Skip to content

Prima declaratie a Regelui Charles dupa moartea mamei sale, Regina Elisabeta. La 73 de ani, fostul Print de Wales se va numi incepand de astazi Regele Charles al III-lea. Cele mai importante momente din viata noului Rege.

Regele Charles a facut o prima declaratie dupa moartea mamei sale, Regina Elizabeta a II-a, care a decedat in urma cu cateva ore la varsta de 96 de ani.

Declaratia oficiala sustine, dupa cum urmeaza:

„Moartea Mamei mele iubire, Majestatea Sa Regina, este un moment de mare tristete pentru mine si membrii familiei mele.

Suntem profund indoliati de trecerea in nefiinta a unui Suveran pretuit si a unei Mame mult iubite. Stiu ca pierderea ei va fi simtita cu profunzime in toata tara, prin taramuri si prin Commonwealth, si de nenumarati altii din jurul lumii.

In timpul acestei perioade de doliu si schimbari, familia mea si cu mine vom fi alinati si sustinuti de respectul si afectiunea profunda care a fost tinuta pentru Regina.”

Intr-o declaratie oficiala realizata de Liz Truss, noul prim-ministru al Regatului Unit, a fost confirmata si titulatura pe care noul rege, cunoscut anterior sub titulatura de Printul Charles sau Printul de Wales, o va prelua. 

Prima decizie luata de noul rege este titulatura sub care va fi cunoscut de acum inainte: se va numi Regele Charles al II-lea, existand alti doi regi Charles inaintea lui. In istoria regalitatii britanice, nu este o regula ca monarhul sa aleaga neaparat numele sub care este cunoscut, ar fi putut alege oricare din cele 4 nume pe care le are: Charles Philip Arthur George.

In acelasi timp cu schimbarea de titulatura a Printului Charles in Regele Charles al III-lea, vor exista alte cateva titluri care se vor schimba. Desi Printul William nu va deveni Printul de Wales, asa cum poate ar fi de asteptat, mostenitorul tronului britanic primeste automat titlul “Ducele de Cornwall” iar sotia lui, Kate Middleton, va fi cunoscuta drept Ducesa de Cornwall.

Camilla, sotia Regelui Charles, va fi cunoscuta drept Regina Consoarta, un termen care a fost aprobat anterior inclusiv de Regina Elizabeta in una din ultimile declaratii publice pe care le-a facut.

Desi a devenit Rege imediat dupa moartea mamei lui, Charles va fi proclamat oficial drept conducator al Regatului Unit si al Commonwealth-ului in termen de 24 de ore. Ceremonia va avea loc la Palatul St.James in fata unui grup onorific numit “Consiliul de Ascensiune” care este format din membrii ai Consiliului Privat – deputati de rang inalt, fosti si actuali politicieni, cativa functionari publici, inalti comisari ai Commonwealth-ului si primarul Londrei.

Spre deosebire de Regina Elizabeta care nu se afla in prima linie pentru a prelua tronul britanic la nastere si a aflat abia la varsta de 10 ani ca va mosteni coroana de la tatal ei, dupa ce acesta a fost incoronat in urma abdicarii Regelui Edward al VIII-lea, Regele Charles a fost pregatit inca din primii de viata pentru rolul pe care il detine incepand de astazi, 8 septembrie 2022.

E absolut evident ca impactul decesului Reginei Elisabeta II-a asupra Marii Britanii va fi masiv, nu doar la nivel emotional, ci si la nivel economic, iar pregatirea pentru respectarea procedurilor si protocoalelor la inmormantare se face inca de la momentul in care a fost incoronata. In fiecare an a fost o intalnire a tuturor responsabililor pe departamente cu coordonare la nivel national pentru a fi updatate toate procedurile.

Chiar si cu toate repetitiile si protocoalele stabilite in detaliu, se estimeaza ca Marea Britanie va fi blocata pentru 12 zile, bursa si bancile se vor inchide, atat funeraliile cat si incoronarea care va urma vor fi zile libere la nivel national, iar pierderile economice sunt estimate la aproximativ 6 miliarde de lire.

Protocolul care va fi urmat la moartea Reginei Angliei are numele de cod “London Bridge” si include unele decizii pe care le-a luat regina inca din timpul vietii, dar si decizii pe care le va lua succesorul sau, Regele Charles. Mai jos puteti afla despre protocoalele care vor fi urmate si ce inseamna organizarea ceremoniilor impresionante pentru inmormantare si, apoi, incoronare.

Charles Philip Arthur George s-a nascut la 14 noiembrie 1948 este regele Regatului Unit si al altor 14 regate din Commonwealth. A fost mostenitor, precum si Duce de Cornwall si Duce de Rothesay din 1952 pana la ascensiunea sa din 2022 si a fost atat cel mai in varsta, cat si cel mai longeviv mostenitor din istoria Marii Britanii.

 A fost cel mai longeviv Print de Wales, detinand acest titlu din iulie 1958 pana la ascensiunea sa pe tron dupa moartea Reginei Elisabeth a II-a la 8 septembrie 2022, in urma decesului mamei sale, Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Inainte de urcarea pe tron, sondajele de opinie estimau popularitatea lui Charles in randul poporului britanic la 42%, iar un sondaj BMG Research din 2019 a constatat ca 46% dintre britanici doreau ca Charles sa abdice imediat dupa urcarea pe tron.

Charles s-a nascut la Palatul Buckingham, fiind primul nepot al regelui George al VI-lea si al reginei Elisabeta. 

