Skip to content

La Green Hours incepe festivalul de jazz international JAZZUNIQUE. Artisti din 8 tari canta pe scena festivalului

Editia pilot a festivalului JAZZUNIQUE – Jazzin’ Europe va avea loc intre 25 si 27 iunie si se va desfasura la Green Hours, cel mai vechi si mai inovativ club de jazz din Romania.

Artisti din Spania Germania, Franta, Austria, Cehia, Ungaria, Belgia si Romania vor prezenta proiecte dintre cele mai provocatoare pentru publicul avid de evenimente live.

In prima zi de festival, programul incepe la ora 18.00 cu 𝐓𝐫𝐢𝐨 𝐈𝐯𝐨𝐢𝐫𝐞 [DE/CDI], Hans Lüdemann – piano / virtual piano, Aly Keita – balafon / mbira, Christian Thomé – drums / percussion si 𝐀𝐧𝐭𝐨𝐢𝐧𝐞 𝐏𝐢𝐞𝐫𝐫𝐞, liderul grupului sau de jazz URBEX //VAAGUE [BE].

Din Germania, cu Hans Lüdemann la pian / pian virtual, Aly Keita la balafon / mbira si Christian Thomé la percutie, TRIO IVOIRE canta despre radacinile personale ale traditiilor africane, europene si din domeniul jazz-ului si aduce impreuna balafonul african cu pianul, tobele si instrumentele electronice pentru a crea un sound contemporan ce nu se compara cu nimic.

Plecand de la muzica traditionala africana, sound-ul trioului are mai mare legatura cu gasirea expresiei artistice intr-o realitate globalizata transbordand instrumente traditionale africane in lumea moderna pe de-o parte si cautand noi moduri de expresie in pian si muzica jazz pe de alta parte. Rezultatul apropie doua lumi ce par foarte indepartate una de cealalta intr-o expresie personala a vremurilor noastre. Cand se unesc poliritmurile africane si polifonia europeana, ies la iveala energiile creative ale grupului ce ajung direct la inima ascultarotului. 

Din Belgia Antoine Pierre, lider al grupului sau de jazz URBEX, cunoscut si din proiectul sau crossover Next Ape, apare pe scena singur! inconjurat de un set de tobe cuprinzator, artistul apare pe scena festivalului cu un repertoriu nou, electronic: VAAGUE. 

Antoine Pierre si-a gasit inspiratia muzicala in artisti precum Floating Points, Lux, Deantoni Parks, Ian Chang, Flying Lotus si Moderat, iar la Green mixeaza sunete electronice cu sample-uri de la muzicieni pe care ii admira (Keith Jarrett, Magic Malik, Chopin etc.), iar apoi introduce in mix franturi de voci si cuvinte (Duras, Morrison, Boulanger, Welles, Camus etc.).

Sambata, 26 iunie, de la ora 18.00, cu membri din Franta si Romania, 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐃𝐢𝐦𝐢𝐭𝐫𝐢𝐮𝐓𝐫𝐢𝐨, avandu-i pe Toma Dimitriu la pian, Gabriel Midon la contrabass si pe Jean-Baptiste Pinet la tobe, marcheaza o prietenie si o conexiune muzicala speciala intre membrii sai.

Fiecare dintre cei trei protagonisti este lider de proiect si compozitor, iar acest lucru le mediaza relatia muzicala. Trio-ul combina traditia jazz-ului cu elemente avangardiste, fiind influentati de muzica europeana contemporana de tip narativ. Grupul a cantat in multe cluburi de jazz pariziene si a inregistrat deja primul sau album care isi asteapta intr-un viitor apropiat lansarea.

Borbely / Dresch Quartet din Ungaria, cu Borbély Mihály la saxofon, taragot, clarinet bass si orga, Dresch Mihály la saxofon si fuhun, Horváth Balázs la contrabass si G. Szabó Hunor la tobe, intr-un parteneriat cu doi saxofonisti, instrumentisti dintre cei mai importanti ai etnojazz-ului maghiar, imbina elemente de jazz cu motive musicale traditionale din Bazinul Carpatic.

Din Spania, Institutul Cervantes a invitat-o pe Lucía Rey, o artista polifatetica, pianista si compozitoare, absolventa a Conservatorului Regal de Muzica din Madrid, Spania. Pentru eveniment, artista va oferi un show dinamic care va mixa creatii de pe albumul Reflexion (2017) si productii recente care vor face parte dintr-un album viitor. Compozitiile sale se remarca prin ritmul, subtilitatea, pasiunea si magia lor, dublate de o sensibilitate care aglutineaza surse de inspiratie de origini foarte variate, de la muzica clasica la un pop dintre cele mai avangardiste.

In ultima zi de festival, vor fi pe scena din Cehia, duo-ul Ranjevš & Óbasz compus din Štefan Szabó la chitara electrica si Jakub Švejnar la tobe si percutie, care propune o muzica plina de viata, in afara cadrului oarecum osificat al jazz-ului, ignorand de asemenea limitele categoriilor de gen. Bazandu-si muzicaj pe improvizatie, cei doi isi propun sa creeze o stare de spirit deosebita cu fiecare compozitie in parte. 

Programul se incheie cu Sketchbook Quartet din Viena, care va uimi publicul cu surf rock si improvizatii stridente, dar si cu instrumentatia lor neortodoxa si compozitiile elaborate, combinate cu pasiunea lor, dau nastere unui sunet dinamic, proaspat si grozav.

Biletele pentru eveniment sunt disponibile aici.

Citește în continuare