Skip to content

Titlul unei lucrari de Van Gogh a fost schimbat dupa ce un Chef olandez a sesizat identificarea eronata a legumelor din pictura. Presupusele cepe ale lui Van Gogh erau de fapt usturoi. Expertul culinar a creat o reteta inspirata de tablou.

Muzeul Van Gogh din Amsterdam, cunoscut pentru cea mai mare colectie de picturi si desene de Van Gogh din lume, a modificat recent numele unei lucrari dupa ce un expert culinar a identificat o greseala de interpretare a acesteia. 

Ernst de Witte de la restaurantul Feu din Utrecht le-a scris reprezentantilor muzeului o sesizare in care mentiona ca exista posibilitatea unei confuzii in ceea ce priveste o leguma din pictura „Rode kolen en uien — Varza rosie si ceapa”, realizata de Van Gogh intre 1887 si 1888.

Anul trecut, De Witte a vizitat muzeul si a sesizat eroarea etichetei de sala a picturii. Era de parere ca asa zisele cepe sunt de fapt usturoi. Chef-ul a facut distinctia usor, vazand in timpul carierei sale zeci de bulbi si legume radacinoase.

De Witte — care este si artist vizual — a lucrat cu sotia sa pentru a crea o prezentare PowerPoint prin care analizeaza diferentele stilistice dintre legumele din „Varza rosie si ceapa” si cepele din pictura „Natura moarta cu o farfurie de cepe” realizata de maestrul post-impresionist in 1889. In acest fel a demonstrat ca de fapt presupusele cepe erau de fapt usturoi si ca nu seama cu alte reprezentari de cepe realizate de Van Gogh mai tarziu. 

Bucatarul a inregistrat si un videoclip in care prezinta diferitele tipuri de Allium, genul de plante de care apartin ceapa, salota si usturoiul. El a incercat sa evidentieze caracteristicile fiecarei specii in functie de forma, culoare, aroma si miros.  

De Witte a declarat ca „ Ma uitam la un moment dat la o pictura frumoasa a lui Van Gogh, care infatisa varza rosie si usturoi. Dar cand m-am uitat la eticheta din dreptul ei scria «Varza rosie si ceapa». Am crezut initial ca nu este asa si am contactat muzeul. Acestia au vorbit cu un expert independent care a analizat-o. Mai apoi mi s-a confirmat ca aveam dreptate. In cele din urma au schimbat in mod oficial numele tabloului lui Van Gogh din «Varza rosie si ceapa» in «Varza rosie si usturoi».”

Muzeul Van Gogh a raspuns rapid cererii lui de Witte, a demarat o cercetare si a verificat rezultatele cu ajutorul unui expert independent. La scurt timp, institutia a redenumit lucrarea. 

Inca de la prima sesizare a lui Witte, muzeul a luat in serios teoria acestuia, demonstrand ca este una dintre institutiile orientate catre public. Numele a fost schimbat atat pe eticheta din sala de expunere, cat si pe site-ul muzeului. 

De asemenea, pentru a comemora amabilitatea muzeului, chef-ul a creat un nou fel de mancare in restaurantul sau, inspirat de pictura cu varza si usturoi a lui Van Gogh. Este vorba despre o varza rosie posata si gatita la gratar, alaturi de o crema aerata de usturoi. Pentru a aduce un omagiu maestrului olandez, preparatul a fost stropit cu un ulei aromat de lamaie si absint, bautura alcoolica preferata de Van Gogh. Noul fel de mancare se serveste cu o bere speciala, preparata cu seminte de fenicul si absint.

Mai jos veti descoperi mai multe despre operele lui Van Gogh.

Citește în continuare