Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 1-3 octombrie: ArtSafari, retrospectiva Anonimul, Romanian Jewelry Week, Ziua Gastronomiei si Vinului Romanesc si premiera No Time To Die

Din cauza cresterii numarului de persoane infectate cu noul coronavirus, evenimentele organizate in spatii închise, precum cinematografele, institutiile de spectacole si/sau concerte, pot avea loc cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie, iar prezenta se face doar cu certificat de vaccinare sau test anti-gen.

Va recomandam cateva dintre evenimentele week end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Unul dintre cele mai asteptate filme ale anului este din 30 septembrie in cinematografe: No Time To Die.

Daniel Craig se intoarce pentru a cincea oara, si ultima, in rolul lui James Bond odata cu “No time to die”. Filmul are premiera pe 30 septembrie in cinematografele din Romania si din toata lumea.

Retrospectiva Anonimul are loc la ARCUB, Cinema Elvira Popescu si Curtea Institutului Francez pana pe 3 octombrie.

In acest weekend, din programul Retrospectivei Anonimul fac parte Competitiile de scurtmetraje, dar si The French Dispatch, mult asteptatul film in regia lui Wes Anderson, aflat in Competitia Oficiala de la Festivalul de Film de la Cannes 2021, care ii are in distributie pe Timothée Chalamet, Tilda Swinton, Benicio Del Toro, Frances McDormand, Bill Murray si Léa Seydoux.

Puteti participa la Romanian Jewelry Week, targuri cu vanzare si peste 191 de designeri din Romania si din 25 de tari care vor expune mii de creatii de bijuterie.

Romanian Jewelry Week 2.0 sarbatoreste bijuteria contemporana de joi pana duminica, intre 30 septembrie si 3 octombrie, cu expozitii, conferinte, tururi ghidate, targuri si peste 190 de designeri romani si internationali care vor expune mii de creatii de bijuterie. 

Expozitia centrala va fi deschisa la Arcub Gabroveni si va prezenta creatii din peste 25 tari: Romania, SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Spania, Germania, Ungaria, Franta, Marea Britanie, Italia, Olanda, Grecia, Austria, Republica Moldova, Israel, China, Iran si Coreea de Sud.

Pe 3 octombrie se celebreaza Ziua Gastronomiei si Vinului Romanesc, iar mai multe restaurante din Bucuresti si intreaga tara celebreaza aceasta zi cu un meniu special.

Pentru a sustine acest demers, initiatorii proiectului Zilei Gastronomiei si Vinului Romanesc, Cezar Ioan (vinul.ro) si Cosmin Dragomir (gastroart.ro), alaturi de aplicatia ialoc.ro organizeaza Festivalul CulinaRO, unde peste 25 de restaurante au creat un meniu special cu mancaruri romanesti interpretate de bucatari si pairing de vin. Evenimentul se desfasoara in perioada 2-10 octombrie 2021, iar detaliile le gasiti aici.

De asemenea, sunt mai multe restaurante care celebreaza independent de aceasta intiativa aceasta Zi a Gastronomiei pe data de 3 octombrie 2021. Va reamintim ca normele in vigoare permit iesirea la restaurant doar cu certificat de vaccinare sau test antigen sau dovada imbolnavirii.

Artistul Dumitru Gorzo isi relocheaza atelierul la Spatiul de Arta Contemporana Malmaison pana pe 9 octombrie. Lucrarile pe care le creeaza in fata publicului vor fi expuse pana pe 23 octombrie.

Dumitru Gorzo va ocupa nou-deschisele Ateliere Malmaison pentru o mare parte a lunii octombrie intr-un proiect care are 2 etape – cea de creatie si cea de expunere. 

Muzeul National de Arta al Romaniei deschide expozitia de pictura  „Noi si ele – o privire asupra lumii animalelor” a artistului Felix Aftene, la Muzeul Colectiilor de Arta, din 1 octombrie 2021.

Prin aceasta expozitie, MNAR isi propune sa se alature unui demers mai larg, national si international, de sensibilizare a opiniei publice cu privire la relatia problematica a omului contemporan cu lumea animalelor. 

Proiectul Vitrine Imposibile este o instalatie performativa produsa de Vanner Collective, in regia Iuliei Grigoriu care va putea fi vazuta pe 2, 3, 9 si 10 octombrie in pe Calea Victoriei.

