Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 2-4 septembrie: cinema in aer liber, Suede  la Fall in Love, BIAS, concert David Garett, Strazi Deschise, spectacole de teatru cu Vlad Ivanov si Catrinel Dumitrescu

Proiectul Strazi Deschise a revenit dupa o pauza, iar Calea Victoriei va fi animata de teatru in aer liber, de statui vivante, instalatii participative, spectacole si activitati pentru copii si intalniri cu poetii orasului, printre care si Nora Iuga.

urban.ro recomanda  cateva dintre evenimentele weekend-ului.

Proiectul Strazi Deschide reincepe, iar in acest weekend, bucurestenii sunt invitati la „Canapeaua poetica”, o serie de dialoguri si lectura cu poetii orasului moderate de Svetlana Carstean.

„Canapeaua poetica” ia startul sambata, 3 septembrie, cu invitatii Teodor Duna si Stefania Mihalache, care discuta cu Svetlana Carstean despre poezie, teme postpandemice si despre ultimele lor titluri publicate. Duminica, 4 septembrie, Nora Iuga citeste in avanpremiera la „Canapeaua poetica” poezii din volumul sau in curs de aparitie. Ambele intalniri „Canapeaua poetica” se desfasoara in zona Bisericii Kretzulescu, in intervalul orar 17.00-19.00. Detalii despre programul complet, aici.

Sambata are loc in Bucuresti si BIAS, show-ul aerian cu diverse aeronave care vor face spectacol pe cerul capitalei.

Evenimentul se intampla pe Aeroportul Baneasa, are intrare libera si publicul poate descoperi la sol diverse avioane, stimulatoare si povesti aeronautice. Detalii aici.

La Gradina ArtHub are loc vineri, 2 septembrie, spectacolul ”Laika si vazduhul”, cu Vlad Ivanov, dupa un concept Radu Radescu – scenariu original, visuals, light design.

Scenariul spectacolului-lectura este construit pe modelul monodramei alternative, in care se impletesc vocile celor doi eroi ai povestirii, inginerul Koroliov si catelusa Laika. Detalii aici.

La Teatrul Godot, se joaca „ Bani, timp si alti demoni”, cu Maria Obretin, Teodora Daiana Pacurar, Andrei Bibire si George Rotaru.

Spectatorii sunt asteptati vineri, 2 septembrie, la aceasta comedie a timpului nostru, unde se pune in discutie cum putem sa avem si BANI si TIMP la un loc. Detalii aici.

La Nottara, duminica, 4 septembrie, pe scena se va juca „Mama”, cu Catrinel Dumitrescu in rolul principal.

Spectacolul a fost pus in scena prima data la Paris in 2010 si este o farsa neagra, cu mult umor de limbaj, ce invaluie o drama psihologica nuantată. „Mama” este o poveste tulburatoare si intensa despre singuratate, familie, nevoia de afectiune. Detalii aici.

Este ultimul weekend Kinodiseea in Parcul Obor, cu proiectii a filmelor „E.T. Extraterestrul” / „E.T. the Extra-Terrestrial” (2 septembrie) si „Trolii descopera lumea / Trolls World Tour” (3 septembrie).

Pe langa proiectiile de film, publicul va avea ocazia sa participe la ateliere de creatie si facepainting, spectacole de jonglerii, pantomima, roboti led pe picioroange si un targ de mestesuguri, artizanat si design contemporan, dar si intalniri cu producatori locali de produse de gustat sau de luat acasa.

In Parcul Titan, in fiecare seara de weekend, au loc proiectii de film, in cadrul proiectului Cinema in aer liber, de la ora 21.00.

Filmele prezentate sunt printre cele mai bune din ultimul an, dar si o selectie de filme cu tematica istorica, centrata pe personaje celebre, premiate la festivalurile internationale.

Intre 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a editie a singurului festival international de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest.

In  gradina boema a hub-ului Green Hour vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni din 12 tari de pe continentul european.

Green Hours JAZZ Fest XIV va debuta cu un concert Teodora Enache Brody feat. Atma Anur (RO/UK) –  in memoriam Voicu Radescu (3 noiembrie 1955 – 22 august 2021).

Festivalul Fall In Love se intoarce intre 2 si 4 septembrie, pe domeniul Palatului Mogosoaia, pentru cea de-a doua editie, cu invitati care vor concerta pe trei scene.

Jessie Ware, Paolo Nutini, Mura Masa, Subcarpati, Suede, Years and Years, Lemaitre, Arrested Development vor urca pe scena Love (main stage), Moonlight Breakfast, Roa, Vama, Vita de vie, Coma, Tourette Roulette, pe scena Radio Guerrilla, dedicata artistilor romani, si Praslesh, Priku, Rhadoo, Sit, Sublee, Vizan, Miss I si multi altii, pe scena them  (muzica electronica).

Concertele si activitatile alternative din cele trei zile ale Fall in Love Festival vor avea loc pe domeniul de peste 12 hectare al uneia dintre cele mai importante cladiri istorice din Romania – Palatul Mogosoaia. Situat la aproximativ 15 kilometri de Bucuresti, intr-un parc secular aflat pe malul stang al raului Colentina, domeniul a ramas martor la povestile scrise de-a lungul a trei sute de ani de istorie.

Sambata, la Sala Palatului, celebrul violonist DAVID GARRETT revine pe scenele din Romania, prezentandu-si concertul „ALIVE”.

