Skip to content

Un detectiv danez a recuperat o pictura de Van Gogh la trei ani dupa furtul ei. Estimata la 6 milioane de euro, lucrarea a fost gasita intr-o sacosa Ikea de Arthur Brand, supranumit „Indiana Jones al pietii de arta”.

O pictura timpurie a lui Vincent Van Gogh furata de la Muzeul de arta din Laren, Olanda, a fost recuperata recent de catre detectivul danez Arthur Brand, specializat in furturi de arta. Panza a fost inapoiata intr-o sacosa Ikea la mai bine de trei ani de la disparitie.

Lucrarea a fost imprumutata de la Muzeul de Arta din Groningen din nordul Olandei catre Muzeul „Singer Laren” cu ocazia unei expozitii de arta post-impresionista. Hotii au profitat de context si au jefuit muzeul pe 30 martie 2020 la ora 3:15 dimineata, in timpul perioadei de carantina Covid-19 din Olanda, reusind sa fure pictura de Van Gogh. Unul dintre infractori a fortat usile muzeului si a spart sticla din ele pentru a putea intra pana in sala in care era expusa opera.

Pictura, denumita „Personaj in gradina la Nuenen primavara” a fost realizata de Van Gogh in 1884 si reprezinta gradina casei parintilor sai. Hotii au incercat sa o foloseasca pentru a negocia eliberarea unui prizonier din inchisoare. 

In 2021, hotul care a intrat prin efractie in muzeu a fost arestat in urma unei investigatii a politiei olandeze coordonata de Brand. Acesta a recunoscut ca a furat atat lucrarea de Van Gogh, cat si o alta opera de la Muzeul din Leerdam, realizata de Frans Hals — un pictor activ in timpul Epocii de Aur a picturii olandeze. 

Individul a fost condamnat la opt ani de inchisoare si a primit o amenda de 8,7 milioane de euro, insa cele doua picturi au ramas de negasit, desi politia a reusit sa aresteze toate persoanele implicate, de la cumparatori pana la alti complici.

Pictura de Van Gogh a fost recuperata la sfarsitul saptamanii trecute in urma unei operatiuni extinse coordonata de Brand si realizata in cooperare cu politia olandeza. 

Detectivul care a fost supranumit „Indiana Jones al pietii de arta” a mers pe urmele picturii si a fost contactat de o persoana anonima cu care a reusit sa negocieze restituirea. Ulterior, s-a intalnit in Amsterdam cu acesta si a primit lucrarea intr-o sacosa de Ikea.

Despre recuperarea picturii, Brandt a declarat ca „In cele din urma am fost contactat de o persoana care mi-a spus: Domnule Brand, as putea sa va predau pictura de Van Gogh cu conditia sa nu am probleme. A trebuit sa-i castig increderea, iar cand am reusit, a decis sa-mi livreze pictura la domiciliu. Stiam ca tabloul va trece dintr-o mana in alta in lumea infractorilor, dar nimeni nu voia cu adevarat sa se atinga de el.”

In prezent, pictura se afla intr-o serie de analize la Muzeul Van Gogh din Amsterdam. Deoarece a fost deteriorata, vor mai dura cateva luni pana va fi expusa din nou la Groningen.

Potrivit lui Andreas Blühm, directorul muzeului din Groningen, pictura a avut de suferit in urma celor trei ani de neingrijire. Desi la prima vedere este inca in stare buna, aceasta trebuie examinata si restaurata corespunzator de catre specialistii in conservare de la Muzeul Van Gogh. 

Pe suprafata panzei au fost identificate o serie de zgarieturi si mici deteriorari ale culorilor din cauza conditiilor in care a fost pastrata in acesti ani.

Teio Meedendorp, cercetatorul care va superviza restaurarea lucrarii, a declarat pentru The Guardian ca „Este una din picturile realizate in 1884, cand Van Gogh s-a intors acasa la parintii sai in Brabant pentru doua luni. Este una din primele sale lucrari, o priveliste frumoasa asupra gradinilor din spatele casei. Aceasta perioada timpurie este adesea descrisa ca fiind intunecata si incetosata, insa ea arata deja talentul sau de colorist.”

Un nou studiu arata ca Van Gogh este artistul preferat al bebelusilor. Cercetatorii sustin ca inclinatia adultilor catre arta lui Van Gogh se reflecta in comportamentul si simtul estetic al copiilor lor.

Recent, pe platforma online a Muzeului Van Gogh din Amsterdam au fost publicate 1515 de picturi si desenele ale lui Vincent Van Gogh. Printre acestea se afla si cele mai cunoscute opere ale sale, dar si o serie de scrisori, notite si obiecte personale. 

maestrului olandez. 

Pe langa picturile realizate de artist, se pot vedea si schite, studii de anatomie si vegetatie, peisaje, portrete, autoportrete si naturi statice. 

Muzeul Van Gogh gazduieste cea mai mare colectie de lucrari ale artistului, cat si un numar impresionant de obiecte personale si scrisori. Printre cele mai importante opere detinute de muzeu se numara seria de picturi cu flori, autoportretele artistului si celebra panza cu dormitorul sau.

In colectia online a muzeului fiecare pictura este insotita de cateva date esentiale si o mica descriere despre tehnica, contextul in care a fost realizata si relevanta ei pentru parcursul artistic al lui Van Gogh. De asemenea, sunt afisate detalii cu privire la expozitiile in care a aparut lucrarea respectiva si surse bibliografice despre aceasta. Este una dintre cele mai complexe si de incredere surse despre Van Gogh existente online in acest moment.

Citește în continuare