Skip to content

Bicarbonatul de sodiu intre mituri si realitate. E spectaculos pe retelele sociale, dar poate dauna sanatatii

In ultima vreme retelele sociale sunt pline de !retete inovatoare! de curatat lucruri cu bicarbonatul de sodiu cam cum faceau bunicile noastre  cu zeci de ani in urma.

Sa vedem insa intr-un mod mai asezat si mai documentat ce este bicarbonatul de sodiu si cum a devenit un element de baza in gospodarie, asa cum este astazi.

Bicarbonatul de sodiu este o pulbere alba alcalina  care a fost recunoscuta pentru proprietatile sale inca de la 1846, cand doi cumnati, Dr. Austin Church si John Dwight, s-au asociat pentru a distribui bicarbonat de sodiu.

Produsul, care era fabricat in bucataria lui Dwight, se numea Arm & Hammer Church & Co’s bicarbonat de sodiu. Pana in 1860, Arm & Hammer dorea sa arate populatiei cat de versatil era ingredientul. Au inceput sa distribuie mini-carti de bucate, cu retete de paine, prajituri, fursecuri, budinci si multe altele – unele dintre ele fiind retete de familie.

Pana in anii 1920, Arm & Hammer si-a facut reclama in revistele pentru femei, in efortul de a-si raspandi popularitatea.  Potrivit companiei, recunoasterea a aparut abia in 1972 cand oamenii de pretutindeni au inceput sa ascunda o cutie de bicarbonat de sodiu in frigiderele lor pentru a pastra lucrurile proaspete.

Atunci cand este folosit la coacere, bicarbonatul de sodiu actioneaza produce bule (in reactie cu un accid) care ajuta prajitura sau fursecul sa creasca pana la o perfectiune frageda, umeda si pufoasa.

Cum poate ajuta bicarbonatul de sodiu sanatatea

In mod traditional, bicarbonatul de sodiu este un antiacid popular in tratarea arsurilor la stomac si indigestie, deoarece poate neutraliza acidul gastric.Pentru asta  puteti adauga ½ lingurita de bicarbonate de sodiu in ½ cana de apa si puteti bea aceasta emulsie, cu o precizare importanta; ½ lingurita contine 630 miligrame (mg) de sodiu, iar medicii recomanda sa nu se consume mai mult de 2.300 mg de sodiu zilnic, deci o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu va furniza aproximativ un sfert din aceasta limita.

Datorita continutului sau ridicat de sodiu, este, de asemenea, posibil sa consumati prea mult iar o supraincarcare cu sodiu poate provoca varsaturi si diaree, precum si probleme mai grave, cum ar fi convulsii si insuficienta renala.  Atunci cand il folositi ca antiacid, acesta poate agrava de fapt problemele gastrointestinale daca produce prea multe gaze. In mod alarmant, in cazuri rare, administrarea acestuia dupa ce a mancat o masa mare poate provoca o ruptura de stomac.

Ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu un farmacist inainte de a lua bicarbonat de sodiu pentru arsuri la stomac sau indigestie, deoarece poate reactiona potential cu unele medicamente, si nu ar trebui sa luati bicarbonat de sodiu pentru mai mult de doua saptamani fara acordul medicului dumneavoastra.

Potrivit unui raport din 2021 al Societatii Internationale de Nutritie Sportiva, administrarea de bicarbonat de sodiu inainte de exercitii fizice poate stimula performanta atletica intr-o varietate de exercitii si sporturi. Pentru o performanta optima, autorii au recomandat o doza de 300 mg de bicarbonat de sodiu pe kilogram de greutate corporala, administrata intre 60 si 180 de minute inainte de exerciiu sau de competitie.

Bicarbonatul de sodiu poate fi, de asemenea, o arma valoroasa impotriva afectiunilor autoimune. Cercetarile arata ca, atunci cand este consumata, actiunea antiacida a bicarbonatului de sodiu poate ajuta la schimbarea celulelor imunitare pro-inflamatorii din organism catre cele care lupta impotriva inflamatiei, lucru care ar putea ajuta intr-o zi la tratarea bolilor.

