Skip to content

Paul McCartney spune ca ultimul cantec The Beatles va fi lansat anul acesta, cu ajutorul inteligentei artificiale. Vocea lui John Lennon a fost extrasa dintr-o inregistrare veche de zeci de ani si prelucrata pentru a finaliza melodia.

Paul McCartney a declarat ca ultima melodie inregistrata de Beatles va fi lansat in cursul acestui an, cu ajutorul inteligentei artificiale.

Intr-un interviu difuzat pe BBC, artistul a explicat cum a utilizat cele mai noi tehnologii pentru a „extrage” vocea lui John Lennon dintr-un demo vechi si pentru a finaliza un cantec vechi de zeci de ani. 

„Tocmai am terminat-o si va fi lansata anul acesta”, a declarat McCartney marti la emisiunea Today de la Radio 4.

The Beatles – Lennon, McCartney, George Harrison si Ringo Starr – s-au despartit in 1970, fiecare dintre ei continuand sa aiba cariere solo, dar nu s-au reunit niciodata. Lennon a fost impuscat mortal la New York in 1980, la varsta de 40 de ani, in timp ce Harrison a murit de cancer pulmonar in 2001, la 58 de ani.

McCartney nu a dat numele melodiei care va fi lansata, dar potrivit BBC este posibil sa fie o compozitie a lui Lennon din 1978, numita „Now And Then”.

„Cand am ajuns sa facem ceea ce va fi ultimul disc Beatles – era un demo pe care John il avea si la care am lucrat si tocmai l-am terminat, va fi lansat anul acesta – si am reusit sa luam vocea lui John si sa o obtinem in stare pura, prin intermediul acestui software de Inteligenta Artificiala. Apoi am putut mixa inregistrarea asa cum ai face-o in mod normal”, a spus McCartney.

Desi nu prea acceseaza internetul, fostul membru Beatles a povestit ca este contient de faptul ca Inteligenta Artificiala este utilizata tot mai des, inclusiv pentru a crea cantece false. Un exemplu pe care l-a dat a fost o melodie in care John Lennon interpreta un single de-al lui McCartney mai recent. Artistul a spus ca i se pare „cam infricosator. Este un lucru pe care il abordam cu totii in acest moment si cu care incercam sa ne confruntam.”

Inregistrarea melodiei „Now and Then” i-a fost daruita lui McCartney de catre vaduva lui Lennon, Yoko Ono, alaturi de o serie de casete care aveau eticheta „Pentru Paul”.

Cantecul a fost inregistrat in mare parte pe un radiocasetofon in timp ce Lennon statea la pian in apartamentul sau din New York. Versurile, care incep cu „I know it’s true, it’s all because of you / And if I make it through, it’s all because of you” (stiu ca este adevarat, totul din cauza ta / si daca reusesc sa trec peste, totul din cauza ta), sunt tipice melodiilor de dragoste pe care Lennon le-a scris in ultima parte a carierei sale.

Ideea de a folosi inteligenta artificiala pentru a reconstrui demo-ul Beatles i-a venit lui McCartney de la filmul „Get Back” de opt ore al lui Peter Jackson. Editorul Emile de la Rey a folosit un software de inteligenta artificiala pentru a recunoaste vocile Beatles si a le separa de zgomotul de fundal.

Acest proces i-a permis lui McCartney sa faca „duet” cu Lennon in cel mai recent turneu, la festivalul Glastonbury de anul trecut si pentru noile versiune mixate ale albumului „Revolver” de la Beatles care a fost relansat anul trecut.

„Jackson a fost capabil sa extraga vocea lui John dintr-o caseta putin cam subreda. Aveam vocea lui John si un pian, iar el putea sa le separe cu ajutorul Inteligentei Artificiale. ii spunea masinariei: Asta este vocea. Aceasta este o chitara. Renunta la chitara.”, a declarat McCartney.

Anterior, „Now and Then” a fost luat in considerare cand membrii Beatles ramasi in viata se pregateau de reunire in 1995, cand compilau seria „Anthology” care acopera toata cariera lor. Insa McCartney, Starr si Harrison au ales sa lanseze alte doua melodii de pe casetele lui Lennon: „Free As A Bird” si „Real Love” – marcand primul material „nou” al trupei in 25 de ani.

Producatorul Jeff Lynne a povestit ca artistii au incercat sa inregistreze si „Now and Then” in decursul unei dupa-amieze dar au abandonat proiectul. ”Cantecul avea un refren, dar este aproape total lipsit de versuri. Am facut backing track-ul, o piesa bruta pe care chiar nu am terminat-o”, a declarat Lynne pentru BBC.

McCartney a dezvaluit mai tarziu ca piesa a fost pusa la pastrare pentru ca George Harrison a spus ca este „un gunoi” si a refuzat sa lucreze la ea.

”Nu avea un titlu foarte bun, avea nevoie de un mic, dar avea un vers frumos si era cantat de John. Dar lui George nu i-a placut. The Beatles fiind o democratie, nu am facut-o”, a declarat el pentru Q Magazine. 

S-a renuntat la cantec si pentru ca inregistrarea originala avea un defect tehnic, prezenta un bazait persistent de la circuitele electrice din apartamentul lui Lennon. Ulterior, in 2009 a aparut o versiune a demo-ului, fara zgomot de fond, pe un CD contrafcut, fanii Beatles speculand ca ar fi fost o inregistrare noua, complet diferita, furata din apartamentul lui Lennon dupa moartea acestuia.

De-a lungul anilor, au existat informatii conform carora McCartney ar fi lansat o versiune completa a cantecului, iar muzicianul a vorbit adesea despre dorinta sa de a face acest lucru.

Vestea vine in contextul in care controversele legate de utilizarea muzicii create de Inteligenta Artificiala continua sa creasca. In ultima vreme au aparut cantece false care imita aproape intocmai vocile lui Drake, The Weeknd si Kanye West.

Intre timp, McCartney se pregateste zilele acestea sa deschida o expozitie la National Portrait Gallery unde va expune o serie de fotografii pe care le-a realizat in primii ani ai trupei Beatles. Imaginile au stat in depozit zeci de ani, fiind descoperite in perioada pandemiei.

Anul trecut, Paul McCartney a publicat cartea „The Lyrics”— devenita bestseller —, in care isi urmareste povestea vietii prin intermediul versurilor cantecelor sale. Mai jos puteti afla mai multe despre aceste proiecte.

Citește în continuare