Skip to content

Alexandru Corneschi și Anca Bucur, campioni mondiali si nationali, ne invata cum sa avem principii corecte pentru alergarea de amator.

Alergatorii pasionati stiu ca toamna e cel mai bun sezon de antrenamente. Nu e nici foarte racoare, dar a disparut si caldura puternica a verii.

Pentru cei care vor sa faca o schimbare importanta in stilul lor de viata – de la dieta pana la sport – intoarcerea din vacanta, sfarsitul anului biologic cum se mai numeste, e momentul in care sunt pregatiti mental si ii ajuta si conditiile naturale.

In oricare situatie v-ati afla, ne-am gandit sa cerem cateva sfaturi de la unii dintre cei mai pregatiti sportivi – campioni nationali si mondiali – care sunt obisnuiti sa antreneze amatori si stiu foarte bine cum trebuie motivati cei care incep astazi sa faca sport.

Am vorbit cu maratonistul Alexandru Corneschi si antrenoarea Anca Bucur – ambii capitani ai comunitatii adidas Runners Bucharest.

Cu Alexandru v-am mai facut cunostinta: este cel care a antrenat un grup de amatori pentru o cursa foarte speciala – 31 de ore nonstop prin Bucuresti – si a avut grija sa le antreneze si mintea, cu pregatire psihologica, nu doar corpul. Povestea lui o cititi aici.

Anca Bucur a fost de 6 ori campioana mondiala la fitness, ultima data a castigat titlul cand primul ei copil, Rares, avea 9 luni si jumatate (acum are 2 ani si 3 luni). A facut balet in copilarie, a castigat medalii nationale ca gimnasta, apoi a devenit una dintre cele mai cunoscute femei in competitiile mondiale de fitness.

E, practic, o superwomen si va vom spune povestea ei pe larg foarte curand. Am vorbit insa cu ea zilele trecute (in timp ce vorbea cu noi pregatea mancarea pentru fetita sa de 2 luni) si ne-a spus ca s–a intors la alergarile de joi cu comunitatea adidas Runners Bucharest.

Anca antreneaza femei obisnuite care isi doresc sa faca miscare, dar alergarea e parte din stilul ei de viata si din a trai sanatos. Cand am intrebat-o cum au curaj oamenii obisnuiti sa vina la orele ei de sport unde toata lumea se gandeste ca standardul e foarte sus, a raspuns simplu: “Oamenii vin pentru ca le place energia mea. Mi-am luat meseria in serios cand am inceput sa studiez cum sa-i ajut pe oameni, si nu sar pasii. Un incepator e un incepator… si punct. Dar combin antrenamentul cu mentalitatea mea de a lupta pentru ceea ce iti doresti pentru ca daca cineva vine la mine si spune ca isi doreste ceva, stiu ca are un obiectiv. Eu ii dau cunostintele mele de antrenor, cu energia mea pozitiva si de a face tot ceea ce si-a propus. Si eu stiu ca nu am putut sa devin campioana peste noapte, am inceput la 3 ani si la 33 de ani sunt de 6 ori campioana mondiala. Acelasi lucru e si cu clientii, au nevoie de niste pasi, de etape si eu le ofer.”

Exista foarte multe studii care arata ca o alergare intre 5 si 10 minute in fiecare zi reduce riscul decesului cauzat de problemele cardiace, in timp ce alergarile putin mai lungi cu o frecventa constanta reduc riscul de a face cancer sau de a dezvolta boli neurologice ca Alzheimer sau Parkinson. Dar pentru a benefica de alergare la potentialul maxim, trebuie sa avem grija ce echipament folosim.

Alexandru Corneschi spune ca pentru un alergator amator sau semiprofesionist e important sa discute cu cineva despre nevoile sale.

“Sunt nevoi diferite pentru fiecare alergator. In functie de anotimp, de obiective si, zic eu, principalul motiv pentru care ai nevoie de ceva diferit fata de vecinul tau din fata blocului, e constructia fiecaruia.

Cu totii suntem diferiti, aceasta e o vorba a mea pe care o zic mai mereu sportivilor amatori: avem nevoie de echipament diferit si plan de antrenament diferit. O diferenta foarte mare o face greutatea corporala, un pantof de alergare poate sustine mult mai bine greutatea unui individ de 70 de kg fata de cea de 120 de kg. Si atunci persoana mai corpolenta ar trebui sa se uite la un pantof cu o amortizare mult mai mare.

