Skip to content

Doua picturi de Jean-Michel Basquiat si Yayoi Kusama, adjudecate la Christie’s pentru 66,3 milioane de euro. Pentru Basquiat este a patra cea mai scumpa lucrare de pana acum. 

O pictura de Jean-Michel Basquiat denumita „El Gran Espectaculo (The Nile)” — Marele Spectacol (Nilul) — a fost adjudecata la o licitatie de arta din 15 mai de la Christie’s New York pentru suma de 61,8 de milioane de euro. 

A fost piesa principala a unei licitatii in cadrul careia au fost vandute 27 de loturi, inclusiv lucrari ale unor artisti debutanti precum Louis Fratino, dar si artisti celebri precum Barbara Kruger si Yayoi Kusama. Dintre acestea, 25 de lucrari au fost adjudecate, iar o opera semnata de Jeff Koons a fost retrasa in mod misterios inainte de sfarsitul licitatiei. Evenimentul a avut loc la cateva zile dupa vanzarea colectiei lui Samuel Irving Newhouse in cadrul careia s-au obtinut 164 de milioane de euro. 

Un rezultat bun a fost obtinut si de una dintre celebrele picturi cu dovleci cu buline semnate de Yayoi Kusama, fiind adjudecata cu 4,5 milioane de euro. Cele doua lucrari fac parte dintr-o serie de licitatii in care s-a vandut arta in valoare de 810 milioane de euro.

Initial, lucrarea lui Basquiat a fost estimata la o suma de 41,4 milioane de euro, insa in cadrul licitatiei pretul a fost ridicat datorita unui flux constant de oferte, printre care si cele ale lui Larry Gagosian, un important colectionar si cumparator de arta care a participat personal la licitatie. 

Gagosian a renuntat dupa primele cinci minute de licitatie iar lucrarea a fost adjudecata unui cumparator care oferta prin telefon pentru 61,8 de milioane de euro.

Este a patra cea mai scumpa lucrare a lui Basquiat vanduta vreodata, reprezentand mai bine de jumatate din suma totala obtinuta in cadrul licitatiei. Pictura a apartinut colectiei designerului italian Valentino Garavani, care a cumparat-o in cadrul unei licitatii din 2005 pentru o suma de 4,7 milioane de euro. Analistii spun ca piata de tranzactii cu creatii de Basquiat a explodat din 2021 si ca artistul se afla pe un trend ascendent. 

Todd Levin, consultant in vanzari de arta din Manhattan, a declarat ca “Oamenii care aveau cantitati extraordinare sau in exces de capital in exces il puneau in mare parte in arta, iar Basquiat a fost unul dintre artistii-vedeta care s-au bucurat de acest fenomen. Acum, robinetul este inchis si va trebui sa vedem daca preturile picturilor sale vor continua sa creasca sau nu.” 

In ciuda succesului de care se bucura opera lui Basquiat, colectionarii devin din ce in ce mai ezitanti in a cumpara arta cu sume mari de bani. Printre motive se afla instabilitatea economica creata de razboiul din Ucraina, falimentul bancilor, inflatia si preturile care cresc.

Case de licitatii precum Christie’s, Sotheby’s sau Phillips au declarat in cele mai recente rapoarte ca licitatorii evita din ce in ce mai des sa cheltuie sume mari de bani pentru opere de arta, indiferent de popularitatea sau numele artistului. Fenomenul are loc pe fondul instabilitatii economice si a rezervelor colectionarilor cu privire la tendintele pietei de arta. 

„Sunt o multime de clienti obisnuiti cu un flux constant de bani si care in acelasi timp se bazeaza foarte mult pe asta, crezand ca nu se opreste prea curand. Chiar daca nu se opreste inca, acest flux incepe sa incetineasca semnificativ, motivele le stim cu totii” a adaugat Levin.

In acelasi timp, operele lui Basquiat creeaza un interes atat de mare incat recent a fost organizata o expozitie cu 25 de lucrari false. A fost un caz de frauda in care a fost nevoie de interventia FBI-ului. In ceea ce o priveste pe Yayoi Kusama, zilele trecute la New York s-a deschis una dintre cele mai mari expozitii care au fost dedicate lucrarilor ei pana acum. Mai multe despre acestea puteti descoperi mai jos.

Citește în continuare