Skip to content

Interviu cu solistul VUNK – Cornel Ilie

Inaintea concertului sold-out pe care l-au avut la Sala Polivalenta, am vorbit cu solistul VUNK, Cornel Ilie despre muzica, bani, industrie muzicala si un pic despre cum e sa fii un barbat de succes, intr-un interviu pentru revista Playboy.

 

Concertul de la Sala Polivalenta a fost o adevarata desfasurare de forte, atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere logistic, planurile pentru eveniment fiind gandite si razgandite de intreaga echipa din spatele trupei VUNK, impreuna cu liderul ei, Cornel. Ce a iesit a intrecut orice asteptari, nu doar pentru ei, dar si pentru publicul prezent pe 3 octombrie la concert.

1. Pentru o perioada, trupa Vunk nu a mai fost deloc in atentia presei, insa odata cu piesa Pleaca, lucrurile s-au shimbat dramatic. Daca nu era Antonia ca artist invitat, crezi ca Pleaca ar mai fi avut acelasi impact?

-Trupa Vunk nu a facut niciodata muzica pentru a fi in atentia presei. Rolul Antoniei in succesul colaborarii evident ca este unul semnificativ, iar beneficiile succesului acestei piese au fost si sunt, inca, de 50% pentru noi si 50% pentru ea. Amandoi am avut la fel de mult de castigat de pe urma acestei colaborari, dar sa nu uitam ca “Pleaca” este genul acela de piesa care putea fi cantata de oricine si ar fi avut succes, pentru ca este suficient de puternic mesajul incat sa se regaseasca toata lumea in el.

Chiar daca noi lansasem piesa mai devreme pe albumul “Ca pe vremuri” cantata doar de noi, piesa a devenit mai credibila si mai puternica atunci cand a fost cantata in duet, pentru ca textul este un dialog, este scris la persoana a doua singular, foarte imperativ si atunci mesajul este mult mai repede adoptat de catre public.

2. Intr-o industrie muzicala unde totul e dance si house, va mentineti in aceeasi directie pop- rock. Nu e tentant sa bagi macar un beat, sa prindeti mai multe difuzari la radio/tv?

Si daca am vrea sa cantam altceva nu am stii sa facem asta. Pentru ca nu simtim muzica dance sau house. Am avut cereri sa scriu piese house pentru artisti si le-am zis ca nu o sa le iau banii degeaba, pentru ca nu ma pricep sa fac asta, nu-mi place sa fac asta.

Noi insistam, cumva, sa cantam pop-rock pentru ca este un gen de muzica in care versurile sunt ascultate, in care este loc sa povestesti in cuvinte, iar cuvintele sunt cel putin la fel de importante ca muzica. Ele te duc mai usor in lumea pe care-o propui prin muzica ta. Publicul vrea de la artisti ca acestia sa spuna ceea ce ei nu stiu cum sa o sa faca, sa traduca si sa converteasca starile, emotiile si povestile oamenilor in cuvinte in care sa se regaseasca si ei, la randul lor.

Pe langa toate astea, ceea ce cantam noi, in special in concerte, se transforma intr-o energie foarte puternica si pozitiva si vad asta pe chipurile tuturor celor din public, la sfarsitul oricarui concert de-al nostru.

3. Zilele acestea oamenii din bransa isi pun si cateva concerte pe seara pentru a face bani, iar voi faceti un imprumut substantial la banca pentru o idee. Nu iti e teama de esec?

Daca mi-ar fi fost teama de esec nu as fi facut muzica. Sau, in niciun caz, nu as fi ales sa ramanem mereu pe acelasi stil musical. Facem multi bani din muzica, avem in medie cate 3-4 concerte pe saptamana, dar si investim foarte mult in spectacolul si performanta noastra de pe scena. La ora asta suntem singura formatie din Romania care, intr-un concert, nu se multumeste doar sa-si cante piesele cunoscute, ci deplasam o intreaga echipa cu echipamente laser special programate pentru concertul nostru, plus efecte pirotehnice.

Concertul de la Sala Polivalenta, din 3 octombrie, pentru care am facut imprumutul la banca, va fi cel mai spectaculos din cariera noastra si sunt convins ca si al vreunei trupe din Romania. Am pregatit si am investit in tehnologie folosita doar in spectacolele mari din strainatate si ne-am propus ca, astfel, sa provocam si alti artisti din Romania sa investeasca mai mult in concertele lor. Fara cuvinte mari, dar pe 3 octombrie chiar o sa gasim formula fericirii si pentru noi si pentru cei 5000 de oameni din sala.

 

4. Regreti vreuna din deciziile pe care le-ai luat, muzical vorbind? Sau din contra, o idee pe care nu ai dus-o pana la capat?

De multe ori s-a intamplat sa am idei de punere in scena sau de marketing care la momentul respective pareau inutile sau imposibil de facut. La acea vreme nu am avut oamenii care sa ma ajute sa pun si in practica ideile si, de fiecare data, putin mai tarziu le punea altcineva. Si era frustrant…

Am facut de-a lungul carierei multe greseli si am invatat multe lectii. Dar am gresit singuri si asta ne-a facut sa ne ridicam si mai tare dupa aceea.

