Skip to content

National Portrait Gallery din Londra se redeschide cu fotografiile realizate de Paul McCartney in anii de glorie ai trupei Beatles. Imaginile au fost regasite dupa 60 de ani, in perioada pandemiei.

National Portrait Gallery din Londra se redeschide anul acesta dupa o pauza de trei ani dedicata renovarilor. Prima expozitie care va inaugura noile spatii ale muzeului va prezenta fotografiile inedite ale lui Paul McCartney.

Intitulata „Paul McCartney Photographs 1963-64: Eyes of the Storm”, expozitia va include fotografii din culisele trupei Beatles vazute din punctul de vedere al lui McCartney. Include peste 200 de fotografii din arhiva personala a artistului realizate in decembrie 1963 si februarie 1964, din perioada de apogeu Beatles. In anii respectivi, trupa sustinea concerte in marile orase ale lumii si inregistra prima aparitie in emisiunea Ed Sullivan Show, filmata la New York, care a fost vizionata de peste 73 de milioane de telespectatori.

Deschisa intre 28 iunie si 1 octombrie, expozitia va fi una dintre cele doua pregatite pentru redeschiderea National Portrait Gallery. Pe langa fotografiile lui McCartney, in aceeasi perioada va mai putea fi vazuta si „Yevonde: Life and Colour”.

Expozitia lui McCartney „va oferi o perspectiva personala unica asupra a ceea ce a insemnat sa fii un Beatle la inceputul Beatlemaniei.”, potrivit comunicatului de presa NPG.  Cele 275 de fotografii din colectie au fost realizate cu un aparat foto de 35 mm in New York, Washington, Londra, Liverpool, Miami si Paris.

De-a lungul timpului, McCartney a crezut ca fotografiile au fost pierdute, dar le-a redescoperit recent. Directorul National Portrait Gallery, Nicholas Cullinan, a declarat ca artistul l-a cautat in 2020 si i-a spus ca „a gasit aceste fotografii pe care isi aminteste ca le-a facut, dar pe care le credea pierdute. Ne-am asezat cu el la masa si am inceput sa le parcurgem. A fost extraordinar sa privim aceste imagini – care nu au mai fost vazute nicaieri anterior – ale unui moment cultural atat de bine documentat, celebru si important. Sunt facute de cineva care a fost cu adevarat, asa cum face aluzie titlul expozitiei, in ochiul furtunii, uitandu-se in afara la ceea ce se intampla.”

Imaginile surprind momentele in care John Lennon, Paul McCartney, George Harrison si Ringo Starr au fost propulsati pe scena globala, devenind cel mai popular grup muzical din lume. Intr-o perioada in care existau atat de multe obiective fotografice si camere de luat vederi indreptate spre ei, expozitia va prezenta fotografii din spatele intregului fenomen, prezentand experientele din perspectiva lui McCartney.

In iunie, artistul planuieste sa publice si o carte cu fotografiile din expozitie, lansarea va coincide cu aniversarea celor 81 de ani pe care ii va implini pe 18 iunie.

Familia lui McCartney include alti trei fotografi profesionisti. Prima sa sotie, Linda McCartney, a fost prima femeie care a fotografiat pentru o coperta Rolling Stone. Fiica cuplului, Mary McCartney, este o fotografa si realizatoare de filme renumita, iar fratele sau, Mike, a publicat carti cu imagini ale trupei Beatles.

Anul trecut, Paul McCartney a publicat cartea „The Lyrics”— devenita bestseller —, in care isi urmareste povestea vietii prin intermediul versurilor cantecelor sale. Mai jos puteti afla mai multe despre aceste proiecte.

Redeschiderea National Portrait Gallery este considerata de The Art Newspaper si Artnet News unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului.

Dupa trei ani in care a fost inchisa publicului, cladirea National Portrait Gallery isi va deschide din nou usile pentru publicul larg. In perioada renovarilor – un proiect in care s-au investit peste 40 de milioane de euro – colectia muzeului a fost imprumutata altor galerii si institutii culturale din intreaga lume. Un astfel de imprumut va ajunge anul acesta si in Romania cand o expozitie NPG va fi deschisa in a doua jumatate a anului la Art Safari.

Pe langa expozitia lui McCartney, va fi vernisata si prezentarea „ Yevonde: Life and Colour”, dedicata artistei Yevonde care a fost pioniera in utilizarea fotografiei color in anii 1930.

Vor fi expuse portrete si naturi statice realizate de artista de-a lungul celor 60 de ani de cariera, cu scopul de a reflecta independenta tot mai mare a femeilor din acea perioada, punand in acelasi timp accentul pe libertatea pe care fotografia i-a oferit-o lui Yevonde. Arhiva ei a fost achizitionata de National Portrait Gallery in 2021.

In ultima parte a anului, muzeul pregateste o expozitie blockbuster: „ David Hockney: Drawing for Life” deschisa intre 2 noiembrie 2023 si 21 ianuarie 2024. 

De fapt, este o revenire a lucrarilor lui Hockney – considerat cel mai influent artist in viata – in muzeu. Expozitia dedicata desenelor lui era una dintre cele mai asteptate ale anului 2020 insa foarte putini iubitori de arta au reusit sa o vada pentru ca vernisajul a avut loc cu cateva zile inainte de inchiderea galeriilor din cauza restrictiilor pandemice. 

Expozitia urmareste cariera lui David Hockney prin intermediul portretelor a cinci persoane la care a revenit constant, printre care mama lui, Laura Hackney, dar si muza lui, designerul Celia Birtwell. Vor fi expuse in premiera si o serie de portrete pe care artistul le-a realizat intre 2020 si 2022 cu oaspetii care l-au vizitat in casa lui din Normandia, in nordul Frantei.

Dupa Hockney, National Portrait Gallery a dezvaluit deja programul pe urmatorii doi ani. 

Pe 22 februarie 2024 va fi deschisa „The Time Is Always Now: Black Artists Reimagine Representation” dedicata artistilor afro-americani precum Kerry James Marshall, Michael Armitage, Amy Sherald si Barbara Walker. 

Apoi, incepand cu 21 martie 2024 va putea fi vizitata expozitia „Francesca Woodman si Julia Margaret Cameron: Portraits to Dream In”, care va pune fata in fata doua fotografe care au trait la un secol distanta, dar ale caror portrete „nu sunt menite sa imite realitatea, ci evoca notiuni despre imaginatie, frumusete, simbolism, transformare si moduri de a spune povesti”, potrivit unui comunicat de presa.

Cullinan a declarat: „Programul nostru de expozitii pentru primul an [de la redeschidere] prezinta unii dintre cei mai cunoscuti artisti din lume intr-o lumina noua, contine imagini extraordinare si inedite, descopera munca unor inovatori remarcabili, traseaza un teren cultural important si prezinta cele mai mari portrete contemporane.”

Mai jos veti gasi alte 7 muzee spectaculoase care vor fi deschise anul acesta.

Citește în continuare