Ce nu poate face cu siguranta bicarbonatul de sodiu pentru sanatatea ta

Bicarbonatul de sodiu este unul dintre acele ingrediente despre care oamenii sustin ca este un leac pentru o varietate de afectiuni si boli. Dar adevarul este ca exista putine cercetari care sa sustina afirmatiile mari, cum ar fi ideea ca este un tratament pentru cancer. Cel putin un studiu, efectuat pe soareci, a constatat ca bicarbonatul de sodiu ar putea ajuta, eventual, la imbunatatirea reactiei organismului la terapia impotriva cancerului.

 O analiza din 2020 a constatat ca o solutie de bicarbonat de sodiu de 5 % ar putea avea efecte anticancerigene atunci cand este aplicata local pe tumori, in combinatie cu medicamentele traditionale impotriva cancerului.

Cu toate acestea, asta nu inseamna ca un pacient cu cancer isi poate trata afectiunea acasa sau ca poate evita tratamentele traditionale. Aceasta cercetare se afla inca in stadii incipiente si sunt necesare studii clinice mai ample pe oameni pentru a explora pe deplin efectul bicarbonatului de sodiu asupra cancerului.

 Nu exista studii care sa sugereze ca bicarbonatul de sodiu poate ajuta la stimularea metabolismului sau sa determine organismul sa arda mai multe grasimi.

Acesta va poate ajuta sa obtineti mai mult din antrenamentul dumneavoastra. Dar exista atat de multi factori care intra in relatia dintre exercitiile fizice si pierderea in greutate, incat nu este ceva pe care sa te poti baza ca va face o diferenta suficient de mare. Mai mult, avand in vedere cat de bogat in sodiu este bicarbonatul de sodiu, este posibil ca bautura in exces sa te lase balonat.

Exista insa si utilizari surprinzatoare ale bicarbonatului de sodiu, pe care le exploateaza mult retelele sociale.

Solutie de spalare a produselor alimentare de pesticide.  Uitati de produsele scumpe si sofisticate de pe piata. O simpla imbibare cu bicarbonat de sodiu si apa timp de 12 pana la 15 minute este suficienta pentru a indeparta intre 80 si 96% din anumite pesticide de pe mere – mai bine decat apa de la robinet singura sau inalbitorul. Bicarbonatul de sodiu ajuta la degradarea anumitor pesticide, astfel incat acestea sa poata fi indepartate prin spalare.

Un curatitor natural Un amestec de bicarbonat de sodiu si apa poate fi folosit ca un curatitor eficient, neabraziv, pentru a sterge reziduurile de alimente vechi din interiorul unui frigider. De asemenea, puteti presara bicarbonat de sodiu in scurgere cu apa fierbinte pentru a va improspata tevile, pentru a va curata cazile, chiuvetele si perdeaua de dus si pentru a sterge urmele de zgarieturi de pe podele. .

Pentru a curata in siguranta oalele si tigaile Cand mancarea gatita ramane lipita de tigaie, o lectie invatata de la bunici recomanda sa adaugati bicarbonat de sodiu in tigaie, sa o umpleti cu apa fierbinte si sa o inmuiati timp de 15-30 de minute. Bicarbonatul de sodiu va ajuta la ridicarea bucatilor de mancare incrustate.

Ingrijirea muscaturilor de insecte Ca sa inlaturati  mancarimea enervanta provocata de muscaturile de insect, fara sa folositi o crema cu hidrocortizon, puteti gasi alinare aplicand o pasta de bicarbonat de sodiu (amestecati bicarbonat de sodiu cu putina apa pana cand obtineti consistenta potrivita) pe muscatura de mai multe ori pe zi, sugereaza Clinica Mayo.

Tratati infectiile unghiilor Daca aveti o infectie usoara a unghiilor, puteti lua in considerare o baie cu bicarbonat de sodiu si apa, deoarece bicarbonatul de sodiu are proprietati antifungice.

Exista cateva probleme de care trebuie sa tineti cont in utilizarea bicarbonatului de sodiu. Aplicarea acestuia pe dinti pe termen lung poate eroda smaltul dentar, la fel ca si in cazul combinarii bicarbonatului de sodiu cu un acid ca un dispozitiv DIY de albire a dintilor.

Citește în continuare