Skip to content

O carte despre un tanar care traieste in anii de comunism in Romania este bestseller New York Times. Cartea “I Must Betray You” e un roman istoric scris de Ruta Sepetys

La rubrica Young Adult a publicatiei internationale New York Times a fost recent prezentata povestea „I Must Betray You”, un roman istoric a carui actiune se petrece in timpul comunismului romanesc.

Protagonistul romanului este Cristian Florescu, are 17 ani si locuieste la Bucuresti in 1989. „De ani de zile, dictatura comunista a lui Nicolae Ceausescu a controlat strict cetatenii Romaniei. In numele „egalitatii”, guvernul a pus mana pe toate resursele tarii, ceea ce inseamna ca cetatenilor precum Cristian le lipsesc chiar si cele de baza, cum ar fi hrana si electricitatea. Dictatura lui Ceausescu este impusa de Securitate, ofiteri de politie secreta care scot la iveala si se ocupa de dizidenti. Spionii sunt peste tot – colegii de clasa, vecinii si chiar membrii familiei ar putea fi informatori. „Nu spune nimanui – nimic”, ii spun parintii lui Cristian. „Nu stii niciodata cine asculta,” incepe descrierea romanului.

Ulterior, Cristian este chemat de Securitate si santajat de un agent care ii spune ca guvernul il va ajuta pe bunicul sau pe moarte doar daca il spioneaza pe un diplomat american local. Astfel, Cristian se confrunta cu o dilema: pentru a-si proteja bunicul, el trebuie sa devina persoana pe care el si bunicul sau il detesta – un informator. Lucrurile se complica si mai mult pentru ca in acelasi timp, se pregateste o revolutie.

Ruta Sepetys este o autoare cunoscuta tinerilor prin romanele istorice pe care le scrie, astfel explicand o parte din evenimentele istoriei recente. 

Prima ei carte, „Between Shades of Gray”, este povestea unei fate lituaniane deportata intr-un lagar de munca din Siberia in timpul dictaturii lui Stalin, care a fost un best seller al New York Times. Au urmat povestile istorice ulterioare, inclusiv „The Fountain of Silence” – carte tradusa si in limba romana cu titlul „Fantanile tacerii”, care a explorat Spania in 1957 sub Francisco Franco, si „Salt to the Sea” – tradusa ca „O mare de lacrimi”, despre scufundarea Wilhelm Gustloff la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

„I Must Betray You” este cea de-a sasea carte, unde intre capitole, Sepetys adauga rapoarte ale Securitatii pentru a arata ca nimic din ceea ce face Cristian nu scapa de ochiul statului.

Mai mult, New York Times mentioneaza ca provocarile cu care se confrunta Cristian sunt atat de extreme si nelinistitoare incat „este usor de uitat ca se bazeaza pe istoria reala si recenta. Dar Sepetys imbina cu experienta detaliile istorice in poveste si impartaseste fotografii de arhiva la finalul cartii, creand o poveste pe cat de educativa, pe atat de palpitanta”.

In descrierea de autor prezentata de editura Epica, cea care a tradus cartile autoarei in limba romana, aceasta este nascuta si crescuta in Michigan, intr-o familie de artisti, iubitori de carte si de muzica, fiind considerata o autoare de fictiune istorica apreciata in toata lumea.

Sepetys este considerata o romanciera „crossover”, deoarece cartile sale sunt citite atat de adolescenti, cat si de adulti din intreaga lume. „Printre tonuri cenusii”, „Adio”, „New Orleans” si „O mare de lacrimi” au castigat sau au fost selectate pentru mai mult de patruzeci de premii literare si sunt incluse in peste saizeci de liste de premii de stat. „Printre tonuri cenusii” a fost adaptat in filmul „Ashes in the Snow”, iar celelalte romane ale autoarei sunt in prezent in lucru pentru adaptare TV si ecranizare. Este castigatoare a premiului Carnegie Medal si a sustinut alocutiuni la NATO, in Parlamentul European, la Congresul Statelor Unite si la ambasadele din intreaga lume. Ruta Sepetys s-a nascut si a crescut in Michigan si acum locuieste cu familia in Nashville, Tennessee.

Cartea se poate comanda in limba engleza de aici.

Citește în continuare