagini Di Alfredo C”, de Roland Sejko.

Pentru a intra in atmosfera festivalului, va recomandam o plimbare de 3 ore pe cele mai frumoase canale din Venetia. 

Citește în continuare