Skip to content

Regizorul si scenaristul Andrei Epure intra in competitia de scurtmetraje La Semaine de la Critique Cannes 2021. Din distributia „Interfon 15” fac parte Cosmina Stratan, Ozana Oancea, Mihaela Sarbu si Liviu Pintileasa.

Al treilea roman care completeaza lista prezentelor romanesti la Festivalul de Film de la Cannes 2021 este regizorul si scenaristul Andrei Epure. Scurtmetrajul „Interfon 15” a fost selectat in competitia oficiala din Semaine de la Critique 2021 acolo unde Cristian Mungiu este presedintele juriului.

„Interfon 15” este un scurtmetraj de 22 de minute creat de Andrei Epure si produs de Ana-Maria Gheorghe si Alexandru Teodorescu de la Saga Film.

Povestea „Interfon 15” rezumata in caietul de presa de la Cannes: „Rezidentii unui bloc descopera o femeie in stare de inconstienta care sta intinsa in fata cladirii. Chiar daca locuieste la etajul al treilea, nimeni nu stie care este numele ei. In timp ce asteapta ambulanta, vecinii reflecta asupra vietii ei si a lor.”

Din distributie fac parte Cosmina Stratan, Mihaela Sîrbu, Ana Ciontea, Ozana Oancea, Otilia Panainte, Marius Ghica, Ioana Mateescu, Liviu Pintileasa, Mara Luca.

De imagine s-a ocupat Laurentiu Raducanu, decorurile si costumele au fost semnate de Alexandra Alma Ungureanu, muzica de Mihai Ghita, montaj de Dragos Apetri iar sunetul de Tudor Petre si Petre Osman.

Cosmina Stratan se reintoarce la Cannes dupa ce in 2012 a castigat premiul pentru cea mai buna actrita , alaturi de Cristina Flutur, pentru Dupa Dealuri, filmul lui Cristian Mungiu.

Nascut la Targu Jiu in 1989, Andrei Epure este un regizor si scenarist roman care a absolvit Universitatea Nationala de Teatru si Film din Bucuresti.

A scris scenarii pentru „Luna de miere” (2014), „Apartament interbelic, zona superba, ultracentrala” (2016), „Spatiu geografic greu de definit, caruia, momentan, ii spunem Delta” (2016) si „Omul caine”, lungmetraj regizat de Stefan Constantinescu care se afla momentan in stadiul de post-productie. In 2019 a castigat prima editie a programului American IFF – „Write a play for Sebastian Stan” cu scenariul „Caini care latra la distanta”.

Recent a debutat cu primul scurtmetraj pe care l-a regizat – „Poate intunericul ma va acoperi”. „Interfon 15” este a doua productie regizata. In prezent, scrie „Nu ma lasa sa mor”, continuarea scurtmetrajului selectat la Cannes despre vietile unei tinere femei si a fiicei sale care sunt „bantuite” de moartea unei vecine si a birocratiei din jurul acestui incident nefericit.

Vestea buna a lui Andrei Epure intregeste panoul romanilor prezenti la Cannes 2021. Cristian Mungiu este presedintele juriului Semaine de la Critique in timp ce Teodora Ana Mihai este in selectia oficiala a festivalului cu „La Civil”

Competitia de scurtmetraje Semaine de la Critique 2021 de la Cannes este completata de productii din Grecia, Danemarca, Israel, Franta, SUA, Elvetia, China si Hong Kong.

Lista scurtemetrelor selectionate in „Semaine de la Critique”:
Brutalia, Days of Labour – Manolis Mavris (Grecia, Belgia)
Lili Alone – Zou Jing (China, Hong Kong, Singapore)
An Invitation – Hao Zhao et Yeung Tung (China)
Inherent – Nicolai G.H Johansen (Danemarca)
If It Ain’t Broke – Elinor Nechemya (Israel)
Noir-soleil – Marie Larrivé (France)
Safe – Ian Barling (USA)
Soldat noir – Jimmy Laporal-Trésor (France)
On Solid Ground – Jela Hasler (Switzerland)

In privinta lungmetrajelor, selectia este la fel de diversa si o puteti descoperi mai jos. Filmele vor fi proiectate intre 7 si 15 iulie 2021 iar castigatorii vor fi anuntati la final.

Amparo – Simón Mesa Soto (Colombia/Sweden/Germany/Qatar)
Feathers – Omar El Zohairy (Egypt/France/The Netherlands/Greece)
The Gravedigger’s Wife – Khadar Ayderus Ahmed (Finland/Germany/France)
Libertad – Clara Roquet (Spain/Belgium)
Olga – Elie Grappe (Switzerland/Ukraine/France)
Small Body – Laura Samani (Italy/France/Slovenia)
Zero Fucks Given – Julie Lecoustre, Emmanuel Marre (Belgium/France)

Pentru a 60a editie a Semaine de la Critique au fost inscrise 1.620 de scurtmetraje si 1000 de lungmetraje. Dintre lungmetrajele alese in selectia oficiala, 7 au fost regizate de femei iar toate cele 7 filme aflate in competitie sunt debuturi. Mai multe despre Semaine de la Critique puteti afla mai jos.

Citește în continuare