Skip to content

Sardinia va plateste 15.000 de euro pentru a va muta si a cumpara o casa pe insula. Guvernul regional a alocat un buget de 45 de milioane de euro pentru repopulare.

Daca va ganditi sa va mutati, paradisul italian numit Sardinia a anuntat ca va oferi 15.000 de euro celor care se vor reloca pe insula mediteraneana.

Guvernul regional din Sardinia isi doreste sa incurajeze cat mai multi oameni sa se stabileasca pe insula, in special in mediul rural unde depopularea a atins cote ingrijoratoare. Astfel, administratia insulei a alocat un buget de 45 de milioane de euro pentru a ajuta familiile la achizitionarea sau renovarea unei locuinte. In total, 3.000 de persoane sau familii vor beneficia de aceasta facilitate guvernamentala.

Totul face parte dintr-un nou plan strategic de inversare a depopularii zonelor rurale si de stimulare a activitatii economice. Insa exista conditii pentru cei care isi doresc sa acceseze cei 15.000 de euro.

Exista mai multe conditii pentru a beneficia de acest program. Pe de o parte, nu se mentioneaza nicaieri ca ar fi interzis rezidentilor din alte tari decat Italia. In acelasi timp, casa pe care o veti achizitiona trebuie sa fie intr-o localitate cu mai putin de 3.000 de locuitori.

Ajutorul guvernului pentru achizitionarea proprietatii vine ca o subventie nerambursabila care trebuie investita in achizitionarea sau renovarea gospodariei si se poate ridica pana la 15.000 de euro. In schimb, nu trebuie sa depaseascamai mult de 50% din valoarea casei sau a renovarii, ceea ce presupune o investitie din buzunarul propriu.

Presedintele Sardiniei, Christian Solinas, a explicat ca masura a fost adoptata cu scopul de a face insula un loc mai bun pentru a trai si de a oferi noi oportunitati sardinienilor.

„Am creat conditii pentru ca tinerii sa decida sa ramana si sa (dezvolte) tesutul economic al celor mai fragile teritorii. Datorita contributiilor la primele lor case, aceasta se intareste si devine teren fertil pentru cei care se vor muta acolo sau vor decide sa-si intemeieze o familie. Nu poate exista crestere fara o reala punere in valoare a teritoriilor, a interioarelor si a zonelor cele mai defavorizate, care trebuie sa treaca prin noi politici pentru repopularea lor”, a precizat Solinas intr-un comunicat de presa.

Grantul se acorda celor care isi vor inregistra resedinta intr-o localitate din Sardinia sau celor care isi vor transfera resedinta inregistrata in termen de 18 luni de la cumpararea casei sau de la data finalizarii lucrarilor de renovare.

Singurele persoanele care nu pot aplica pentru grant sunt cele care au deja resedinta in Sardinia.

Pe langa aceasta initiativa regionala, exista si alte proiecte dedicate reabilitarii locuintelor abandonate. Printre acestea se numara si proiectul de case de 1 euro, care a prins radacini si in Sardinia. Municipalitatile insulare implicate includ Montresta, Nulvi, Romana, Ollolai si Bonnanaro.

Istoria Sardiniei porneste din cele mai vechi timpuri, au fost gasite resturi umane datand din 150.000 i.Hr. In perioada preistorica, locuitorii Sardiniei au dezvoltat comertul cu obsidiane, o piatra folosita in productia primelor unelte aspre. Aceasta activitate i-a adus pe sardinieni in contact cu majoritatea locuitorilor Mediteranei. 

Sardinia este a doua insula ca marime a Italiei, capitala sa este Cagliari, oras situat in sudul teritoriului. De la nord la sud are 300 de kilometri, iar de la est la vest se intinde pe 150 de kilometri, un spatiu in care locuiesc peste 1,5 milioane de oameni.

Principalele orase sunt Cagliari, Olbia, Oristano si Sassari, insa adevarata frumusete a insulei se ascunde in plajele cu nisip alb, roz sau rosu precum Is Arutas, Rena Bianca, Spiaggia Rosa, Stintino, Cala Gonone sau Cala Goloritzè. In plus, insula are mii de constructii preistorice unice in lume, numite Nuraghe. Originea, datarea si scopul lor este inca incert.

Farmecul Sardiniei consta si in bucataria sarda care este variata, de la pastele malloreddus, filindeu, culurgiones, painea Carasau pana la deserturile specifice precum fritelle al formaggio sau Sebadas, un fel de gogosi umplute cu branza care se servesc cu miere.

Economia Sardiniei este concentrata in prezent pe turism, industrie, comert, servicii si tehnologia informatiei, iar un venit in crestere vine din faimoasele vinuri si din gastronomie. Pe teritoriul sau se gasesc mai multe mine de aur si argint.

Pentru iubitorii de lux, in Sardinia exista Costa Smeralda, una dintre cele mai exclusiviste si scumpe zone din lume. Este un teritoriu descoperit in anii 60 de Printul Karim Aga Khan care a reusit sa dezvolte zona prin construirea de vile si de zone comerciale. 

In ultimii 2 ani, au aparut tot mai multe scheme de repopulare ale unor zone din Europa sau SUA. Mai jos puteti descoperi alte cateva astfel de programe.

Citește în continuare