Skip to content

Kate Middleton a dezvaluit ca Printul Louis, in varsta de 5 ani, foloseste Roata Emotiilor pentru a invata sa comunice sanatos ce simte. Printesa de Wales a tinut un discurs despre importanta primilor cinci ani din viata in formarea copiilor.

Kate Middleton a facut dezvaluiri din intimitatea familiei regale in cadrul unui discurs public tinut ieri la Design Museum din Londra. Inainte de a deveni regina, Printesa de Wales isi pregateste pas cu pas un drum complet diferit pentru viitorul ei rol de consort al monarhului prin responsabilitatea pe care si-o asuma in educarea populatiei.

Discursul ei a fost tinut ieri in cadrul Simpozionului National Shaping Us, la aproape 11 luni dupa ce Printesa de Wales a pornit o campanie dedicata cresterii copiilor si atentiei deosebite pe care parintii ar trebui sa o acorde acestora in primii ani de viata. 

In cadrul discursului, Kate a povestit ca Printul Louis invata sa exprime ce simte cu ajutorul unei roti a emotiilor care ii dezvolta inteligenta emotionala.

Inainte de a tine discursul in cadrul simpozionului Shaping Us, Printesa de Wales a stat de vorba despre acest proiect cu Fearne Cotton, vedeta a televiziunii britanice. Kate a povestit ca fiul ei in varsta de 5 ani si colegii sai de clasa folosesc la scoala o roata a emotiilor pentru a-i ajuta sa exprime ceea ce simt intr-un mod sanatos.

„Clasa lui Louis foloseste o roata a emotiilor care este foarte buna. Sunt copii de 5 sau 6 ani care aleg culori ce reprezinta cum se simt in ziua respectiva. Asa ca exista o dorinta reala, in special in scoala, de a se implica in conversatii. Este foarte important sa gasim un cadru in care sa vorbim despre acest subiect. De fapt, ne ajuta la continuitate in toate domeniile, este un aspect din noi pe care trebuie sa il crestem, concomitent cu sanatatea noastra mintala.”, a declarat printesa Kate despre evolutia Printului Louis. 

Merita mentionat ca mezinul familiei regale este al patrulea in linia de mostenire a tronului britanic dupa tatal lui, Printul William, fratele mai mare in varsta de 10 ani, Printul George, si sora lui in varsta de 8 ani, Printesa Charlotte. Cei trei frati frecventeaza Lambrook School din zona rurala Berkshire, in apropiere de casa familiei din Windsor.

Printesa a declarat ca avea mari emotii sa tina un discurs pe o astfel de tema in fata unor specialisti: “Nu este vorba doar despre cei mai mici copii din societatea noastra, care sunt, prin insasi natura lor, vulnerabili. Este vorba, de asemenea, despre multi tineri si adulti care sufera”.

Campania Shaping Us este considerata un pilon principal al mesajului pe care Kate il va comunica in rolul sau de regina in asteptare, folosindu-si rolul proeminent in educarea populatiei. A fost lansata in ianuarie sub egida Royal Foundation Centre for Early Childhood.

Conferinta la care a vorbit printesa a reunit lideri transdisciplinari, specialisti in domeniul cresterii copiilor si lideri din intreaga lume care au incercat sa gaseasca argumente stiintifice, economice si umane pentru a acorda mai multa prioritate primilor ani de viata. 

Potrivit Royal Foundation Centre for Early Childhood, un centru creat in iunie 2021, campania Shaping Us isi propune sa “sporeasca intelegerea publica a importantei cruciale a primilor cinci ani de viata ai unui copil” si sa trezeasca interesul stiintific pentru „unul dintre cele mai importante subiecte din punct de vedere strategic ale timpului nostru”. Centrul finanteaza cercetari care se desfasoara in 21 de tari din intreaga lume, aceasta fiind prima data cand Printesa de Wales lucreaza intr-un proiect la nivel global, cu lideri din diferite domenii.

La momentul lansarii campaniei, un purtator de cuvant al centrului regal a declarat pentru revista PEOPLE ca aceasta tema “va fi un fir rosu in intreaga viata profesionala a lui Kate”.

Printesa de Wales si-a deschis discursul spunand ca “Oamenii ma intreaba adesea de ce imi concentrez timpul pe primii ani ai copilariei. Raspunsul este pentru ca imi pasa profund sa reusim sa facem o schimbare pozitiva. Trebuie sa facem mai mult decat sa satisfacem pur si simplu nevoile pe termen scurt ale acestor persoane. Trebuie sa ne gandim, de asemenea, la crearea unei schimbari preventive pe termen lung. Si asta ne duce inapoi la inceputul fiecarui individ.”

Unul dintre specialistii care lucreaza alaturi de Kate este profesorul Jack Shonkoff, director al Centrului pentru Copii in Dezvoltare de la Universitatea Harvard. L-a intalnit in decembrie anul trecut, cand se afla la la Boston pentru Premiul Earthshot alaturi de Printul William.

Shonkoff a declarat la vremea respectiva ca se observa clar cum “printesa s-a gandit, in mod evident, foarte mult la acest aspect si tot ceea ce implica. O vad ca fiind foarte motivata in a avea un impact asupra lumii. Personal, ea este o persoana discreta, nu a existat niciun sentiment de ego in camera. Ai cu adevarat sentimentul ca ea intelege puterea platformei sale, are dorinta de a face bine si de a schimba ceva”.

In ceea ce il priveste pe Printul Louis, in ultimii doi ani a devenit unul dintre cei mai indragiti membri ai familiei regale dupa mai multe evenimente publice in care si-a exprimat emotiile intr-un mod simpatic, amuzant si deopotriva neobisnuit pentru monarhia britanica.

Roata Emotiilor este o abordare unica si nuantata care ajuta la identificarea si intelegerea emotiilor. Conceptul este bazat pe o gama diversa de discipline, inclusiv psihologie, neurostiinta si lingvistica. 

Roata este un instrument care permite persoanelor sa navigheze mai bine in contextul lor emotional si sa isi dezvolte o inteligenta emotionala mai sanatoasa. Desi a fost utilizata de mai multi psihologi de-a lungul timpului, Dr. Gloria Wilcox este creditata drept primul doctor care a utilizat versiunea originala a rotii, care includea sase emotii de baza.

Roata organizeaza diferitele fatete ale emotiilor umane in mai multe categorii si subcategorii pentru a ajuta oamenii sa identifice si sa exprime exact ceea ce simt. La prima vedere, seamana cu o roata a culorilor, cu cercuri concentrice reprezentand diferite straturi ale emotiilor. Este impartita in emotii primare, secundare si tertiare.

Fiecare strat aprofundeaza nuantele experientelor emotionale, permitand indivizilor sa isi localizeze sentimentele cu o precizie remarcabila.

Emotiile primare sunt pe cercul cel mai apropiat de interiorul rotii si sunt fericirea, tristetea, furia si frica. Sunt emotii care ofera un sentiment general despre ceea ce simtim, actionand ca punct de plecare pentru explorarea ulterioara.

Emotiile secundare sunt pe cercul median al rotii si decurg din cele primare, oferind o intelegere mai nuantata a sentimentelor. De exemplu, emotiile secundare ale furiei sunt frustrarea, enervarea si resentimentul.

Emotiile tertiare sunt cele mai specifice si detaliate emotii pe care le poate experimenta cineva si sunt pozitionate la exteriorul rotii. In cadrul frustrarii, de exemplu, emotiile tertiare pot include nerabdarea, exasperarea sau agitatia.

Citește în continuare