Tanarul print si-a petrecut o buna parte din anii copilariei separat de mama si de tatal sau. Avand in vedere starea de sanatate precara a bunicului sau, Regele George al VI-lea, Printesa Elisabeta a fost foarte ocupata cu pregatirea propriei sale ascensiuni la Tron si a fost chemata frecvent sa indeplineasca indatoririle de stat pe care tatal sau bolnav nu si le putea asuma. Intre timp, tatal tanarului print, Ducele de Edinburgh, era adesea plecat pe mare, ca ofiter de marina la comanda propriului sau vas. Aceste absente ale parintilor erau atat de frecvente si de prelungite, incat se spune ca printul Charles nu si-a recunoscut mama la o singura intoarcere a acesteia.

Sarcina delicata de a-l creste pe print a revenit, prin urmare, altor membri ai casei regale, inclusiv bunicii sale, care l-a adorat, precum si dadacei de care a fost foarte atasat. Moartea bunicului sau in februarie 1952, cand printul avea doar trei ani, nu a facut decat sa agraveze situatia, deoarece mama sa, noua regina, a ramas cu si mai putin timp pentru a se ocupa de treburile casnice. Putin mai mult de un an mai tarziu, mostenitorul prezumtiv a simtit pentru prima data gravitatea institutiei in care se nascuse, cand a asistat la Incoronarea mamei sale la Westminster Abbey.

La scurt timp dupa moartea regelui George al VI-lea, regina si familia sa s-au mutat din Clarence House, resedinta lor din St James’s, inapoi in Palatul Buckingham. Aici a inceput educatia formala a Printului. Chiar inainte de a implini cinci ani, o parte din etajul camerei copilului a fost transformata intr-o sala de clasa, cu un birou, o tabla si o guvernanta. Lipsit de incredere in sine, printul nu a reusit, inca de la inceput, sa straluceasca ca elev. Insemnarile din acea perioada sugereaza ca, desi constiincios si receptiv, ii era greu sa se concentreze si nu prea avea pofta de invatare.

A fost educat la scolile Cheam si Gordonstoun, ambele scoli fiind frecventate de tatal sau in copilarie. Ulterior, a petrecut un an la campusul Timbertop al Geelong Grammar School din Victoria, Australia.

Dupa ce a obtinut o diploma de licenta in arte la Universitatea din Cambridge, Charles a servit in Fortele Aeriene Regale si in Marina Regala din 1971 pana in 1976. In 1981, s-a casatorit cu Lady Diana Spencer, cu care a avut doi fii: Printul William si Printul Harry. In 1996, cuplul a divortat in urma unor aventuri extraconjugale bine mediatizate de ambele parti. Diana a murit in urma unui accident de masina la Paris in anul urmator. In 2005, Charles s-a casatorit cu partenera sa de lunga durata, Camilla Parker Bowles.

In calitate de Print de Wales, Charles a indeplinit sarcini oficiale in numele reginei. El a fondat The Prince’s Trust in 1976, sponsorizeaza The Prince’s Charities si este patron, presedinte sau membru a peste 400 de alte organizatii de caritate si organizatii. In calitate de ecologist autodeclarat, Charles a vorbit public despre probleme precum agricultura ecologica si schimbarile climatice, ceea ce i-a adus premii si recunoastere din partea grupurilor de mediu.

Sprijinul sau pentru medicina alternativa, inclusiv homeopatia, a fost subiectul unor critici. Opiniile sale cu privire la rolul arhitecturii in societate si la conservarea cladirilor istorice au primit o atentie semnificativa din partea arhitectilor britanici si a specialistilor in design. Din 1993, Charles a lucrat la crearea Poundbury, un nou oras experimental bazat pe gusturile sale arhitecturale. Este, de asemenea, autor sau coautor al mai multor carti.

Regele Charles are o legatura stransa cu Romania si membrii Familiei Regale a Romaniei. Este indragostit de satele sasesti din Transilvania si a investit constant pentru promovarea zonei Viscri.

Incepand din 1997, Regele Charles a vizitat in repetate randuri Romania pentru a vedea si a evidentia distrugerea manastirilor ortodoxe si a satelor sasesti in timpul regimului comunist al lui Nicolae Ceausescu. 

In 1989, a creat fundatia Mihai Eminescu Trust din Londra prin care s-a implicat in pastrarea patrimoniului cultural romanesc. Fundatia a fost creata cand Charles a aflat de planurile lui Ceausescu de a „sistematiza” 8.000 de sate. Scopul fundatiei era sa stabileasca legaturi cu disidentii romani si sa faca tot posibilul pentru a opri proiectul lui Ceausescu.

In 2006, a achizitionat in satul brasovean Viscri o fosta proprietate a unei familii de sasi, o casa veche construita in 1758. Ulterior, a inceput sa viziteze tot mai des zona si sa-si petreaca vacantele in Transilvania, achizitionand mai multe proprietati in Romania pe care le-a promovat la nivel international in reviste de mare profil precum Vogue, Conde Nast Traveler sau Tatler.

Pe langa legatura de familie – Regele Mihai era verisor de grad al III-lea cu Regina Elizabeta, mama Regelui Charles – noul regele al Regatului Unit a avut o prietenie cu Familia Regala a Romaniei iar vizitele constante si sprijinirea culturii locale i-au adus in 2014 titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti iar in 2017, Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Cruce. In discursul de multumire, Printul Charles si-a declarat afectiunea fata de Romania, reamintind ca stra-stra-strabunica sa pe linie materna, Claudine Rhédey, a fost din Transilvania.

Citește în continuare