Skip to content

Exercitii de respiratie pentru eliberarea stresului

Momentele in care sunteti predispusi stresului se afla la orice pas, insa micile trucuri de relaxare nu va vor consuma mai mult de 5 minute. Exercitiile de respiratie sunt una dintre cele mai eficiente strategii de eliberare a stresului, efectul lor fiind acela de a transmite creierului ca este momentul sa se relaxeze. Folosite de mii de ani, tehnicile de respiratie sunt utile atat intr-o simpla relaxare, cat și in terapii și ca modalitati de a atinge stari de conștiinta extinsa sau starea Zen, in yoga. Le puteti practica oriunde, atat timp cat puteti beneficia de un colt mai linistit, pentru ca orice lucru care va poate distrage in timpul relaxarii nu va avea efectele dorite.

Respiratia prin intermediul vizualizarii pozitive

Puteti visa cu ochii deschisi. Tot ce trebuie sa faceti este sa inspirati si sa expirati lent, imaginandu-va un loc in care v-ati dori sa va aflati. In acest mod, corpul se relaxeaza, iar gandurile negative sunt inlocuite de imagini care va insufla o stare generala pozitiva.

Respiratia echilibrata calmeaza sistemul nervos

Pentru inceput, inspirati lent numarand pana la 4, apoi expirati in acelasi interval de timp, doar pe nas. Acest tip de exercitiu va avea efect de calmare a sistemului nervos si de imbunatatire a puterii de concentrare. Puteti practica aceasta tehnica de respiratie in deosebi inainte de culcare, daca va confruntati cu insomnii, ori dificultati de adormire.

Respiratia pentru o gandire limpede va ajuta atunci cand va solicitati fizic si intelecutal

Echilibrul este benefic pentru buna functionare a trupului si a mintii, incepand cu functia respiratorie. Pentru o gandire limpede puteti incepe prin a inhala profund, urmand sa expirati rapid aerul prin contractarea abdomenului, ambele pe cale nazala. Puteti apela la acest tip de respiratie imediat dupa trezirea de dimineata sau atunci cand va pregatiti de o activitate solicitanta din punct de vedere intelectual sau fizic.

Relaxarea progresiva elimina tensiunea acumulata pe parcursul zilei

Pentru a elimina tensiunea acumulata, inchideti ochii si concentrativa pe tensionarea si relaxarea succesiva a fiecarei grupe de muschi, in timp ce inspirati adanc si expirati cat mai lent. Inspirati pe nas si numarati pana la 5 cat mentineti muschii tensionati, apoi expirati pe gura cand relaxati musculatura. In cazul in care va confruntati cu o senzatie de usoara ameteala, grabiti ritmul respiratiei.

Citește în continuare