Skip to content

Orange va invita la festivalul international Tres Court cu filme de 4 minute. Competitia se vede intre 2 si 11 iunie in toata lumea, in Romania e in 10 orase

In epoca youtube si a reels-urilor in social media, ati descoperit cu totii ca realizarea unui film de mai putin de 4 minute necesita mult talent si creativitate, implica o structura, un fir narativ puternic pentru a fi sintetizat, dar si ceva cunostinte tehnice.

Acesta este motivul pentru care festivalul Très Court onoreaza de mai bine de douazeci de ani filmele de foarte scurt metraj printr-o manifestare  care are loc simultan in luna iunie in aproximativ cincizeci de locuri de pe cele cinci continente. Proiectiile au loc exclusiv pe marele ecran, in sali de cinema sau in aer liber, pentru un public pe cat de fidel, pe atat de fervent.

In Romania puteti vedea filmele din competitie in Arad la Biblioteca Judeteana „Alexandru D. Xenopol”, in Baia Mare la Centrul de Arta Contemporana Colonia Pictorilor, in Bucuresti la Cinema Elvire Popesco, la Cluj Napoca in aer liber la Iulius Parc (vineri 2 iunie si sambata 3 iunie), dar si la Cinema Victoria.

Filmele vor mai putea fi vazute in Iasi la Gradina Institutului Francez, in Oradea la Universitatea Crestina Partium – Amfiteatru, in Pitesti la Planetariul Muzeului Județean Argeș, in  Rasnov la Cinema Amza Pellea, Sighetu Marmatiei la Muzeul Satului Maramuresan si in Timisoara la Cinema Victoria.

Toate evenimentele sunt sustinute de Orange si realizate cu sprijinul Institutului Cultural Francez.

Aici va puteti face o idee despre directiile filmelor din competitie

Filmele din Très Courts sunt impartite in sase selectii, dintre care doua sunt in Competitie: Competitia Internationala, Competitia Cuvinte de la femei, Filme franceze, Filme de familie, Documentare, Comedii.

Productiile aflate in competitie sunt vizionate de un juriu de profesionisti prezidat de o personalitate a cinematografiei. Anul acesta in juriul de selectie au fost Keyvan Khojandi, Audrey Dana, Michel Hazanavicius, Aure Atika, Eric Judor.

Si, desi pare o joaca pentru spectatori, realizatorii celor mai bine realizate mini productii sunt premiati; marele Premiu este in valoare de 1500€, iar premiul pentru originalitate, in valoare de 500 EUR. Se acorda si un premiul pentru animatie, in valoare de 500 EUR, precum si un premiu de 500 EUR pentru popularitate, acordat prin voturile publicului. Membrii juriului pot acorda, de asemenea, una sau doua mentiuni speciale pentru a incuraja autorul.

Un juriu specific, compus din personalitati angajate in lupta impotriva discriminarii femeilor, acorda Premiul pentru drepturile femeilor, evaluat la 1000€.

Tineti minte competitia si fie ca sunteti incepator sau profesionist, clasic sau avangardist, atat timp cat filmul dumneavoastra nu depaseste 4 minute, nu ezitati sa va incercati norocul anul viitor, mai ales ca inscrierea filmului (filmelor) dumneavoastra este gratuita. Toate genurile sunt acceptate: fictiune, documentar, animatie, CGI, drama, comedie, documentar si chiar filme de groaza.

Citește în continuare