Concertele fac parte din cadrul turneului mondial cu acelasi nume, iar toti cei prezenti se vor putea bucura timp de doua ore de un veritabil maraton muzical. Pornind de la interpretarile melodiilor celebre „What a Wonderful World”, „Imagine” sau „Beauty and the Beast” si continuand cu imnurile rock „Enter Sandman” sau „Paint it Black” pana la hiturile pop-dance menite sa ridice publicul in picioare, precum „Happy”, „Hit the Road Jack”, „Thriller”, „Bella Ciao” sau „Stayin’ Alive” cei prezenti vor fi martorii unei demonstratii unice de virtuozitate, in care talentul si creativitatea nu au limite. Ca in toate concertele sale, Garret va oferi publicului si interpretari de muzica clasica.

Muzeul Municipiului Bucuresti face o invitatie in gradinile si parcurile pictate de Theodor Aman in casa memoriala si muzeul dedicat artistului.

Intitulata „Aman in plen-air. Invitatie in gradinile si parcurile lui Theodor Aman”, noua expozitie de la Muzul Theodor Aman din strada C.A. Rosetti la numarul 8 va putea fi vizitata in perioada 7 aprilie – 31 martie 2023.

Sunt expuse lucrari realizate de pictor in ultimele doua decenii din viata, cand ajunsese in perioada sa de maturitate artistica.

La Galeria Catinca Tabacaru este o expozitie solo a artistei de origine nigeriano-britanica, Ranti Bam, intitulata „Common Ground”, care prelungeste firul curatorial dedicat artei feminine din cadrul galeriei.

Curatoarea expozitiei, Raphael Guilbert, valorifica astfel mediul argilos de care se foloseste artista pentru a evidentia relatia indisolubila a omului cu natura. Detalii aici.

Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei. Povestile celor mai importante cladiri de vizitat in weekend-uri cand Calea Victoriei e pietonala.

De mai bine de 300 de ani Calea Victoriei a fost locul de plimbare al celor mai bogati si mai influenti oameni ai fiecarei epoci. Scriitori, fete regale, sotiile politicienilor importanti, dar si tinerele fete care ieseau in societate in vederea unui mariaj cat mai bun, se plimbau sambata seara „la sosea”.

Inainte de a fi inaugurata de Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti. Partea dintre Natiunile Unite si intersectia cu Bd. Elisabeta unde acum este Grand Hotel Du Bulevard avea numele Ulita Mare spre Sarindar, iar partea de la Cercul Militar (era o biserica acolo, la vremea respectiva ) si pana la actuala Piata Victoriei se numea drumul Brasovului.

Strada a aparut 1702 la solicitarea lui Brancoveanu, fiind pavata cu trunchiuri de copaci. 100 de ani mai tarziu a fost pavata cu piatra de rau, iar in 1824 a fost adusa piatra cubica din Scotia pentru un drum modern. Abia in 1878 a fost numita Calea Victoriei si putin dupa aceea au aparut si primele instalatii electrice.

In explorarea centrului Bucurestiului dupa locuri retrase unde sa putem lucra sau adaposti de caldura zilei, urban.ro a facut o lista cu gradini din oras, astfel incat zilele de vara sa fie mai putin toride.

Contego The Coffee Factory, Gradina Olari, terasa Casei Monteoru, Gradina Sticlarilor, Curtea Scoalei sau Casa Assan sunt cateva dintre recomandarile noastre.

Daca nu vreti sa iesiti din casa, pe Orange TV Go Dr Strange In Multiversul Nebuniei, cu lupta lui Benedict Cumberbatch intre a alege stiinta sau magia pentru a salva lumea.

Pentru acest sfarsit de saptamana, urban.ro si Orange TV Go va recomanda o poveste cu super eroi ca o evadare intr-o lume in care binele va invinge intotdeauna:  „Dr Strange In Multiversul Nebuniei”.

„Doctor Strange in Multiversul Nebuniei” a avut premiera la inceputul acestui an si este bazat pe super eroul Marvel Comics cu acelasi nume. Filmul este o continuare a productiilor de succes „Doctor Strange”, „Avengers: Endgame”, „WandaVision” si „Spider-Man: No Way Home”.

Daca vreti sa descoperiti o poveste nou aparuta pe piata, pe urban.ro am publicat un fragment din „Sarutul femeii-paianjen”, cea mai cunoscuta carte a scriitorului argentinian Manuel Puig, care a fost publicata in traducere de Editura Pandora M, in cadrul colectiei „Anansi. World Fiction” (traducere de Ilinca Ilian).

Romanul a fost ecranizat cu succes in 1985, in regia lui Héctor Babenco, filmul aducandu-i un Oscar actorului William Hurt, iar peliculei, mai multe nominalizari, inclusiv pentru regie. In 1992, musicalul cu acelasi nume a fost montat pe Broadway, piesa fiind recompensata cu Premiul Tony.

„Opera lui Puig este cea mai originala creatie a sfarsitului de secol XX”, spunea laureatul Nobelului literar Mario Vargas Llosa despre autorul romanului „Sarutul femeii-paianjen”, un romancier extrem de versatil: tehnici narative inovatoare, comedie neagra si o preocupare pentru efectele culturii populare, in special ale filmului, asupra spiritului uman.

Citește în continuare