Skip to content

Un nou studiu arata ca femeile au nevoie de mai putine exercitii fizice decat barbatii pentru a-si mentine sanatatea cardiovasculara. In Romania, 63% din populatie este sedentara.

Un nou studiu publicat luni in Journal of the American College of Cardiology arata ca femeile obtin mai multe beneficii decat barbatii in urma exercitiilor fizice.

Cercetatorii au constatat ca femeile au nevoie de putin peste doua ore de activitate fizica (moderata sau viguroasa) pe saptamana pentru a obtine acelasi „beneficiu de supravietuire” pe care il obtin barbatii cu cinci ore de activitate fizica in decurs de 7 zile. In plus, riscul de mortalitate pentru femeile care au practicat o activitate fizica regulata a fost redus cu 24%, comparativ cu 15% in cazul barbatilor.

Intre 1997 si 2017, cercetatorii au studiat 412.413 participanti fara probleme de sanatate. Pana la sfarsitul lunii decembrie 2019, 39.935 au murit, dintre care 11.670 au fost decese cardiovasculare.

Dr. Hongwei Ji, coautor al studiului de la Spitalul afiliat Universitatii Qingdao (din estul Chinei), a declarat ca rezultatele “nu sugereaza ca femeile ar trebui sa faca mai putine exercitii fizice, ci mai degraba le incurajeaza pe cele care, din diverse motive, poate nu fac suficient de multa miscare. Inclusiv exercitiile fizice efectuate mai rar pot aduce beneficii semnificative.”

Rezultatele studiului arata ca barbatii au intreprins activitati fizice regulate in proportie mai mare decat femeile. Cu toate acestea, in timp ce exercitiile fizice au fost asociate cu un risc redus de deces prematur pentru barbati si femei – inclusiv din cauza evenimentelor cardiovasculare – beneficiile au fost mai mari pentru doamne.

Echipa condusa de Dr. Ji a constatat ca 140 de minute de exercitii fizice moderate pe saptamana au redus cu 18% riscul de deces prematur din orice cauza la femei, in comparatie cu lipsa activitatii fizice. In schimb, barbatii au avut nevoie de 300 de minute de astfel de exercitii pe saptamana pentru un castig similar.

Reducerea riscului a crescut odata cu timpul petrecut facand exercitii fizice, atat la barbati, cat si la femei, pana la aproximativ 300 de minute de activitate moderata pe saptamana – cand s-a stabilizat. La acest nivel, femeile aveau un risc cu 24% mai mic de deces prematur din orice cauza, comparativ cu lipsa activitatii fizice.

„Frumusetea acestui studiu este sa aflam ca femeile pot obtine mai mult din fiecare minut de activitate moderata sau viguroasa decat barbatii. Este o notiune stimulativa pe care speram ca femeile o vor lua in serios”, a declarat Dr. Martha Gulati, coautor al studiului. 

Rezultatele au sugerat ca diferentele dintre corpul masculin si cel feminin ar putea fi responsabile pentru rezultatele divergente dintre barbatii si femeile studiate. Acestia au observat ca barbatii au, in medie, inimi proportional mai mari, cai respiratorii pulmonare mai largi, o capacitate de difuzie pulmonara mai mare si fibre musculare mai mari decat femeile. Concluzia studiului ar fi, potrivit specialistilor, ca “exercitiile fizice sunt unul dintre cele mai bune medicamente pe care le avem.”

Cercetatorii au precizat ca studiul a avut un „design observational”, ceea ce inseamna ca nu au putut spune cu certitudine ca exercitiile fizice au cauzat scaderea riscului. De asemenea, ei au anuntat ca informatiile pe care le-au studiat au fost raportate de catre ei insisi si nu au tinut cont de variatiile in activitatile casnice ale participantilor.

Studiul a fost realizat in SUA unde bolile de inima sunt principala cauza de deces in randul femeilor. Potrivit unui studiu din 2021 publicat in revista medicala The Lancet, peste 300.000 de femei mor anual din cauza problemelor cardiovasculare.

Studiile europene indica faptul ca romanii se implica mult mai putin in activitati fizice fata de media europeana.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la nivel global, unul din patru adulti si mai mult de 80% din adolescenti au un nivel insuficient de activitate fizica. Anual, aproape 5 milioane de decese ar putea fi evitate daca populatia lumii ar fi mai activa din punct de vedere fizic. 

Persoanele insuficient de active fizic au un risc de deces cu 20 pana la 30% mai mare comparativ cu persoanele care au un nivel corespunzator de activitate fizica.

In timp ce mai putin de jumatate (46%) din europeni nu fac nici o activitate fizica, in Romania, procentul populatiei sedentare este de 63%. In timp ce o treime din europeni (33%) practica exercitii fizice cu oarecare regularitate (cel putin 5 ori pe saptamana), doar 13% din romani fac acest lucru. Studiul a fost realizat in intervalul pre-pandemic 2013-2017.

In ceea ce priveste frecventa altor activitati fizice (ciclism, dans, gradinarit, deplasarea pe jos sau cu bicicleta), doar 9% dintre romani practica regulat astfel de activitati fata de 14% la nivelul UE.

Citește în continuare