Skip to content

Amazon nu va mai permite cumparatorilor sa returneze cartile electronice dupa ce le-au citit. Practica este promovata de BookTok, comunitatea de cititori de pe TikTok

Pana de curand, platforma Amazon, care detine si Kindle, oferea posibilitatea sa returnezi cartea electronica cumparata, dupa ce o citeai. Noile reglementari permit returnarea cartilor daca oamenii nu au citit mai mult de 10% din carte, potrivit Authors Guild. Schimbarea, care urmeaza plangerile conform carora cumparatorii Kindle au returnat titluri pe care le-ar fi citit integral pentru a primi o rambursare, este de asteptat sa aiba loc pana la sfarsitul anului.

Authors Guild reprezinta autorii individuali in negocierea cu Amazon, iar acestia si-au exprimat ingrijorarea cu privire la o scadere a veniturilor la inceputul acestui an, mentionand ca Amazon le va factura redeventele pe care le-au castigat din carti – insa daca cartea a fost returnata pentru a primi suma inapoi, scriitorii sunt cei care ies in pierdere.

Parte din vina pentru acest nou fenomen o are comunitatea cititorilor de pe platforma TikTok, influencerii BookTok, pentru ca incurajeaza oamenii sa obtina carti „gratuite”, cumparandu-le si returnandu-le apoi.

Digitalizarea cartilor este o preocupare frecventa in primul rand pentru muzee, bibilioteci si universitati, care vor sa puna publicului larg la dispozitie comorile din portofoliilor lor, insa nu a devenit o practica comuna pentru editurile care scot carti contemporane.

De exemplu, Biblioteca Baldwin de Literatura Istorica pentru Copii de la Universitatea din Florida a digitalizat si publicat in ultimii ani mii de carti pentru copii, incepand cu aparitii editoriale de la mijlocul secolului al XIX-lea si pana in prezent. Numarul cartilor digitalizate a ajuns la 7.229, acestea sunt opere literare de la cele mai celebre la cele mai putin cunoscute, scrise de-a lungul timpului pentru incantarea si educarea celor mici.

Doi stagiari ai Centrului de Istorie si Cultura Feminina Sallie Bingham, din cadrul Universitatii Duke, au studiat indeaproape colectia de carti de bucate vintage aflata in proprietatea institutiei, descoperind adevarate „bijuterii” ale artei culinare, care pot fi explorate si puse in practica in prezent.

Colectia de carti intitulata „Nicole Di Bona Peterson Advertising Cookbook Collection” este disponibila online si poate fi descarcata gratuit. Aceasta contine nu mai putin de 82 de carti de bucate, cu retete chiar mai vechi de 100 de ani, alaturi de diferite reguli sociale si sfaturi adresate femeilor din acele vremuri.

13 000 de pagini din jurnalele si manuscrisele lui Leonardo da Vinci au fost digitalizate si pot fi citite gratuit online.

O cheie esentiala in descifrarea mintii geniului care a creat „Mona Lisa” sau „Cina cea de taina” se afla in studiul jurnalelor personale si caietelor de schite. In total, au fost gasite in jur de 13.000 de pagini in care Leonardo Da Vinci a notat si a desenat fiecare dintre ideile sale, inclusiv cele care nu au fost transpuse in realitate.

Citește în continuare