Skip to content

Persoanele care si-au pierdut functiile motorii dupa AVC vor putea sa-si foloseasca din nou mainile cu ajutorul unor manusi robotice. Senzorii speciali ii vor ajuta sa cante la pian pentru recuperare.

Cercetatorii Universitatii Florida Atlantic din Boca Raton, din statul american Florida, au dezvoltat o manusa robotica din materiale moi care ar putea revolutiona in viitor kinetoterapia si recuperarea dupa un accident vascular cerebral (AVC).

Inovatia va ajuta muschii mainilor sa acceseze memoria musculara astfel incat sa-si recapete in timp functiile motorii. Cu ajutorul manusii, pacientii vor putea sa invete sa cante la pian pentru a-si folosi din ce in ce mai mult membrele superioare.

Manusa este flexibila, usoara si adaptabila. Utilizeaza un material moale care se muleaza pe nevoile fiecarei persoane si asigura o experienta de reabilitare confortabila.

Manusa este usor de utilizat si receptiva la nevoile pacientului deoarece functioneaza pe baza unor actuatori — folositi pentru executarea comenzilor automate — care produc miscarea degetelor. O serie de senzori speciali vor oferi celui care o poarta informatii cu privire actiunile motorice efectuate. Senzorii si actuatorii functioneaza in armonie pentru a crea o senzatie asemanatoare cu cea a unei miscari naturale.

Inovatia a fost gandita initial pentru a ajuta persoanele care au suferit un AVC sa cante la pian. Manuirea unui astfel de instrument necesita abilitati motorii precise si un nivel ridicat de dexteritate  al degetelor, ceea ce poate ajuta muschii mainilor sa-si recapete mai repede abilitatile naturale. 

Senzorii manusii includ sisteme computerizate si algoritmi de invatare automata prin care sunt coordonate miscarile degetelor pentru a putea interpreta la pian unele dintre cele mai complexe partituri. 

Algoritmii sunt folositi pentru a oferi instructiuni cu privire la miscarile complicate necesare pentru a interpreta compozitii muzicale complexe. Desi miscarile sunt automate, manusa este controlata in totalitate de cel care o poarta. Utilizatorul unei astfel de obiect poate regla miscarea fiecarui deget in timp ce imbraca manusa.

Cercetatorii spera ca in viitor manusa sa-si extinda capacitatile pentru diverse sarcini si exercitii de recuperare si kinetoterapie. In momentul de fata, tehnologia actuala trebuie personalizata pe fiecare individ in parte in functie nevoi si de activitatea dorita. 

Desi prototipul reprezinta o inovatie in ceea ce priveste recuperarea in urma unui accident vascular cerebral, in prezent manusa are nevoie de imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste acuratetea tactila. De asemenea, cercetatorii vor sa dezvolte agloritmii actuali de invatare automata pentru a fi mai adaptabili astfel incat tehnologia sa poata fi adoptata la scara larga.

Citește în continuare