Skip to content

Cel mai scump roman Jane Austen se vinde cu 375.000 de lire sterline. Editia va face parte dintr-o expozitie anul viitor

Prima editie a romanului „Emma” din 1816 se regaseste acum in Marea Britanie, la Chawton House, Hampshire, dupa ce a fost achizitionata la o licitatie. O astfel de copie inscriptionata a acestui roman Jane Austen a devenit cea mai scumpa dintre operele vandute vreodata ale autoarei, dupa ce a fost cumparata cu 375.000 de lire sterline.

Aceasta editie a romanului „Emma” poarta inclusiv mesajul scris de mana de la autoare, fiind o editie in trei volume, care a fost depusa la Chawton House, Hampshire, fosta casa a fratelui autoarei, Edward, acum o institutie de cercetare specializata in literatura scrisa de femei.

Publicatia The Guardian noteaza ca Peter Harrington, unul dintre comerciantii de carti rare din Londra, a spus ca este singura copie de prezentare a unui roman Austen cu o inscriptie scrisa despre care se stie ca exista.

Volumul va fi expus publicului in Marea Britanie pentru prima data anul viitor.

Informatiile aparute in presa mentioneaza ca noul proprietar al volumului este un american, insa acesta si-a dorit ca lucrarea sa ramana in Anglia, mai exact la Casa Chawton. Cartea urmeaza sa fie expusa la Chawton House la inceputul anului viitor.

„Emma” este cel de-al patrulea roman de Jane Austen, publicat in trei volume in decembrie 1815.

Povestea este amplasata in Highbury, Anglia, la inceputul secolului al XIX-lea, iar romanul se concentreaza pe Emma Woodhouse, o tanara care nu vrea sa se marite si nici nu are vreun interes s-o faca, dar ii place sa le aranjeze altora casatoriile.

Pentru fanii Jane Austen, exista un tur virtual gratuit in Casa Jane Austen, locul in care a creat in ultimii ani din viata.

Casa Jane Austen este situata in satul Chawton, Hampshire, Marea Britanie si este destul de aproape de Londra, a devenit un loc de pelerinaj pentru fanii romanelor autoarei. Turul virtual gratuit al casei memoriale cuprinde si sectiuni audio interpretate de diferiti actori, pe care vizitatorii trebuie sa le descopere in website, o forma de storytelling pe care fanii o plac foarte mult. Exista si optiunea de tur virtual ghidat, insa de obicei acest tip de tur se vinde rapid.

Citește în continuare