Skip to content

Volumul „The Beatles: O istorie”, de Craig Brown apare in Romania. Autorul cartii este un jurnalist cu peste 30 de ani de activitate in sfera stirilor cu ton satiric legate de vedete

Editura Nemira lanseaza o noua carte despre trupa The Beatles, care urmareste fuziunea, aparent intamplatoare, a celor patru elemente-cheie care au alcatuit fenomenul musical britanic: foc (John Lennon), apa (Paul McCartney), aer (George Harrison) si pamant (Ringo Starr).

„Aceasta biografie reprezinta un amestec caleidoscopic de istorie, etimologie, pagini de jurnal, autobiografie, scrisori ale fanilor, eseuri, vieti paralele, liste de petreceri, diagrame, interviuri, anunturi si povesti. Fiecare pagina aminteste de efervescenta anilor 1960, o epoca senzationala si inconfundabila”, precizeaza editura.

Lansarea versiunii in limba engleza a avut loc in 2020 si a marcat 50 de ani de la despartirea  oficiala a trupei, despre care criticii literari internationali au mentionat ca nu este atat o biografie, cat un portret de grup in viniete, o rearanjare de povesti si legende al caror principala atributie este sa le faca sa straluceasca din nou.

Craig Brown este de profesie jurnalist, iar in ultimii 30 de ani, acesta a urmarit vietile vedetelor, devenind umorist pentru revista Private Eye, iar in prezent este editorialist pentru Daily Mail si Mail on Sunday.

Brown are mai multe carti in portofoliu, toate avand stilul umorist ca numitor comun, printre care „The Lost Diaries”, o antologie de tip jurnal cu evenimentele importante care se intampla in lume, au ca personaj principal o vedeta si tin prima pagina a ziarelor, „One on One”, o poveste a 101 intalniri intamplatoare, cu  celebritati, care incep din secolul al XIX-lea si ajung pana in secolul al XXI-lea sau „Ma’am Darling: 99 Glimpses of Princess Margaret”, o carte despre viata Printesei Margareta, sora reginei Elisabeta a II-a, formata din „eseuri, liste, cataloage, jurnale, anunțuri de palat, articole din ziare si interviuri, precum si parodii”.

De-a lungul anilor, Craig Brown a scris pentru mai multe ziare si reviste, inclusiv Vanity Fair, The Sunday Times, New Statesman, The Spectator, The Guardian si New York Review of Books. 

In 2020, a aparut prima carte oficiala a formatiei dupa 20 de ani, „The Beatles: Get Back” care spune povestea ultimului album al formatiei, „Let It Be”, editata din peste 120 de ore de conversatii transcrise din timpul repetitiilor din studio ale trupei. Aceasta a insotit documentarul cu acelasi nume al lui Peter Jackson, care a fost lansat in tandem.

Cartea documenteaza perioada de la inceputul anului 1969, cand existau mai multe neintelegeri intre membrii trupei, in timp ce repetau si inregistrau melodii pentru al doisprezecelea album de studio „Let It Be” si pentru un documentar special televizat. La un moment dat, George Harrison a iesit din timpul repetitiilor, iar John Lennon i-a descris pe acestia folosind cuvantul „iad”.

Cu toate acestea, muzica pe care au creat-o este considerata una dintre cele mai importante din discografia lor. Cartea include detalii si despre ultimul lor concert public, sustinut pe acoperisul cladirii Apple Corps din Londra, pe 30 ianuarie 1969.

Pentru lansarea oficiala a cartii, editura Nemira organizeaza joi, 2 martie, o petrecere cu muzica The Beatles la J’ai Bistrot, incepand cu ora 20.00.

Citește în continuare