Eu am lucrat in magazin de articole sportive pe raionul de alergare, fiecare vanzator trebuie sa stie sa indrume cumparatorul catre articolul cel mai bun. Daca ai ajunge in magazin si ne-am intalni, te-as intreba de cate ori ai alerga pe saptamana, sau de cate ori alergi in mod obisnuit pe saptamana si pe ce distante. Sa ne putem face o idee despre ce nevoi ai.

Daca esti o alergatoare semi profesionista (alergi o data la doua zile, iar in weekend te duci la o alergare mai lunga de 2 km), atunci ne putem uita la un pantof care te poate ajuta si pe partea de viteza, sa fie putin mai rapid. Daca esti la inceput de alergare, la inceput de experienta prin care vrei sa introduci sportul in viata ta, atunci ne uitam la un pantof de alergare care are o amortizare mult mai buna.”

Anca are in antrenamente si alergare de exterior, dar si pregatire cu elevii in sala. Asa ca alergarile ei, tot in functie de nevoi, sunt diferite.

“Sunt un om foarte complex in ceea ce priveste sportul. Eu am alergat toata viata mea; in toate antrenamentele de gimnastica era inclusa alergarea. Vara eram pe stadion si iarna eram pe munte. Alergarea e sfanta.

Cu mintea de acum, imi dau seama ca reusesc sa mai fac sport de perfomanta pentru ca am un echipament bun si o sustinere buna care imi protejeaza sanatatea. Cand eram mici nu era atat de multa diversitate, dar astazi simt importanta unui pantof de alergare care te ajuta pur si simplu.  Odata cu trecerea timpului am invatat despre nutritie, despre echipament si, pentru ca am stiut sa le aplic, am putut sa am o continuitate la cel mai inalt nivel si la varsta mea.

E important ce materiale folosesti in echipament, dar si daca alergi sau daca faci sarituri.”

Daca intrebi doi campioni mondiali si nationali ce au in dulap in materie de incaltaminte, si cate perechi de pantofi de sport au, incep sa rada spun scurt “multe”, apoi detaliaza foarte tehnic pe nevoi de antrenamente, pe protectie pentru sanatate si diferite parti din corp.

Alex: “Depinde de tipul de antrenament. Eu astazi am alergat un antrenament mai tare, mai de viteza, si am folosit adidas adizero adios.

Dar in general avem asa: alergari lungi, foarte lungi si usoare – adidas Ultraboost 20; antrenamentele de tempo, medii si ca viteza si ca intensitate –  adidas adizero Boston; antrenamentele de interval medii – adidas adizero adios pro.

Anca: “In sala am pantofii de antrenament – adidas Ultraboost20, colanti care sa fie cat mai confortabili. Afara testez mai multe perechi de pantofi, in functe de suprafata pe care alerg. Pentru cursa mai lunga Ultraboost 20, iar in alergarile usoare adidas supernova care sunt putin mai usori.  Dar am la fiecare pentru ploaie, de vara, de iarna si difera aderenta pentru ca au talpa diferita, iar in sala aleg aderenta in functie de clasa: daca e mai dinamica – mai multe sarituri, sau o clasa mai asezata…”

Ce au acesti doi campioni in comun, dincolo de determinarea lor, de ambitia si crezul ca se poate orice daca muncesti, sunt  bunul simt teribil,  modestia si empatia: ii asculti vorbind si esti gata convins ca poti si tu sa alergi (in pasi usori pana ajungi ca ei), dar stii ca ei vor alaturi de tine, vor simti rapid cand crezi ca nu mai poti ca sa te incurajeze si, mai ales, vor stii linia fina intre “pot” si a forta limitele intr-un sens bun.

Ii intalniti in fiecare joi in comunitatea adidas Runners Bucharest, va puteti inscrie aici  https://www.facebook.com/groups/adidasrunnersbucharest0

Merita incercat fie si pentru a fi putin in prezenta unor campioni exceptionali si a invata ceva din mentalitatea lor.

Citește în continuare