Skip to content

Mancarurile preferate ale lui Jane Austen sunt acum disponibile intr-o noua editie a cartii de bucate semnate de Martha Lloyd. Gasiti si o serie de retete frantuzesti ca “Blanch Mange”, “Jaune Mange” din “Mandrie si Prejudecata”.

O carte de bucate scrisa in perioada 1798 – 1830 de catre o prietena apropiata a lui Jane Austen, Martha Lloyd, are adunate toate retetele autentice ale familiei. Aceasta a locuit o perioada cu familia scriitoarei, mai exact cu Jane Austen, sora ei Cassandra si mama lor in casuta din Chawton, Hampshire, locul unde autoarea a scris “Ratiune si Simtire”, “Mandrie si Prejudecata”, “Mansfield Park”, “Emma”, “Northanger Abbey” si “Persuasiune”, casatorindu-se cu fratele mai mare al lui Jane Austen.

Cartea scrisa de Lloyd de mana va fi publicata pentru prima data intr-un facsimil color, oferind cititorilor o noua perspectiva asupra vietii de acasa a lui Austen. Editura Biblioteca Bodleian  va lansa cartea in iunie, sub titlul “Martha Lloyd’s Household Book”. Cartea aduna mai multe informatii de uz casnic, atat colectii de retete cat si remedii medicale puse la punct de catre femei pentru a ajuta la gestionarea caselor lor.

Cartea originala a lui Lloyd a fost vanduta in 1956 de catre un descendent Austen la Jane Austen Memorial Trust pentru 5 lire sterline si expusa la Chawton.

Cartea include, de asemenea, o reteta pentru bautura preferata a lui Austen, mied, preparata „la fiecare galon de apa, puneti patru kilograme de miere”), precum si singurele retete scrise chiar de mama lui Jane Austen. Mai mult, este descrisa si reteta pentru sandvisul preferat al autoarei, toasted cheese, care se compune din branza rasa, un ou si o lingura de mustar amestecat cu unt. 

O surpriza a cartii o reprezinta si o serie de retete frantuzesti, ca “Blanch Mange”, “Jaune Mange”, “Fricassee Turnips” sau “A Harrico of Mutton”, referinte pe care iubitorii lui Jane Austen le stiu deja din “Mandrie si Prejudecata”.

Desi unele dintre scrierile lui Lloyd din carte au fost publicate in anii 1970, aceasta este prima editie facsimil, paginile colorate oferind o perspectiva asupra unei bucatarii din secolul al XIX-lea. Noua editie va include si transcriptii ale retetelor scrise de mana.

Un alt cadou pentru pasionatii de literatura clasica este un tur virtual gratuit prin Casa Jane Austen, care se poate accesa aici.

Casa Jane Austen este situata in satul Chawton, Hampshire, Marea Britanie si este destul de aproape de Londra, a devenit un loc de pelerinaj pentru fanii romanelor autoarei.

Citește în continuare