Skip to content

In onoarea mamei sale, Regele Charles va continua traditia regala si va aniversa urcarea pe tron la Castelul Balmoral. Este locul unde Regina Elisabeta si-a petrecut ultimele saptamani de viata si unde a decedat anul trecut pe 8 septembrie.

Jurnalistii regali din Marea Britanie au anuntat ca Regele Charles va continua traditia regala si va petrece finalul verii pe mosia Castelului Balmoral, locul in care s-a stins din viata fostul monarh. Regele va aduna membrii familiei sale pentru mai multe zile de plimbari, picnicuri, pescuit si vanatoare de cocosi de camp.

Vestea a fost dezvaluita de publicatia britanica The Telegraph care face parte din the Royal Rota, grupul de redactii care primeste in exclusivitate informatii din interiorul Casei Regale.

Vacanta la Balmoral va marca si aniversarea urcarii pe tron a Regelui Charles, care s-a desfasurat anul trecut pe 8 septembrie intr-o ceremonie privata.

Ascensiunea pe tron a Majestatii Sale coincide cu ziua de 8 septembrie, cand Regina Elisabeta a II-a a incetat din viata. Atat zona Balmoral dar si ziua respectiva vor fi asociate pentru totdeauna cu raposata regina. Ea numea castelul de la Balmoral „locul ei fericit”, unde si-a petrecut ultimele saptamani de viata.

Desi domnia lui Charles a fost marcata deja de schimbari majore si de o noua abordare legata de directia in care se indreapta monarhia britanica, regele va continua de fapt o traditie stabilita de mama lui. La randul ei, Regina Elisabeta obsinuia sa petreaca aniversarea ascensiunii sale pe tron si omagirea mortii tatalui sau, Regele George al VI-lea, pe mosia Sandringham.

Potrivit jurnalistilor britanici, Regele Charles va locui in prima parte a vacantei sale la Castelul Mey — fosta locuinta a regretatei sale bunici, Regina Mama. Este de asteptat ca monarhul sa participe la Mey Highland Games din Caithness pe 5 august si la Jocurile Braemar pe 2 septembrie.

Intre timp, majoritatea membrilor familiei regale se vor reuni la Castelul Balmoral — care se va inchide pentru public pe 16 august —, unde vor fi gazduiti de Majestatea Sa care va organiza picnicuri, vanatori, excursii de pescuit si plimbari prin superbul peisaj rural al Scotiei. Ulterior, tot la Balmoral monarhul va primi vizitatori, precum premierul britanic Rishi Sunak.

Regele va petrece o parte din vacanta si la Birkhall, locuinta sa si Reginei Camila, aflata pe domeniul Balmoral. Se va intoarce in Anglia la inceputul lunii octombrie.

Aniversarea urcarii sale pe tron va avea loc la jumatatea vacantei anuale a regelui in Scotia.

Castelul Balmoral are o semnificatie speciala pentru familia regala. Se stie ca Regina Elisabeta a II-a iubea acest domeniu, petrecandu-si vacantele de vara acolo, inconjurata de frumusetea zonei Highlands. Traditia era ca in fiecare vara, copiii, nepotii si stranepotii ei sa se adune pentru a petrece timp impreuna departe de agitatia din Londra si de lumina reflectoarelor publice. 

La Balmoral au fost surprinse unele dintre cele mai frumoase fotografii ale regretatei regine cu Printul Philip si familia lor unita, o parte dintre acestea le puteti vedea mai jos.

Tot la Balmoral au fost realizate si ultimele fotografii cu Regina Elisabeta, cu doua zile inainte de moartea sa, cand a numit-o Liz Truss in functia de prim-ministru britanic.

La vremea respectiva, numirea lui Truss la Balmoral a fost considerata neobisnuita, in mod traditional premierii sunt investiti la Palatul Buckingham iar daca monarhul este in vacanta, face o vizita speciala pentru acest eveniment.

In cazul Reginei Elisabeta, momentul investirii lui Truss a fost simbolic pentru starea ei de sanatate care se deteriorase, desi nici publicul si nici presa nu cunostea aceste informatii la vremea respectiva. In zilele care au urmat, urmasii ei s-au grabit sa-si ia ramas bun de la cea care le-a fost mama, bunica si matusa. 

Regina a murit la 15:10, numai Printul Charles (la vremea respectiva era inca Print de Wales) si Printesa Anne au fost alaturi de ea cand a decedat. Ducesa Camilla, Printii William, Andrew si Edward si Contesa de Wessex au ajuns abia la 17:00 si nu au reusit sa-si ia ramas bun. Moartea reginei a fost anuntata la 18:30, fiind primul monarh britanic care a decedat in Scotia de la Regele James al V-lea din 1542.

Castelul Balmoral a fost achizitionat in 1852 de Printul Albert drept cadou pentru sotia sa, Regina Victoria. 

Impreuna au creat obiceiul de a pleca, alaturi de membrii familiei lor, din Londra in ultimul weekend din iulie, petrecand vacanta de vara in Scotia pana la inceputul lui octombrie.

La randul ei, Regina Elisabeta a II-a isi petrecea ziua urcarii pe tron la Sandringham unde, pe 6 februarie 1952, tatal ei, Regele George al VI-lea, a murit in somn, suferind de cancer pulmonar. 

Ulterior, a optat sa-si petreaca sarbatorile de iarna la Sandringham unde invita membrii familiei regale sa i se alature inca dinaintea Craciunului. Pe 6 februarie, obisnuia sa invite un vicar sa spuna rugaciuni in amintirea tatalui ei, evenimentul se desfasura in privat, departe de ochii publicului.

Singurele momente cand s-a abatut de la aceasta traditie a fost in 1990, cand s-a aflat intr-o vizita oficiala in Noua Zeelanda, si in 2021, cand se afla in izolare la Castelul Windsor din cauza situatiei pandemice.

Dickie Arbiter, fostul ofiter de presa al reginei, a declarat in 2017 pentru The Telegraph ca „Este important sa intelegem ca, pentru regina, acest lucru marcheaza aniversarea zilei in care a murit tatal ei. Ea a precizat intotdeauna ca lunga ei domnie este o consecinta a mortii timpurii a tatalui ei si, prin urmare, nu este o zi de sarbatoare.”, obisnuia sa isi petreaca ziua in „contemplare si reflectie in liniste”.

Gestul Regelui Charles de a pastra aceasta traditie este privit ca un simbol al afectiunii care i-a purtat-o mamei sale si o reamintire a golului pe care aceasta l-a lasat atat in familia regala dar si in lumea intreaga.

Citește în continuare