5. Vunk vine dintr-o generatie de trupe care a pus baza muzicii rock in zona mainstream. Crezi ca e mai simplu pentru cei care se lanseaza acum sau mai greu din cauza numarului mare de formatii?

Cand ne-am lansat noi era mai greu pentru ca lumea nu era obisnuita cu astfel de sounduri, iar impreuna cu noi se lansau in acelasi timp si Sarmalele Reci, Vama Veche, Vita de Vie, Suie Paparude, etc..Pe de alta parte, era si mai simplu pentru ca noi cream o nisa pe care nu mai era nimeni, nu exista termen de comparatie si nici concurenta.

Problema este ca acum este foarte scump sa pui bazele unei trupe rock. Iti trebuie foarte multa pasiune si rabdare. Si, mai mult decat atat, multa incredere in tine, in viziunea ta, in felul tau de a privi si a-ti canta muzica. Si de asta cred eu ca se duce acum lipsa in valul de trupe tinere de rock in Romania, de personalitate, viziune, coerenta in a comunica mesajul lor. In special pentru ca aleg sa o faca in engleza si nu in romana.

6. Trupa si brandul Vunk are o intreaga echipa in spate, insa nu ati inceput astfel. Cum se schimba lucrurile in dinamica unui grup cand ai de la manager la contabil si PR?

In 2009, cand am schimbat numele de Vank in Vunk eram doar eu si cu Nicu, bateristul trupei. Usor-usor am inceput sa atragem langa noi oameni foarte potriviti, care simt ca noi, care au incredere in noi si care regasesc in lumea noastra, in versurile si muzica noastra. Asta este extrem de important intr-o echipa care sta in spatele unui brand muzical: sa aiba incredere in tine, ca artist, pana la capat.

De la echipa tehnica de scena pana la contabil, fotograf oficial, PR si PR online, de curand, in echipa noastra a intrat si designerul Florin Dobre, pentru ca vrem sa ridicam si standardul de imagine al trupelor rock din Romania, care pana acum au neglijat aceasta latura.

Avem o echipa completa, de aproape 15 oameni si, inainte de toate, suntem prieteni. Am devenit prieteni, nu exista relatie angajat-angajator. Iar asta se simte in energia pe care o transmitem pe oriunde mergem. Cu toii suntem niste oameni pozitivi, care credem ca lumea se poate schimba om cu om.

 

7. Cat la suta din omul Cornel poate cunoaste publicul prin intermediul pieselor VUNK?

 Eu ma aflu printre randurile pieselor Vunk, nu in randurile lor, desi eu le scriu. 🙂

8. Cum faci fata criticilor? Iti strica ziua un articol sau un comentariu negativ, mai ales daca e nejustificat?

Depinde de la cine vine ciritica, daca este o persoana care are discernamant si ratiune in felul de a critica, da, sunt atent si iau in considerare ce spune. Altfel, prefer sa ignor orice cirtica, mai ales cele transmise cu ura. Acelea nu sunt critici, ci refulari.

9. Nu te-ai gandit vreodata sa incepeti sa cantati in engleza, pentru a prinde si public din afara?

Am incercat sa facem asta in 2004, dar piata de atunci si accesul la piata din afara era cu totul altfel ca acum. Acum este foarte simplu sa intri in legatura cu un producator sau un manager de casa de discuri. Ii afli numele, il cauti pe facebook si gata, poti stabili un contact. 

Noi cand am incercat sa facem asta, pe langa ca nu existau retele de socializare, erau goraznic de putine case de discuri care sa accepte sa le trimit piese in format mp3. Trebuia sa trimiti prin posta. Si am incercat si asta. Am fost la posta sa trimitem vreo 70 de plicuri cu cd-uri demo in toata lumea, la niste adrese de case de discuri pe care le-am cautat, iar cei de la posta ne-au luat la intrebari daca nu facem piraterie si traffic de cd-uri pirat

Dar, pe langa toate astea, eu simt limba romana foarte bine, imi plac jocurile ei de cuvinte, sensurile, imaginile si senzatiile pe care le dau unele cuvinte si in ce ordine sunt puse ele intr-un vers. Nu as putea sa simt sau sa gandesc la fel intr-o alta limba, nici macar in engleza pe care o cunosc foarte bine.

10. Esti persoana publica si un barbat atragator. Se arunca fanele in bratele tale sau ai trecut de perioada aceea?

Am trecut de perioada in care sa profit de faptul ca sunt fane sau fete care-mi sar in brate. 🙂

11. Ce sfat da Cornel Ilie celor care vor sa prinda o femeie in mreje?

Mi se pare foarte important sa incerci sa vezi la o femeie ce nu au reusit altii sa vada. Si daca te uiti atent la ea, o sa vezi. Si daca o sa-i spui si ei asta…iti va raspunde cum nu ti-a mai raspuns nicio femeie pana acum.

 Cum vi se pare Cornel dupa ce ati citit acest interviu? Citeste AICI cum a fost la concertul VUNK de la Sala Polivalenta. 

Citește în continuare