Skip to content

(audio) BBC Radio a descoperit vocea reala a lui Banksy intr-o inregistrare realizata in urma cu 18 ani. Artistul spunea ca „vandalismul fara sens necesita mult mai mult timp de gandire decat si-ar imagina majoritatea oamenilor.”

Postul de radio BBC din Marea Britanie a dezvaluit in cadrul unei emisiuni o inregistrare cu presupusa voce a artistului Banksy. Desi Banksy este cel mai cunoscut si mai bine vandut artist contemporan de arta stradala, identitatea acestuia este inca un mister, el preferand sa ramana anonim.

Aura de mister si anonimatul au invaluit in decursul anilor cariera artistica a lui Banksy — ceea ce l-a facut si mai dorit de catre colectionari —, insa potrivit unei emisiuni audio de la BBC Radio 4, vocea artistului a fost inregistrata pe 24 martie 2005 in cadrul podcastului american „All Things Considered”, produs de NPR – National Public Radio din SUA.

Reprezentantii BBC sustin ca au facut descoperirea dupa ce au analizat raspunsurile din interviul de acum 18 ani. Episodul respectiv al podcastului a fost difuzat la cateva zile dupa ce Banksy a avut o mare expozitie la Muzeul Metropolitan de Arta (MET) din New York.

Emisiunea de la BBC Radio 4 este dedicata exclusiv lui Banksy sub forma unui podcast denumit „The Banksy Story” (Povestea lui Banksy) si urmeaza sa prezinte si sa discute in 10 episoade povestile si miturile care inconjoara cariera artistului — momentan a aparut doar un episod si o introducere in emisiunea audio.

Podcastul „The Banksy Story” poate fi ascultat aici.

In interviul din 2005, artistul, presupus ca fiind Banksy, a declarat ca se considera un „pictor si decorator” si spune ca realizeaza opere de arta pe peretii unor institutii de renume, precum Muzeul Luvru — unde Banksy a creat in anul respectiv un graffiti. 

Pe parcursul interviului, gazda podcastului il intreba pe artist „Presupunem ca esti cine spui ca esti, dar cum putem fi siguri?”, la care persoana care se prezenta drept Banksy ii raspunde ca „Nu aveti nici o garantie in acest sens.”

De asemenea, artistul a vorbit si despre expozitia de la MET, mentionand ca „Vreau sa spun ca unele dintre lucrari mi s-au parut destul de bune, de aceea m-am gandit sa le pun intr-o galerie. Altfel, as fi ramas acasa si nimeni nu le-ar fi vazut. Daca ai astepta ca alti oameni sa se prinda de ceea ce faci, ai astepta la nesfarsit. Ai putea la fel de bine sa elimini intermediarul si sa te duci tu insuti sa le atarni intr-o galerie.”

Gazda podcastului din 2005 a abordat si problema legalitatii operelor lui Banksy, care a fost discutata mai pregnant in ultimii ani datorita unor procese cu privire la drepturile de autor ale lucrarilor sale din spatiul public sau de pe peretii unor cladiri private. 

Astfel, la finalul interviului, gazda afirma intr-un mod provocator: „Ceea ce faci tu este ilegal!”, iar artistul ii raspunde: „Da, de aceea este distinct. Nu poti sa faci o omleta fara sa spargi cateva oua, nu-i asa? In acelasi fel nu este nici interesul meu sa fiu arestat foarte des. Totul este sa continui acest demers cat mai mult timp. Asa ca, da, trebuie sa te gandesti si la aceste lucruri. Asta e chestia: vandalismul fara sens necesita mult mai mult timp de gandire decat si-ar imagina majoritatea oamenilor.”

Puteti asculta mai jos interviul integral din 2005 cu Banksy.

Mai jos puteti afla cele mai recente informatii despre activitatea artistica a lui Banksy.

Citește în continuare

Tot ce trebuie sa stiti despre calatoriile pe timp de canicula. Valurile de caldura din Europa vor stabili noi recorduri de temperatura si vor afecta milioane de turisti. Incendii de vegetatie in Italia, atractii turistice inchise in Grecia si Spania si greve pe mai multe aeroporturi importante.

Europa este afectata in prezent de valurile de caldura Cerberus si Charon care au determinat autoritatile din mai multe tari aflate printre cele mai populare destinatii de vacanta sa emita…

Citeste mai mult