Skip to content

Programul Art Safari 2023: expozitii de la National Portrait Gallery si Muzeul Victoria & Albert din Londra, lucrari de Man Ray, Van Dyck, Lucian Freud, Corneliu Baba, Mircea Cantor si Ion Theodorescu-Sion. In premiera, o expozitie cu istoria gentilor de lux cu exemplare Hermes, Chanel si Karl Lagerfeld.

La cateva zile dupa incheierea celei mai vizitate editii de pana acum, Art Safari anunta deja noi expozitii istorice pentru 2023. 

La finalul saptamanii trecute, Art Safari si-a incheiat programul pe anul 2022 dupa finisajul celei de-a doua editii organizate in decurs de 12 luni. In total, evenimentele au adunat peste 120.000 de vizitatori dintre care 56.383 au fost prezenti la editia a 10-a a evenimentului care s-a desfasurat in toamna acestui an si a adus la Bucuresti un eveniment istoric: prima expozitie dedicata lui John Constable in Romania si primul parteneriat al unei institutii locale cu prestigiosul Muzeu Victoria & Albert din Londra.

Pe 10 februarie 2023 va fi deschisa a 11-a editie Art Safari, va putea fi vizitata pana pe 14 mai 2023 in spatiile deja cunoscute din Palatul Dacia-Romana al Muzeului Municipiului Bucuresti, din centrul vechi al capitalei.

O noutate a noului sezon expozitional Art Safari este parteneriatul cu celebrul muzeu National Portrait Gallery din Londra al carui director este Dr. Nicholas Cullinan. Muzeul britanic a fost inchis din 2020, s-a aflat intr-un proces de renovare si extindere in ultimii ani, urmand sa fie redeschis publicului in primavara 2023. In perioada de pauza, National Portrait Gallery a deschis o serie de colaborari cu mai multe institutii din Europa pentru a permite publicului sa se bucure totusi de lucrarile din colectia permanenta, astfel fiind organizate expozitii itinerante precum cea pe care o veti vedea la Bucuresti anul viitor.

Expozitia realizata in parteneriat cu National Portrait Gallery se va numi „Love Stories” si va include nume importante din istoria artei precum fotograful Man Ray, Van Dyck sau Lucian Freud. 

Expozitia a fost itinerata anul acesta la Worcester Art Museum din Statele Unite, a inclus in jur de 100 de capodopere si a urmarit rolul portretelor in modul in care sunt ilustrate povestile de iubire incepand cu pictura Renascentista de secol XVI si pana la fotografia contemporana. 

Printre personalitatile ale caror relatii de iubire au fost surprinse in opere de arta se numara John Lennon cu Yoko Ono, Oscar Wilde cu Lord Alfred Douglas, Elizabeth Barrett Browning cu Robert Browning si Emma Hamilton cu Lord Nelson. Povestile au fost ilustrate de artisti precum Anthony Van Dyck, Joshua Reynolds, Angelica Kauffman, G. F. Watts, Vanessa Bell, Man Ray, Lucian Freud, Cecil Beaton si Annie Leibowitz. 

Momentan nu se cunoaste daca va fi acelasi concept expozitional si acelasi numar de lucrari. Tinand cont de normele si procedurile – inclusiv asigurarea lucrarilor si transportul si depozitarea lor in conditii sofisticate si costisitoare – probabil ca vor fi mai putine opere de arta. 

Art Safari a oferit un indiciu despre cum expozitia ar putea fi diferita. Comunicatul de presa remis de organizatorii evenimentului mentioneaza ca vor exista si fotografii cu Printul Harry si Meghan Markle. Singurele imagini din colectia National Portrait Gallery cu Ducii de Sussex au fost realizate de Alexi Lubomirski: sunt 2 portrete din care comemoreaza logodna lor si alte doua portrete din ziua nuntii.

Pentru a va pregati pentru ceea ce urmeaza sa vedeti la Bucuresti, ,ai jos puteti urmari discutii filmate pe tema expozitiei din Worcester.

Parteneriatul cu Muzeul Victoria & Albert din Londra continua cu o expozitie dedicata designului celor mai faimoase genti din istorie.

Pe langa expozitia National Portrait Gallery, publicul bucurestean va avea parte de inca un vernisaj realizat in colaborare cu Muzeul Victoria & Albert. De data aceasta, va fi o zona dedicata modei si glamour-ului. „Bags. Inside out”  este o expozitie cu genti ale celor mai faimoase femei din istorie si povestile lor. Printre brandurile incluse se vor numara Hermes, Karl Lagerfeld si Chanel. Mai multe imagini din expozitie veti gasi pe site-ul V&A.

Celelalte expozitii vor fi dedicate lui Corneliu Baba, Constantin Artachino si Traian Dancus-Biltiu dar si „Maestrii Picturii Spaniole –  de la secolul XIX la aparitia Impresionismului”. Li se adauga si retrospectiva dedicata lui Ion Theodorescu-Sion (aniversand 140 de ani de la nasterea lui), expozitia Young Blood, curatoriata de Mihai Zgondoiu, dar si lucrari create de Mircea Cantor. 

Biletele pentru Art Safari 2023 s-au pus deja in vanzare cu o reducere speciala de Craciun: 45 lei. Pot fi achitizionate de aici.

Mai jos puteti citi despre editiile anterioare Art Safari.

Citește în continuare