Skip to content

Special Urban: Elwira Petre, o rețetă Deluxe pentru Pasti. Ton cu sos de gălbiori, smântână și mărar

Odată cu reality show-urile de călătorie, Elwira Petre a revenit în atentia publică alături de soțul ei, Mihai, iar publicul a remarcat nu doar grația și eleganța rafinate în mii de ore de antrenament de dans, ci și ambiția, puterea și frumusețea caracterului. Printe rânduri și puținele mărturisiri despre familie, am înteles cu toții ce relație frumoasă are cu cele două fetițe Catinca (9 ani), Ariana (3 ani) și am descoperit și că știe să gătească foarte bine.

Cu performanțele ei în dans (campioană națională mulți ani, alături de Mihai Petre, prima echipă din România inclusă în top 50 IDSF World Ranking List), cu felul ei de a fi cald și empatic, dar și cu atenția pentru valorile de familie, Elwira este astăzi o inspirație pentru multe doamne și domnișoare.

Pentru Sărbătorile de Paști, urban.ro împreună cu Lidl România, au invitat-o pe Elwira să ne prezinte una dintre rețetele ei speciale care să fie o inspirație și pentru mesele noastre.

“Poate vă întrebați de ce vă scriu tocmai eu despre rețete de Paște: sunt pasionată de dans, dar și de gătit.

De data asta vă propun un preparat pentru Sărbătorile care vin. Și cred că sunt printre voi îndrăzneți care își doresc să încerce și altceva la masa de Paște. Rețeta asta e interesantă și gustoasă, mie îmi amintește de Polonia și mesele cu toți ai mei. Noi gătim des pește în combinație cu ciuperci și de fiecare dată când văd, gust sau pregătesc așa ceva parcă mă teleportez acasă, exact în orașul în care m-am născut și am crescut. În Koszalin, la noi, suntem înconjurați pe o parte de marea Baltică, care e plină de pește proaspăt, iar pe partea cealaltă de pădure, unde se găsesc o mulțime de specii de ciuperci.

Rețeta mea de ton cu sos de gălbiori, smântână și mărar este pregătită cu ajutorul produselor Lidl din gama Deluxe, și este ideală pentru o masă specială alături de cei dragi. Fiecare familie petrece sărbătorile pascale în propriul fel, după cum ați observat eu nu mă sfiesc să înlocuiesc preparatele tradiționale. Iar specialitățile din gama Deluxe sunt potrivite pentru orice masă festivă, alături de cei mai așteptați oaspeți: familia.

Sper să pregătiți rețeta propusă de mine și să vă placă.

Ingrediente pentru 2 persoane (cantitățile cresc direct proporțional cu numărul invitaților la masa de Paște):

2 bucăți de ton proaspăt

1 ceapă

20-30 g unt

250 g gălbiori congelați din gama Deluxe

200 ml supă clară de legume

1 linguriță hrean

500 ml smântână pentru gătit

1 legătură mărar, ideal proaspăt (se toacă mărunt)

sare și piper

Salată garnitură:

baby spanac

rosii cherry

brânză albă sau parmezan Deluxe (cum preferați)

cremă de oțet balsamic din gama Deluxe

sare și piper

ulei de măsline

Prima dată pregătim sosul.

Sos:

Gălbiorii se decongelează, se blanșează cu apă fierbinte și se taie mărunt. Îi călim apoi în puțin ulei, apoi scurgem excesul de apă și îi lăsăm să se odihnească un pic.

Ceapa se taie cât mai mărunt, apoi se călește în 20 grame de unt (atenție la pasul acesta, să nu se ardă ceapa, dă o savoare aparte preparatului când este ca și topită ușor).

Adăugăm gălbiorii, călim totul împreună timp de 2 minute, apoi punem supa clară de legume și reducem sosul. Dacă vă place vinul alb puteți adăuga puțin și în sos. Punem și lingurița de hrean și smântâna pentru gătit, lăsăm să fiarbă 1 minut, maximum 2, iar la final adăugam mărar, sare și piper.

Tonul: Se asezonează cu sare și piper și se gătește în tigaie anti aderentă de tip grill sau pe plită încinsă, dacă aveți. Înainte, se unge cu puțin ulei și se ține pe plită 2 minute pe fiecare parte.

Salata:

Spălăm bine roșiile și spanacul, apoi scurgem apa. Adăugăm brânza albă sau parmezanul tăiate cubulețe sau rase pe răzătoarea mare (se potrivește orice fel de brânză, dar sortimentele fermentate sunt ideale în această salată), sare și piper. Piperul proaspăt măcinat schimbă și el totul în bine. Eu prefer vinegreta din oțet balsamic amestecat cu ulei de măsline.

Servim cu duchess potatoes din gama Deluxe, sunt delicioși și se prepară foarte ușor.

Am și două sfaturi pentru voi, le consider ca un fel de secretul bucătarului.

TIP 1: Gălbiorii pot avea gust amar. Pentru a atenua complet asta, eu îi las să se scurgă foarte bine de apa în exces, apoi îi călesc cu apă fierbinte. Dacă aveți gălbiori proaspeți, manevra asta nu e necesară.

TIP 2: Tonul se întoarce cu o spatulă pe plită, altfel se poate sfărâma ușor și nu mai putem să pregătim un plating de efect cu el, devine inestetic.   

Pofta bună și Sărbători așa cum vă doriți.”

Produsele din gama Deluxe sunt disponibile în limita stocului din magazinele Lidl, până la data de 24.04.2022.

Citește în continuare