Skip to content

Artisti celebri la lucru. Filmari cu cei mai cunoscuti artisti moderni in timp ce realizau capoperele lor: Brancusi, Picasso, Monet, Kandinsky, Matisse, Frida Kahlo, Pollock si Kusama.

Marii artisti ai artei moderne au influentat lumea in care traim astazi mai mult decat ar putea fi estimat in cifre. Majoritatea celor pasionati de arta sunt familiari cu capodoperele create de acestia, putini stiu insa ca exista videoclipuri rare, unde ii puteti privi pe artisti in timp ce lucreaza.

Desi camerele de filmat existau in preajma, foarte putinii dintre ei s-au lasat filmati in timp ce se aflau la lucru, optand sa pastreze misterul din spatele atelierului lor.

Inca de la aparitia camerei de filmat, artistii au reprezentat un subiect de interes pentru realizatorii de filme. Astfel ca astazi ne putem bucura de inregistrari video timpurii cu pictori impresionisti ca Claude Monet si Pierre-Auguste Renoir, dar si de filme cu artisti moderni si contemporani precum Constantin Brancusi, Auguste Rodin, Pablo Picasso, Vassily Kandinsky, Henri Matisse, Frida Kahlo, Jackson Pollock, Georgia O’Keeffe si Yayoi Kusama.

Mai jos va invitam sa urmariti o serie de filme scurte, unele dintre ele reprezinta ipostaze inedite sau mai putin cunoscute din viata si opera marilor maestri ai artei secolului al XX-lea.

Singurul film cunoscut cu pictorul impresionist Claude Monet a fost realizat in 1915 de catre actorul Sacha Guitry si il prezinta pe artist in timp ce lucra in gradina sa de la Giverny. Tot Guitry a realizat si un film rar cu Pierre-Auguste Renoir, la randul sau pictor impresionist. 

Auguste Rodin si sotia sa in 1925

Inregistrarile cu Monet au fost realizate in vara anului 1915 cand acesta avea 74 de ani la casa sa de la Giverny — care astazi este muzeu superb — unde a locuit si creat pentru mai bine de 40 de ani. Filmul se numeste „Ceux de Chez Nous” — „Cei din tara noastra”, o productie cu nuante patriotice creata de actorul si dramaturgul francez Sacha Guitry in timpul Primului Razboi Mondial. 

In acelasi film apare si Renoir, pictor si prieten cu Monet, care se afla tot la varsta de 74 de ani. Imaginile il reprezinta pe artist intr-o perioada in care starea sa de sanatate era precara, suferind de o forma accentuata de artrita care ii afecta abilitatea de a picta. Pe langa Renoir apare si fiul sau, Claude, in varsta de 14 ani, care pune o pensula in mana inclestata a tatalui sau.

Guitry a realizat printre altele, tot in jurul anului 1915, si un film cu sculptorul Auguste Rodin.

Rodin a fost filmat de Guitry in mai multe locuri, printre care atelierul sau, dar si in casa decrepitata Biron din Paris, devenit ulterior Muzeul Rodin. Artistul este reprezentat in timp ce ciopleste una din sculpturile sale, avand varsta de 74 de ani la momentul realizarii filmului, la sfarsitul celui de al doilea an al Primului Razboi Mondial. 

10 ani mai tarziu, un regizor german a realizat un scurtmetraj cu pictorul abstract Wassily Kandinsky.

In 1926, cineastul german Hans Cürlis a realizat un film scurt cu Kansinsky, adesea mentionat ca parintele picturii abstracte. Pictorul de origine rusa este reprezentat in timp ce aplica vopsea pe o panza alba la Galeria Neumann-Nierendorf din Berlin. La vremea respectiva preda la scoala artistica Bauhaus si avea in jur de 49 de ani. 

Intre 1923 si 1938 s-au realizat o serie de filme cu Brancusi la lucru, in timp ce realiza unele dintre cele mai cunoscute opere ale sale.

Brancusi avea o pasiune pentru fotografie si film, ceea ce a dus la inregistrarea a zeci de filme scurte in care sculptorul vorbeste, lucreaza sau isi petrece timpul liber cu prieteni si vizitatori atelierului sau. Sunt imagini filmate chiar de el, in unele artistul monteaza coloana infinitului sau modeleaza modele de lut pentru cele mai cunoscute opere ale sale. Unele sunt din atelierul sau parizian, altele din vizitele in Anglia si Romania. De asemenea intr-un film inedit, se poate auzi si vocea artistului prezentand cateva din conceptele si viziunea sa despre lume. 

In Mexic, in jurul anilor 1930, Frida Kahlo a fost filmata in timp ce realiza picturi si gazduia evenimente private la care participa si Lev Trotki.

Frida Kahlo a fost filmata in timp ce lucra in faimoasa „Casa Azul” din Mexico City sau desena prin oras. In unele filme apare si sotul ei, muralistul Diego Rivera, iar in altele poate fi observat Lev Trotki si sotia sa, Natalia Sedova, in timp ce locuiau in casa cuplului Kahlo-Rivera. In seria de inregistrari se afla si imagini cu Kahlo cand coboara dintr-un vapor in prima sa vizita in New York. 

Dupa al Doilea Razboi Mondial au fost realizate mai multe filme cu marii artisti ai artei moderne, cum ar fi Henri Matisse, Pablo Picasso si Jackson Pollock. 

Matisse a fost filmat in 1946, cand avea 76 de ani, in casa sa din Nisa, unde avea atelier, in timp ce lucra la o schita in carbune cu portretul nepotului sau, Gerard. Imaginile fac parte dintr-un film de scurt metraj realizat de regizorul francez François Campaux care a fost comandat la vremea respectiva de Departamentul francez de Relatii Culturale. 

Pablo Picasso a fost filmat in mai multe instante in timpul vietii sale, insa probabil cea mai faimoasa imagine inregistrata a sa este cea in care picteaza pe sticla in atelierul sau din satul Vallauris, de pe Riviera franceza. Filmul din 1950 il prezinta pe artist la varsta de 68 de ani si a fost realizat de cineastul belgian Paul Haesaerts si a fost intitulat „Visite à Picasso” — „O vizita la Picasso”. 

Pollock a fost filmat in 1951 cu ocazia unui scurtmetraj despre opera sa, realizat de Hans Namuth. Artistul avea 39 de ani si vorbeste despre modul sau de lucru in timp ce creeaza una dintre picturile sale. Filmul a fost intitulat „Jackson Pollock 51” si prezinta din diferite unghiuri tehnica distincta a pictorului american. 

Dintre artistele care au redefinit arta secolului trecut, Georgia O’Keeffe si Yayoi Kusama sunt cele mai cunoscute nume care s-au lasat filmate.

O’Keeffe vorbeste despre viata si opera sa intr-un documentar din 1977 realizat de televiziunea americana PBS. Mai jos puteti urmari doua extrase din film. 

Yayoi Kusama a devenit in ultimii din ce in ce mai cunoscuta publicului larg datorita diferitelor campanii comerciale, printre care cea mai recenta este realizata de catre brandul Louis Vuitton. Cu prilejul unor campanii sau expozitii internationale, artista a realizat diferite inregistrari video in care lucreaza sau vorbeste despre esenta artei sale. 

Citește în continuare