Skip to content

34 de artisti printre care si Damien Hirst, Pablo Bronstein si Rachel Whiteread creeaza lucrari in miniatura pentru o expozitie care incearca sa aduca tinerii mai aproape de arta contemporana

O expozitie cu 80 de opere de arta in miniatura realizate de 34 de artisti britanici contemporani se va deschide la Pallant House Gallery din West Sussex in iunie, “Masterpieces in Miniature: 2021 Model Art Gallery”.

Expozitia va fi intr-o vitrina de cinci metri si va debuta pe 26 iunie la galeria din West Sussex. Din expozitie fac parte lucrari noi ale unor artisti de renume precum Damien Hirst, Magdalene Odundo, Fiona Rae, Pablo Bronstein si Rachel Whiteread, create in ultimul an folosind o varietate de medii, inclusiv sculptura, ceramica, fotografie si pictura.

Artistii vor creea lucrari de dimensiunea unei monede de o lira sterlina pana la cel mult 20 cm si vor face parte din celelalte doua initiative ale galeriei, “The Thirty Four Gallery”, care a avut loc in 1934 si “The Model Art Gallery 2000”, iar impreuna vor forma o capsula de peste 80 de ani de arta britanica, inclusiv cu lucrari originale.

Fiona Rae, Abstract 01, 2020

Aceasta arta a miniaturilor ofera o baza pentru explorarea artei moderne la scara unei case de papusi, cu evolutia stilurilor si influentelor de-a lungul timpului, dar si raspunsul artistilor pentru aceasta provocare de a lucra in miniatura.

Totodata, prin acest demers, galeria vrea sa inspire copii si tineri si sa-i faca curiosi despre arta conteporana, expozitia fiind prevazuta si cu un turneu in alte muzee si galerii din Marea Britanie.

„Inspirat de modelele anterioare, am scris catre unii dintre cei mai importanti artisti contemporani din Marea Britanie sa ii intreb daca ar putea participa la un proiect pentru a crea ceva pozitiv din pandemie. Majoritatea artistilor lucreaza de obicei la scara larga si au fost entuziasmati de provocarea de a-si condensa ideile intr-o lucrare in miniatura si de a face parte dintr-o astfel de istorie unica a artei britanice moderne si contemporane,” mentioneaza pentru Lonely Planet directorul galeriei, Simon Martin.

Capodoperele in miniatura vor fi disponibile din 26 iunie pana in 2022. Vizitatorii vor putea vedea un nud expresiv de 9 cm semnat de Maggi Hambling, o oala de portelan de 2 cm a artistului Edmund de Waal, o pictura de 13cm a lui Damien Hirst, un colaj de 1,5 cm de Lubaina Himid sau un desen fantomatic de 15 cm al unei nave de Tacita Dean, printre multe altele.

Pablo Bronstein, Rococo Clock, 2020

Miniaturile au aparut de curand si in defilarile de moda. O colectie Moschino a fost prezentata cu marionete realizate de echipa lui Jim Henson, creatorul The Muppets si Sesame Street.

Pentru sezonul de primavara-vara 2021, Moschino s-a adaptat la regulile impuse de pandemie si a mers pe o directie mai teatrala si mai fantezista. Defilarea din cadrul Saptamanii Modei de la Milano a fost realizata in intregime cu ajutorul unor marionete create in atelierul Creature Shop al unuia dintre cei mai cunoscuti papusari din istorie, care a murit in anii ’90, Jim Henson.

Colectia ready-to-wear Moschino SS21 a fost prezentata cu 40 de papusi care au fost manevrate pentru a imita desfasurarea tipica unei defilari de moda. Hainele care vor fi disponibile spre vanzare in marimi obisnuite au fost croite special pentru dimensiunile marionetelor, cu genti, bijuterii si accesorii care completeaza noile tinute.

Echipa lui Jim Henson a creat 16 marionete dupa chipul si asemanarea celor mai influenti profesionisti din lumea modei.

Citește în continuare