Skip to content

Barack Obama dezvaluie lista cartilor, filmelor si melodiilor preferate din 2021. Printre ele se numara „The Power of Dog, „West Side Story”, „Quo Vadis, Aida”, Lil Nas X, Lizzo si Cardi B.

Fostul presedinte american Barack Obama si-a pastrat traditia de a dezvalui la finalul fiecarui an lista cartilor, filmelor si melodiilor preferate din ultimele 12 luni. 

Cel de-al 44-lea conducator al Statelor Unite a postat la finalul saptamanii trecute pe conturile sale de pe retelele de socializare Twitter si Instagram listele cartilor lansate in 2021 care „au lasat o impresie de durata” asupra lui, fiind un avid pasionat de lectura.

„Arta sustine si hraneste intotdeauna sufletul. Dar pentru mine, am simtit muzica si povestile ca fiind nevoi urgente in acest an pandemic – au fost un mod de a conecta chiar si atunci cand eram inchisi in casa”, a scris Barack Obama pe Twitter.

View this post on Instagram

A post shared by Barack Obama (@barackobama)

Printre cartile alese se numara “How the Word Is Passed: A Reckoning With the History of Slavery Across America” deClint Smith despre experienta afro-americana pe plantatia lui Thomas Jefferson sau intr-o inchisoare de maxima siguranta din Louisiana.

A apreciat si „Crying in M Hart”, memoriile lui Michelle Zauner, o rockerita care isi relateaza povestea vietii, in special in relatie cu mama ei. Printre titlurile mai cunoscute se numara romanul politist „Harlem Shuffle” al lui Colson Whitehead, autor castigator al premiului Pulitzer.

Doua dintre cartile sale preferate – Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty” scrisa de Patrick Radden Keefe si “Klara and the Sun” de Kazuo Ishiguro au fost incluse si in lista Bloomberg a celor mai bune publicatii ale anului, fiind nominalizate in multe clasamente similare ale marilor reviste si ziare americane.

Lista cartilor preferate de Obama in 2021 este completata de Matrix” de Lauren Groff, „Crossroads” de Jonathan Franzen, „The Final Revival of Opal & Nev” de Dawnie Walton,”The Lincoln Highway” de Amor Towles, „Invisible Child: Poverty, Survival & Hope in an American City” de Andrea Elliott,  „Cloud Cuckoo Land” de Anthony Doerr, „These Precious Days” de Ann Patchett, „Aftershocks”de Nadia Owusu, „The Love Songs of W.E.B. Du Bois” de Honorée Fanonne Jeffers, „Beautiful Country” de Qian Julie Wang, „At Night All Blood is Black” de David Diop, „Land of Big Numbers” de Te-Ping Chen, „Project Hail Mary” de Andy Weir, „When We Cease to Understand the World” de Benjamín Labatut, „Under a White Sky: The Nature of the Future” de Elizabeth Kolbert, „Things We Lost to the Water” de Eric Nguyen, „Leave the world behind” de Rumaan Alam, „The Sweetness of Water” de Nathan Harris, „Intimacies” de Katie Kitamura.

In privinta filmelor, Obama a recomandat atat filme noi care nu au intrat in cinematografe momentan si pe care le-a vizionat in avans, dar si unele dintre cele mai apreciate productii cinematografice ale anului si favoritele pentru Oscar 2022.

Printre recomandarile cinematografice ale fostului presedinte american se numara „West Side Story”, noul film al lui Steven Spielberg care era considerat unul dintre cele mai asteptate ale anului. Din pacate, fiind inconjurat de scandaluri legate de agresiuni sexuale ale actorului Ansel Elgort care este protagonistului musical-ului, incasarile la nivel global au fost cu mult sub asteptari, fiind considerat un posibil esec de box-office.

Din filmele de pe Netflix, Obama recomanda „Passing” regizat de Rebecca Hall, bazat pe romanul scris de Nella Larsen care i-a adus deja actritei Ruth Negga o nominalizare la Globurile de Aur si se afla printre favorite pentru Oscar. Pe lista se mai afla si „Judas and The Black Messiah” care a avut 6 nominalizari la Oscar 2021, inclusiv pentru Best Picture si a fost laureat cu 2 trofee, pentru muzica si pentru prestatia lui Daniel Kaluuya in rol secundar.

Pe lista de filme preferate ale lui Obama se afla si „Quo Vadis, Aida?” in regia Jasmilei Žbanić, favorit pentru a castiga Oscarul pentru lungmetraj strain. 

Filmul care are un mesaj social-politic in ton cu conflictele din Afghanistan, a fost proiectat si in Romania in premiera la Festivalul Anonimul 2021. Recent, Drama bosniaca a fost distinsa cu premiile principale ale European Film Awards 2021, in cadrul unui eveniment anual ajuns la a 34-a editie care a avut loc la Berlin.

Alte filme preferate sunt „Drive my car”, „Summer of soul”, „Pig”, „The card counter”, „The Worst Person in the World”,  „Old Henry”, „The Tragedy of Macbeth”, „C’mon C’mon”, „The Last Duel” si „The Power of Dog”. Despre ultimele doua puteti citi mai jos, „The Power of Dog” este disponibil pe Netflix.

In ceea ce priveste preferintele muzicale dintre melodiile lansate in ultimul an, Barack Obama are gusturi electice: de la muzica clasica, soul, jazz, funk la pop, rap, hip-hop si chiar reggaeton.

Printre surprizele muzicale de pe lista se numara „Montero (Call Me De Your Name)” de Lil Nas X, „Rumors” de Lizzo featuring Cardi Bsi „Volví” de Aventura and Bad Bunny.

Playlistul sau – pe care il puteti asculta in format complet pe Spotify – include: „The Only Heartbreaker” de Mitksi, „I Don’t Live Here Anymore” de The War On Drugs featuring Lucius, „Tala Tannam” de Mdou Moctar, „Magnolia Blues” de Adia Victoria, „Witchoo” de Durand Jones, The Indications and Aaron Frazer, „Formwela 10” de Esperanza Spalding, „Gold Chains” de Genesis Owusu, „Broken Horses” de Brandi Carlile, „Woman” de Little Simz featuring Cleo Sol, „Farruko” de Pepas, „Go Down Deh” de Spice featuring Sean Paul and Shaggy, „Freedom” de Jon Batiste, „It’s Way With Me” de Wye Oak, „Nobody” de Nas featuring Lauryn Hill, „Nightflyer” de Allison Russell, „Patria Y Vida” de Yotuel, Gente de Zona, Descemer Bueno.

Alte melodii preferate de Obama in 2021 au fost Maykel Osorbo, el Funky, „Notice” de Tammy Lakkis, „Armash” de Teddy Afro, „Write A List of Things To Look Forward To” de Courtney Barnett, „Headshots (4R Da Locals)” de Isaiah Rashad, „Boomerang” de Yebba, „In My Blood” de MO3 and Morray, „Ya” de YENDRY, „Walking At A Downtown Pace” de Parquet Courts.

Mai jos puteti asculta toate melodiile incluse in lista.

Citește în continuare