Skip to content

Gest de solidaritate: dupa ce o librarie a fost distrusa de bombardamentele israeliene din Gaza, oameni de pe intreg globul au trimis peste 200.000 dolari pentru a se reconstrui

Dupa ce libraria Samir Mansour cu doua etaje, care continea zeci de mii de carti si era una dintre cele mai mari din regiune, a fost bombardata in luna mai in atacurile din Gaza, un apel umanitar a fost facut pentru refacerea afacerii, iar pana in acest moment s-au strans  peste 200.000 de dolari, ca ajutor de la oameni din intreaga lume.

Donatiile sunt si in bani, dar si in carti, iar ajutoarele au suprins antreprenorul cultural, dupa cum noteaza The Guardian. Libraria a fost infiintata acum 21 de ani de palestinianul Mansour, iar  magazinul-librarie era o parte integrata a comunitatii locale si continea zeci de mii de carti in diferite limbi, cu subiecte de la filozofie si istoria artei la fictiune si carti pentru copii. Libraria a devenit ruina pe 18 mai, in timpul conflictului de 11 zile care a ucis peste 250 de persoane in Gaza.

Donatiile pentru refacerea librariei sunt organizate de avocatii pentru drepturile omului

Mahvish Rukhsana si Clive Stafford Smith, iar pana acum s-au strans peste 200.000 de dolari pentru a ajuta la reconstructia cladirii, in timp ce zeci de mii de carti donate au fost trimise din intreaga lume pentru a-l ajuta pe Mansour sa redeschida afacerea.

Avocatul care il ajuta in acest demers a declarat pentru The Guardian ca „ A fost un atac asupra cunostintelor si alfabetizarii acestei comunitati. Samir a pierdut aproape 100.000 de carti si a servit deopotriva scolarilor si adultii ”, a spus Rukhsana. „Stiam ca spitalul si drumurile vor primi finantare, dar institutiile culturale secundare, cum ar fi bibliotecile, sunt adesea trecute cu vederea, dar la fel de critice pentru comunitate.”

Inainte de bombardamente, in libraria lui Mansour, oamenii puteau citi fara a avea obligatia de a cumpara cartile, iar locul oferea inclusiv ceai pentru a destinde vizitatorii.

Acestia isi propun sa inlocuiasca toate cele 100.000 de carti ale lui Mansour si sa-si reconstruiasca libraria. De asemenea, isi propun sa-l ajute sa stabileasca un nou proiect: Centrul Cultural Gaza, care sa cuprinda si o noua biblioteca, de unde cititorii sa imprumute carti fara a plati.

Desi bombardamentele au incetat printr-o conventie pe 21 mai, militantii israelieni si palestinieni au lansat noi atacuri aeriene pe 17 iunie, ceea ce incetineste reconstructia librariei, data fiind situatia incerta.

Citește în continuare