Skip to content

Cea mai mare expozitie dedicata The Rolling Stones a fost deschisa pe al doilea cel mai mare stadion din Franta. Include o reproducere exacta a apartamentului in care au locuit si a studioului de inregistrari.

Stadionul Velodrome din Marsilia gazduieste, in mod traditional, cele 20 de meciuri pe care echipa de fotbal a orasului le joaca in fiecare sezon. Asa cum e cazul pentru majoritatea locurilor de asemenea anvergura, stadionul este folosit si pentru evenimente culturale. Incepand cu 10 iunie a fost deschisa expozitia imersiva „Rolling Stones – Unzipped.”

Dupa ce a fost deschisa in Londra si a calatorit prin Statele Unite, Australia si Asia, expozitia revine in exclusivitate in Europa in Franta pana pe 5 septembrie 2021.

„The Rolling Stones – UNZIPPED” este o expozitie interactiva care permite vizitatorilor sa descopere povestea Rolling Stones prin 400 de obiecte personale ale grupului rock. Experienta din Marsilia acopera istoria de aproape 60 de ani de existenta a trupei, imagini si amintiri din mii de concerte live si povesti din spatele unui succes care a rezistat in timp. Vor fi incluse instrumente, costume, inregistrari nelansate oficial, videoclipuri, machete ale scenelor din turnee, o reproducere la scara 1:1 a primului apartament in care au locuit si a studioului de inregistrari.

Ca amintire, vizitatorii vor pleca acasa cu o imagine cu ei pe scena din Havana unde Rolling Stones a sustinut un concert memorabil in 2016. Bineinteles, intreaga expozitie este marcata prin faimoasa limba scoasa care face parte din logo-ul trupei.

Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts si Ronnie Wood au o istorie speciala cu Marsilia si stadionul pe care a fost deschisa expozitia. Au cantat de 3 ori pe Orange Velodrome: in 1990, in 2003 si in 2018. 

Primul concert sustinut de The Rolling Stones in Marsilia a fost in 1966 in Salle Vallier. Fanii trupei au fost atat de entuziasmati si energizati incat au inceput sa distruga obiectele din jur iar unul dintre ei a aruncat un scaun catre scena. Scaunul l-a lovit pe solistul Mick Jagger deasupra ochiului si a fost nevoit sa isi puna cateva copci la spitalul local.

In 1970, trupa a revenit in sudul Frantei, la Villefranche-sur-Mer unde a inregistrat albumul „Exile on Main Street” care a fost plasat pe locul 7 in topul celor mai bune album lansate vreodata in clasamentul intocmit de prestigioasa publicatie Rolling Stones.

Primul concert The Rolling Stones pe Orange Velodrome a avut loc pe 20 iunie 1990 in timpul turneului „Urban Jungle” cand 50.000 de fani au dansat in ploaie pe hiturile trupei. Al doilea spectacol a fost pe 5 iulie 2003 cu turneul „Licks World Tour” cand fanii au luat-o razna din nou iar trupa a avut probleme cand a incercat sa coboare de pe scena si sa paraseasca stadionul. Cel mai recent concert a fost pe 26 iunie 2018.

Evenimentul este gandit pentru a relansa economia orasului care avea peste 11 milioane de turisti anual. Organizatorii spera ca fanii trupei vor fi atrasi de faptul ca expozitia poate fi vazuta numai in Marsilia in acest an.

De cand a fost renovat in 2014, stadionul a gazduit concerte sustinute de Paul McCartney, AC/DC, Celine Dion, Muse si Rolling Stones. Stadionul Orange Velodrome a fost inaugurat in 1937 devenind baza echipei de fotbal din Marsilia (OM). Are 67.394 de locuri si este al doilea cel mai mare stadion din Franta dupa Stade de France care are 81.338 de locuri.

Pentru expozitia „Unzipped” sunt asteptati 200.000 de vizitatori. Biletele pot fi cumparate de aici.

Trupa The Rolling Stones a fost formata in 1962 si va sarbatori 60 de ani de existenta anul viitor. Au lansat 25 de albume care s-au vandut in peste 240 de milioane de exemplare.

Cel mai nou single The Rolling Stones, „Scarlet”, a fost lansat la inceputul lunii august. Piesa a fost inclusa pe varianta remasterizata a albumului „Goats Head Soup” (1973), care a avut lansarea pe 4 septembrie. Albumul va cuprinde si piesele „Criss Cross” si „Ghost Town”, o compozitie originala, pe care trupa le-a anuntat de curand.

Infiintat in 1962 la Londra, grupul britanic a lansat 30 albume de studio, care au fost vandute in aproximativ 200 de milioane de copii pe plan mondial. „Their Satanic Majesties Request” (1967), „Beggars Banquet” (1968), „Let It Bleed” (1969), „Sticky Fingers” (1971), „Exile on Main St” (1972), „It’s Only Rock ‘n Roll” (1974), „Tattoo You” (1981), „Steel Wheels” (1989), „Voodoo Lounge” (1994) si „Bridges to Babylon” (1997) sunt printre cele mai cunoscute albume ale trupei. Grupul britanic a fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame in 1989.

Anul trecut, trupa britanica a deschis primul magazin dedicat fanilor, unde se gasesc haine, masti cu grafica formatiei, ochelari de soare, dar si colectia de discuri a acestora.

Magazinul RS No.9 poate fi gasit la numarul 9 pe Carnaby Street, una dintre cele mai aglomerate strazi din centrul Londrei, celebrul cartier Soho.

Concertul sustinut de trupa The Rolling Stones pe plaja Copacabana in cadrul turneului „A Bigger Bang” a fost remixat, reeditat si remasterizat si va fi disponibil pentru prima data integral, momentan cu precomanda in diverse formate, inclusiv DVD, SD Blu-ray si LP.

„A Bigger Bang Live On Copacabana Beach” a avut loc pe 18 februarie 2006 si a fost un eveniment istoric, cu un public de peste 1,5 milioane de spectatori, acesta a fost unul dintre cele mai mari concerte gratuite din istorie.

Citește în continuare