Proiectul aduce in vazul lumii „Supra Fetele”, creaturi care prind contur in spatiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, in datele de 2, 3, 9 si 10 octombrie. Vor fi 3 momente artistice de cate 15 minute ale unor fiinte improbabile: copilul nenascut, diavolul si omul fericit. Cele trei performance-uri aduc in discutie complexitatea umanitatii si goana dupa adevar si fericire.

Spectatorilor li se propune un itinerariu intre trei galerii de pe Calea Victoriei: Galeriile Galateea, Nemtoi si 1001 Arte. 

La Muzeul National de Arta Contemporana puteti vizita „Based on a true story: a collective investigation”, expozitie deschisa in cadrul Bucharest Fashion Film Festival 2021.

Expozitia care a fost vernisata pe 23 septembrie va fi deschisa pana pe 14 noiembrie 2021 in spatiul Auditorium de la etajul 4 al MNAC si va include lucrari create de Apparatus 22, Anca Adina Cojocaru, Maria Guta & Lauren Hauret, Giulia Cretulescu, Lucian Varvaroi si Robert Antoniac. Curatorul este Madalina Cozmeanu. 

Nadia Lichtig, artista invitata la Galeria Anca Poterasu, expune alaturi de nume cunoscute ale artei contemporane si regizori romani premiati international precum Radu Jude sau Alexandru Solomon.

Pana pe 18 octombrie 2021, la Galeria Anca Poterasu puteti vizita „Image fantome”, parte a unor expozitii gemene care au avut loc si la Institutul Goethe din Bucuresti. Expozitiile exploreaza ceea ce ne este familiar, dar in acelasi timp si dificil de exprimat, un spatiu in care frica, memoria, uitarea sunt parte a istoriilor personale si culturale interdependente.

S-a deschis expozitia „Corneliu Baba – Atelier”, care recreeaza atmosfera din atelierul lui. O pagina din jurnalul pictorului care a fost arestat si inchis de comunisti, fiind premiat ulterior de ei si numit „Artistul poporului”.

Expozitia va putea fi vizitata pana pe 17 octombrie 2021 si va prezenta pictura, arta grafica si obiecte din atelierul unuia dintre cei mai apreciati si bine cotati artisti romani. Conceptul este de a integra obiectele personale in scenografia de expunere pentru a reconstitui atmosfera din spatiul in care lucra Corneliu Baba. 

Tema atelierului de creatie a fost aleasa pentru a ilustra procesul elaborarii unei opere de arta care presupune, deseori, multa munca, contemplare, apelul la alti mari maestri, stapanirea tehnicilor si o latura experimentala.

Art Safari 2021 s-a prelungit pana pe 3 octombrie: tot ce trebuie sa stii despre expozitii, tururi de noapte si cartelele de metrou colectionabile.

Art Safari 2021, cel mai mare festival de arta romaneasca, reuneste o parte din numele cunoscute ale artistilor consacrati si tineri.

Editia din acest an se desfasoara in doua sedii: Palatul Dacia – Romania si Arcub Gabroveni. Ambele se afla pe strada Lipscani iar intrarea se face pe baza aceluiasi bilet.

Parcul Natural Vacaresti devine o scena pentru un grup de muzicieni si performeri pentru o luna.

O comunitate artistica coagulata in jurul colectivului TechnoFields, initiat de coregrafa Andreea David, isi asteapta publicul timp o luna in Parcul Natural Vacaresti, pentru o serie de interventii culturale si dezbateri pe teme post si trans umaniste, pornind de la ideea hibridizarii umanului cu tehnologia si natura.

Evenimentul se intituleaza BECOMING LANDSCAPE si se va desfasura in perioada 24 septembrie – 16 octombrie 2021, in Parcul National Vacaresti.

Din pacate, din cauza numarului mare de infectari cu noul coronavirus, proiectul Strazi Deschise care permitea plimbarile de la Bulevardul Kiseleff pana la Calea Victoriei a fost anulat. Daca intentionati sa iesiti, despre Calea Victoriei sau plimbarile la Sosea, precum si locurile unde puteti degusta bunatati in timpul plimbarii, urban.ro a scris Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei.

Citește în continuare