Skip to content

Bong Joon-ho, regizorul „Parasite” va fi presedintele juriului la Festivalul de Film de la Venetia 2021

Regizorul sud-coreean Bong Joon-ho care a castigat premiul Oscar in 2020 pentru „Cel mai bun film al anului” cu „Parasite” a fost anuntat drept Presedintele Juriului unuia dintre cele mai prestigioase si vechi festivaluri de film.

Alaturi de Cannes si Berlin, Festivalul de Film de la Venetia completeaza trioul evenimentelor cinematografice europene care dicteaza tendintele in lumea filmului.

Deseori, castigatorii celor trei festivaluri sunt propulsati in lista pentru trofee Oscar, Globuri de Aur sau Emmy. Subiectele filmelor ajung sa fie de interes pe agenda sociala si ajuta in activismul local sau international.

Intre 1 si 11 septembrie 2021 va avea loc a 78-a editie a Festivalului de Film de la Venetia iar Bong Joon-ho este primul membru al juriului anuntat de Alberto Barbera.

Regizorul a declarat: „sunt pregatit sa admir si sa aplaud toate filmele minunate care se vor afla in selectia festivalului. Sunt incarcat cu speranta si cu entuziasm.”

Alberto Barbera, directorul festivalului a confirmat ca Bong va fi primul presedinte sud-coreean al juriului si l-a descris ca fiind „una dintre cele mai autentice si originale voci din cinematografia lumii”.

„Parasite” este o comedie intunecata despre diferentele uriase dintre bogati si saraci. Filmul a scris istorie anul trecut cand a devenit prima productie intr-o limba straina care a castigat Oscarul pentru „Cel mai bun film”. Pe langa aceasta onoare a mai primit trofee pentru „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun film international” si „Cel mai bun scenariu original”.

Bon Joon Ho si-a facut debutul in lungmetraje ca regizor si scenarist cu comedia neagra „Barking dogs never bite” din 2000 si a castigat simpatia publicului international cu „Memories of murder” din 2003 pentru care a castigat „Scoica de Argint” la Festivalul de Film de la San Sebastian.

In 2006 a lansat „The Host” despre lupta unei familii normale cu un monstru extraordinar. Productia a fost premiata in cadrul sectiunii independente de la Cannes, „Director’s Fortnight” si a fost selectat in lista celor mai bune filme din deceniul 2000-2010 de prestigioasa revista Cahiers du Cinema.

Filmul „Mother” din 2009 este un thriller care spune povestea unei mame al carui fiu cu dizabilitati este acuzat de uciderea unei fetite. Aceasta incearca sa gaseasca adevaratul criminal pentru a-si elibera copilul.

A fost lansat in cadrul sectiunii „Un Certain Regard” de la Cannes si a castigat peste 30 de trofee in competitiile internationale insa a fost omis de Oscar si Globurile de Aur.

In 2013, Bon Joon Ho s-a aventurat intr-o productie internationala cu nume de top din Hollywood precum Tilda Swinton, Chris Evans, John Hurt, Octavia Spencer, Ed Harris si actorul roman Vlad Ivanov.

Urmatoarea lansare a fost „Okja” din 2017 cu Tilda Swinton in rolul principal. I-a adus lui Joon Ho o mentiune in lista revistei TIME a celor mai influente personalitati din lume. Tot in 2017 a fost inclus si in lista Metacritic al celor mai buni 25 de regizori din lume.

Festivalul de Film de la Venetia a fost fondat in 1932 si acreditat de Asociatia Internationala a Producatorilor de Film in 1951.

Festivalul de la Venetia este un eveniment inclus in calendarul Bienalei de Arta de la Venetia, cel mai vechi festival de arta din lume, incepand cu 1893.

Bienala expune cei mai prestigiosi artisti din lumea artei, a arhitecturii, a muzicii, dansului, teatrului si a filmului. Fiecare stat inscris in festival are un pavilion dedicat in care este expus, de obicei, un singur artist considerat reprezentativ pentru tara natala.

In ceea ce priveste Festivalul de Film, regizorii concureaza pentru trofeul „Leul de Aur” al carui nume este simbolic pentru orasul Venetia, provenind din sculptura Bazilicii San Marco.

„Leul de Aur” va fi ales de membrii juriului international format din sapte personalitati din lumea filmului si condus de Bong Joon Ho.

Anul acesta, trofeul va fi decernat pe 11 septembrie alaturi de premii precum „Leul de Argint – Marele Premiu al Juriului”, „Leul de Argint pentru cel mai bun regizor”, „Cupa Volpi pentru cel mai bun actor, cea mai buna actrita, cel mai bun scenariu, premiul „Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor sau actrita tanara” si doua premii pentru intreaga activitate.

In ciuda restrictiilor impuse de pandemie, festivalul s-a tinut si anul trecut, Cate Blanchett a fost presedintele juriului si a fermecat presa si publicul cu o serie de aparitii spectaculoase pe care le puteti urmari mai jos.

Citește în continuare