Skip to content

Pe insula Nanji din China va fi deschis unul dintre cele mai spectaculoase hoteluri eco-friendly din lume. Designul este inspirat de moluste si creaturi marine.

Firma de arhitectura SpActrum a venit cu o solutie eco-friendly care sa dezvolte turismul insulei Nanji a provinciei Zhejiang din Marea Chinei de Est: Hotelul Nudibranhi. 

Designul celor doua constructii ale hotelului este inspirat de creaturile marine, precum molustele nudibranhii, cunoscute si ca limacsi de mare, motivul pentru care golful insulei este cunoscut in Estul Chinei. 

Conceptul arhitectilor este un exemplu ideal de „biomimicry”, adica replicarea unor forme sau procese din natura si implementarea lor in arhitectura. S-ai folosit de structura si carapacea molustelor pentru a le integra in planul hotelului, fatada constructiilor fiind puternic influentata de forma si striatile cochiliilor. In plus, molustele au servit ca exemplu si pentru a stabili spatiile adiacente hotelului, astfel se creeaza un circuit de miscare prin imprejurimile salbatice ale insulei prin poduri masive care seamana cu tentaculele fiintelor marine.

Proiectul a castigat anul acesta medalia de aur la Premiile Internationale pentru Arhitectura la sectiunea Hotel si Ospitalitate, unul dintre cele mai prestigioase premii pentru arhitectura. 

Locul pe care va fi construit hotelul in urmatorii ani se numeste Dashaao si se traduce ca ”golf mare de nisip” iar arhitectii spera ca localizarea si reperele naturale de care beneficiaza golful insulei sa atraga turisti din toate colturile lumii care sa aiba parte de experienta unui hotel cu design inovator si ecologic care pune accent pe mediul natural. 

Hotelul va fi construit pe piloni masivi deasupra nisipului, astfel se va pastra caracterul natural al plajei si in acelasi timp se va asigura un spatiu de joaca si petrecere a timpului liber sub umbra cladirilor impresionante. 

Pilonii hotelului vor avea si functia de spatii de acces in hotel. De pe plaja de sub hotel, vizitatorii vor putea ajunge imediat la restaurante, baruri sau piscina din spatiul public de deasupra plajei. Camerele hotelului vor fi amplasate in doua constructii inalte care vor lua forma unor cochilii si vor oferi rezidentilor o priveliste catre mare. 

Cladirile au fost amplasate de la est la vest, astfel ca ofera un peisaj impresionant atat la apus, cat si la rasarit, iar intreg conceptul a fost gandit ca un instrument de dezvoltare a experientei cu natura de care rezidentii pot beneficia. 

Arhitectii au avut in vedere si problemele de mediu in stabilirea designului, astfel ca s-a decis ca hotelul sa fie construit deasupra plajelor nisipoase ale golfului pentru a nu interveni masiv in mediul natural. Formele organice ale hotelului se vor imbina cu natura incojuratoare fara a avea un impact major asupra biodiversitatii golfului. 

Constructiile vor avea parte de tehnologii eco-friendly care sa le ofere energie pentru toate facilitatile de care vizitatorii vor avea nevoie, astfel hotelul va incuraja tranzitia la energia verde si la folosirea cu atentie a resurselor naturale. In acelasi timp, au fost gasite solutii sustenabile pentru a folosi apa de ploaie pentru irigatii si spalat, camerele vor fi ventilate natural si gunoiul biodegradabil va fi folosit pentru a genera energie fara a folosi procese toxice de incinerare.

Principiile care stau la baza hotelului Nudibranhi se regasesc in tot mai multe constructii anuntate in ultimul an. Pe langa sustenabilitate si un mod de functionare ecologic, turismului viitorului va fi integrat in formele naturii, fara sa afecteze aspectul armonios al planetei.

Citește în continuare