Skip to content

(galerie foto) Fiul lui Audrey Hepburn lanseaza o carte despre viata actritei la Paris. Include povesti despre familia si prietenii ei si imagini din intimitate, publicate in premiera.

La 30 de ani de la moartea lui Audrey Hepburn — 20 ianuarie 1993, la varsta de 63 de ani — impactul si influenta actritei asupra culturii pop sunt la fel de prezente ca in timpul vietii ei. 

Pentru a marca acest moment, editura HarperCollins lanseaza o carte de colectie semnata de Meghan Friedlander, creatoarea plaftromei Rare Audrey Hepburn, si fiul mai mic al lui Hepburn, Luca Dotti. Se numeste simplu “Audrey Hepburn in Paris” si ofera o privire asupra istoriei actritei cu Orasul Luminilor, cu fotografii rare, unele publicate in premiera, si secrete din culisele vietii lui Hepburn la Paris.

Introducerea cartii este semnata de Luca Dotti si prefata de Giambattista Valli, un bun prieten al lui actritei.

Cartea prezinta toate locurile din Paris pe care Hepburn le-a iubit cel mai mult. Influenta orasului asupra vietii ei este vizibila in fiecare aspect al vietii ei, de la filme la alegerile vestimentare si pana la prieteniile pe care le-a legat cu personalitati pariziene.

Contine o multime de imagini rare sau inedite, citate si anecdote care ii construiesc un altfel de portret lui Audrey, unul in care se pune mai putin accentul pe dramele prin care a trecut in tinerete — cand a trait in saracie si a dezvoltat numeroase boli din cauza lipsei de hrana — si se acorda mai multa atentie spiritului parizian pe care Hepburn l-a imprumutat de la francezi. Dincolo de fashion icon si rolurile din filme, Hepburn a fost o mama devotata, o mare iubitoare a animalelor de companie, un gradinar pasionat si o persoana dedicata in intregime cauzelor umanitare. 

“Audrey Hepburn in Paris” ofera o privire din culisele vietii ei in capitala franceza, surprinzand locurile, sunetele si magazinele ei preferate dar si acel joie de vivre parizian pe care l-a invatat din timpul petrecut in orasul de pe Sena.

Fiecare capitol al cartii se concentreaza pe un alt aspect al Parisului din perspectiva lui Audrey, de la filme celebre la colectiile Haute Couture, sedinte foto, evenimente elegante dar si momente mai linistite cu familia si prietenii, inclusiv prietenia ei cu designerul Hubert de Givenchy.

Ilustrata cu 200 de fotografii alb-negru si color, cartea include povesti personale, amuzante sau emotionante, spuse de Audrey si de cei care au cunoscut-o cel mai bine. 

Unghiul special al povestii este condus de fiul ei, Luca Dotti. Pentru el, Hepburn nu era o vedeta sau o persoana publica, era simplu mama lui. Anterior a povestit cateva lucruri din intimitate in cartile “Audrey in Rome” insa a optat sa pastreze multe amintiri pentru el. 

Luca Dotti este fiul lui Hepburn cu psihiatrul italian Andrea Dotti. Anterior a mai avut un fiu, Sean Hepburn Ferrer, cu primul ei sot, actorul Mel Ferrer. Sean lucreaza in industria cinematografica de 40 de ani in timp ce Luca s-a ocupat de mostenirea lasata de mama lui si de imaginea acesteia post-mortem.

Intr-un interviu acordat publicatiei Town&Country, Dotti a explicat ca in prima carte, “Audrey la Roma”, “Eram mai mult interesat sa pastrez memoria mamei mele pentru mine. Am simtit nebunia din jurul lui Audrey Hepburn ca pe o actiune de marketing, pentru ca asta era perceptia mea la vremea respectiva.”

Perspectiva lui Dotti s-a schimbat cand a aflat de Meghan Friedlander, creatoarea platformei “Rare Audrey Hepburn” inca din 2010, un site web dedicat imaginilor de arhiva si povestilor despre viata actritei.

„Parisul a fost, evident, veriga lipsa. Dar ma simteam un pic in afara habitatului meu natural, deoarece in celelalte carti ale mele vorbeam despre lucruri care imi erau mai mult sau mai putin apropiate. Mi se parea un pic cam prezumtios sa fac cercetari in calitate de fiu. Am vrut ca Meghan sa calatoreasca in timp pentru mine, cu stilul ei, cu gratia ei si, evident, cu abilitatea ei de a gasi povesti frumoase care sa ne duca inapoi in acele vremuri.”, a declarat Luca despre dorinta de a scrie a o a treia carte despre viata mamei sale.

Dotti spune ca Hepburn vorbea foarte mult despre Paris: “Unul dintre motivele pentru care cartea este interesanta este faptul ca ea a lucrat la Paris; avea prieteni la Paris; avea pasiunea ei la Paris. Dar, pe de alta parte, nu a ales niciodata sa aiba un apartament acolo. Ar fi putut sa o faca, dar a ales Parisul ca o parte distractiva a vietii ei, unde avea mai multa libertate. Avea aceasta stare de spirit pariziana ori de cate ori mergea la Paris.”

Cartea “Audrey Hepburn in Paris” poate fi comandata aici.

Citește în continuare