Skip to content

Pe Orange TV Go avem Hostiles, o poveste despre vindecarea conflictelor istorice intre indigeni si americani. In rolurile principale Christian Bale si Rosamund Pike

Zilele acestea sunt propice pentru iubitorii filmelor western si pentru cei interesati de detaliile lumii nativilor americani pentru ca, in acest week end, avem pe ecrane noul film al lui Martin Scorsese, „Killers of the Flower Moon”, o drama istorica despre uciderea in serie a membrilor tribului Osage.

Dar pentru a avea un context mai bogat si o perspectiva mai completa asupra vietii indigenilor americani, urban.ro va recomanda un film bijuterie, lansat in 2007, “Hostiles”, cu Christian Bale si Rosamund Pike pe care-l puteti vedea pe Orange TV Go.

Regizat de Scott Cooper, domnul care a facut “Crazy Heart” si “Black Mass”, “Hostiles” este o odisee eroica a supravietuirii, o poveste despre calatoria spre respect, reconciliere si iertare, o analiza a relatiei complexe intre indieni si albii americani care au trebuit sa invete sa convietuiasca impreuna.

In 1892, legendarul capitan al Armatei Nationale americane, Joseph J. Blocker, efectueaza o misiune finala inainte de pensionare: il escorteaza pe Yellow Hawk, un razboinic sef de trib nativ american, inapoi in tinuturile sacre tribale. Dupa 20 de ani de lupta violenta, acest gest al pacii este de neimaginat si extrem de greu de urmat. Blocker (Bale) este un rasist, un om care adaposteste o ura profunda fata de fostii prizonieri care se afla acum in grija sa. Doi mari razboinici, odata rivali pe campul de lupta, trebuie sa invete sa se increada reciproc si sa gaseasca pacea intr-un pamant neiertator.

Vazut din perspectiva de acum, cu educatia pe care o avem si cu intelegerea in nuante mai corecte a problemelor legate de rasism, discriminare si sexism, filmul da o alta imagine a istoriei Americii si ne face sa intelegem ca disputele de astazi – cand se muta statui pentru ca nu mai sunt reprezentativi protagonistii de pe soclu, sau cand se scot fragmente din carti celebre – ascund o suferinta de sute de ani.

 Majoritatea westernurilor contemporane au barbati bolnavi de succesiunea inevitabila de crime si tradari, iar putinele femei se lupta sa poata ajunge sa isi exercite o forma de control si putere. Si “Hostiles” urmeaza aceste reguli dar o face cu emotie si atentie pentru ceea ce aveau femeile de spus in epoca, nefiind asculate de prea multa lume.

In primele minute ale westernului lui Scott Cooper, un barbat este impuscat si scalpat, inainte ca cele doua fiice si copilul nou nascut sa fie impuscati mortal. Totul in fata mamei lor, Rosalie Quaid – interpretata superb de Rosamund Pike cu un fel ciudat de forta fragila.

Familia Quaid este macelarita de americani nativi (mai exact de comanch)i, dar cateva momente mai tarziu, suntem martori la cum americanii nativi (mai exact, apasii) sunt maltratati de soldatii americani, capitanul fiind Joe Blocker – un om care isi compara prada cu furnicile.

“Hostiles” este un film care se ridica cu adevarat la inaltimea titlului sau si, cu toata violenta si duritatea, acesta este cel mai frumos film al lui Cooper, realizat cu directorul de imagine Masanobu Takayanagi. E un film care ofera spectatorului privelistile salbatice care au sedus nenumarati fotografi occidentali inaintea lui.

Modul in care Bale gestioneaza transformarea personajului sau – in parte razbunare, in parte recuperare emotionala – face ca aceasta sa fie una dintre cele mai bune interpretari din cariera sa. Cei doi (Cooper – Bale) au mai lucrat  in “Out Of The Furnace” din 2013, dar aici simti cu adevarat ca intalnirea lor a dat roade.

Vedeti „Hostiles” intr-o seara petrecuta in familie pentru ca va va da o alta perspectiva a indarjirii opiniilor in America si va va ajuta sa reflectati la umanitate si evolutia ei de-a lungul istoriei. „Hostiles” se afla pana in martie 2024 pe Orange TV Go si il gasiti aici.