Skip to content

Artistul JR a acoperit in totalitate fatada Operei Nationale din Paris cu o noua lucrare de arta spectaculoasa. Creatia lui se va transforma intr-un ecran pe care vor fi proiectate gratuit cele mai celebre spectacole de opera.

Fotograful si artistul stradal JR a revenit in tara lui natala pentru o lucrare monumentala care acopera fatada Operei Nationale din Paris. 

In prezent, fatada Palatului Garnier — in care se afla opera — se afla in restaurare, astfel ca lucrarea lui JR reprezinta o solutie inteligenta de a acoperi schelele si de a crea in acelasi timp o experienta vizuala spectaculoasa. 

Incepand de ieri, 6 septembrie, toti cei care trec pe langa Opera Garnier vor descoperi o reinterpretare personala a artistului asupra ideii de opera ca templu al muzicii si al dansului.

Lucrarea lui JR, denumita „Retour à la caverne” — Intoarcerea in pestera — reprezinta binecunoscuta fatada a monumentului intr-o versiune „sparta” de intrarea intr-o pestera uriasa la capatul careia se afla lumina. 

Perspectiva pesterii este inspirata de alegoria lui Platon iar detaliile desenului provoaca o iluzie optica impresionanta si un efect de adancime care poate fi vazut chiar si de la o distanta de un kilometru.

Pestera reprezentata de JR va fi adusa la viata printr-o serie de spectacole de lumini si proiectii pe fatada cladirii, inspirate din operele lirice si coregrafice ale Operei din Paris. 

Timp de patru seri, publicul va putea vedea gratuit, din strada, aceste spectacole. 

Artistul a recurs la multiple referinte artistice si istorice prin care evoca atat romantismul secolului al XIX-lea, cat si originile baletului si ale operei. 

Este vorba despre o calatorie imersiva pana in Grecia Antica, cand zeii erau onorati prin cantece si dansuri in pesteri, ca locuri precursoare teatrelor moderne. De asemenea, artistul face o referinta si la alegoria pesterii din filozofia lui Platon, unde acest loc este descris ca un spatiu al cunoasterii. 

Conceptul lui JR este bazat pe idea de metamorfoza si, asemenea unui libret de opera, va avea loc in doua acte.

Primul, denumit „Intrarea in pestera”, se desfsasoara pana la 25 septembrie si presupune transformarea fatadei prin acoperire si spectacole de lumini. 

Al doilea, denumit „In pestera”, va avea loc in luna noiembrie si va presupune inlocuirea instalatiei de pe fatada cu o cortina brodata la care va fi invitat si publicul sa participe incepand cu jumatatea lunii septembrie.

Spectacolele de lumini vor avea loc pe 9, 10, 16 si 17 septembrie si vor putea fi vazute chiar si de la un kilometru departare de pe Avenue de l’Opéra. 

Potrivit programului, sambata, pe 9 septembrie, va avea loc proiectia „Les Bosquets” de JR si „L’Oiseau de feu” in regia lui Maurice Béjart. 

Duminica, pe 10 septembrie are loc atat proiectia „Boléro” de Maurice Béjart, cat si un extras din „Les Contes d’Hoffmann” de Jacques Offenbach, in regia lui Robert Carsen si „Brise-Lames” de Damien Jalet.

Pe 16 septembrie va fi proiectat un extras din opera „Le Parc” de Angelin Preljocaj, o reinterpretare a spectacolului „Die Grosse Fuge” de Anne Teresa de Keersmaeker si un extras din „La Traviata” de Giuseppe Verdi in regia lui Simon Stone. 

Pe 17 septembrie pe fatada vor fi proiectate secvente din „The Art Of Not Looking Back” de Hofesh Shechter si un extras din „Les Indes Galantes” de Jean-Philippe Rameau in regia lui Clément Cogitore.

Programul spectacolelor poate fi accesat si aici

Proiectul continua seria lui JR de lucrari monumentale in spatiul public care au avut un mare succes in randul turistilor si localnicilor, cum e cazul celor de la Muzeului Luvru sau a esplanadei Trocadero din Paris, dar si celor din Italia, cum au fost fatadele de la Palazzo Farnese din Roma si Palazzo Strozzi din Florenta.

Citește în continuare