Skip to content

Muzeul Hermitage, cel mai mare muzeu din lume a deschis prima expozitie cu NFT-uri. Spatiile virtuale ale expozitiei sunt bazate pe interioarele Casei de Schimb Valutar din Sankt Petersburg, cel mai proeminent reper arhitectural de pe Insula Vasilyevsky.

Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg a deschis luna aceasta prima sa expozitie complet digitala denumita ”The Ethereal Aerther”. Numele expozitiei isi are radacinile in poezia de secol XIX a lui Fyodor Tyutchev si in acelasi timp este o referinta la multiplele sensuri ale cuvantului ”eter”, cel original din greaca, cu sens mitologic si filosofic, cel din chimie, sau cel al carui sens se leaga sfera criptomonedelor contemporane.

Expozitia are la baza un studiu realizat intre anii 2014 si 2021 despre influenta tehnologiilor NFT asupra artei contemporane.

Curatorii, Dimitri Ozerkov, seful diviziei de arta contemporana al Muzeului Hermitage si Anastasia Garnova, membra in aceeasi divizie, sunt convinsi ca expozitia va schimba felul in care este perceputa arta digitala. In acelasi timp, expozitia propune publicului un exercitiu de reimaginare a fenomenului NFT si a rezultatelor sale (jetoanele non-fungibile – NFT este prescurtarea de la non-fungible tokens). Astfel, curatorii au decis ca toata expozitia sa fie in mediul virtual deoarece toate lucrarile sunt digitale, prin urmare se afla in mediul lor natural si nu trebuie transpuse in mediul fizic. 

Prima parte a proiectului s-a finalizat cu crearea paginii web celestialhermitage.ru/en, unde pot fi gasite un catalog online al expozitiei, textele curatorilor si intrarea in galeria virtuala. Cea de-a doua parte consta in crearea galeriei virtuale prin care s-a folosit platforma multifunctionala de arta digitala Masters Digital.

In galerie, vizitatorii pot sa se „plimbe” prin holurile digitale, pot vedea lucrarile NFT expuse si pot interactiona unii cu altii, totul in mediul virtual. Galeria poate fi accesata atat de pe pagina web a proiectului, cat si plin platforma Masters Digital. Totodata, pentru a familiariza vizitatorii cu functionalitatile galeriei virtuale, la intrare va exista un set de instructiuni detaliate care sa faca navigarea prin galerie o experienta placuta sau chiar interesanta.

Spatiile virtuale ale expozitiei sunt bazate pe interioarele Casei de Schimb Valutar din Sankt Petersburg, cel mai proeminent reper arhitectural de pe insula Vasilyevsky. 

Tehnologiile NFT sunt inseparabile de piata de schimb valutar a criptomonedelor, astfel ca cea mai buna varianta pentru a crea spatiul expozitiei virtuale a fost imaginea Casei de Schimb Valutar, care in secolul XIX a fost un lider in dezvoltarea schimbului valutar in Europa Rasariteana.

Expozitia propune vizitatorilor 38 de proiecte NFT, unele dintre ele au la baza lucrari mai vechi sau idei ale unor opere din istoria artei adaptate la lumea virtuala si la fenomenul NFT-urilor, altele sunt lucrari complet noi, create special pentru expozitie. Cuprinde exemple de arta generativa, lucrari ”on-chain” si lucrari construite din algoritmi. Lucrarile nu au o estetica comuna, multe dintre ele sunt reprezentate ca o reintoarcere la imaginile artei clasice si moderne, altele propun o viziune utopica a viitorului, cateva sunt bazate pe glitch, sculptura digitala si pe relatia dintre real si virtual. 

Expozitia poate fi accesata pana pe 10 decembrie pe site-ul proiectului dar si prin coduri QR amplasate la intrarea in Muzeul Hermitage si pe fatada Casei de Schimb Valutar din Sankt Petersburg. 

Tehnologia blockchain si plata cu criptomonede incepe sa devina un fenomen in lumea artei contemporane. O lucrare digitala semnata de artistul american Beeple a fost adjudecata prin licitatie online la Christie’s pentru suma de 69,3 milioane de dolari, potrivit Le Figaro.

Lucrarea „Everydays: The First 5.000 Days” a artistului Beeple a fost urmarita de 22 de milioane de persoane si l-a transformat pe autor in top trei cei mai bine vanduti artisti in viata din lume, dupa „Portrait of an artist” de David Hockney si „Rabbit” de Jeff Koons.

La 39 de ani, Beeple este un artist cunoscut in Carolina de Sud pentru proiectele sale virtuale si colaborarile numeroase. Prima tranzactie in blockchain a artistului a fost o animatie pe care a vandut-o la final de octombrie 2020 pentru un dolar simbolic, care insa a fost recent achizitionata la 150.000 de dolari. Vanzarile si notorietatea acestui artist au inceput la sfarsitul lunii februarie,  cand lucrarea sa „Crossroads” a fost vanduta pentru 6,6 milioane de dolari pe platforma Nifty Gateway, specializata in opere de arta virtuale.

Fondat in 1764 de Imparateasca Ecaterina a II-a a Rusiei, Muzeul Hermitage are cea mai mare colectie de tablouri din lume – peste 3 milioane de opere de arta.

Este format din sase cladiri spectaculoase folosite, in trecut, ca resedinte imperiale pentru imparatii rusi: Palatul de Iarna, Micul Hermitage, Vechiul Hermitage, Noul Hermitage si Teatrul Hermitage.

Expozitiile includ Egiptul Antic, Antichitati Clasice, bijuterii si arta decorativa, opere din Renasterea Italiana, maestrii olandezi si Epoca de Aur, Impresionismul si Neoclasicismul francez, arta Romantica germana si britanica si galeriile rusesti. Una dintre cele mai impresionante colectii din Hermitage este colectia Ecaterinei a II-a care a cumparat peste 4.000 de tablouri pentru colectia nationala.

Un alt aspect fascinant al muzeului Hermitage este populatia felina a cladirii si imprejurimilor. Cele peste 70 de pisici care au secretarul propriu si trei ingrijitori dedicati fac parte din grupul „Hermitage cats” care traieste liber pe teritoriul muzeului. Acestea pot fi adoptate pe un site dedicat lor, devenind o onoare sa detii una din pisicile Hermitage.

Mai jos puteti urmari calatorie video spectaculoasa de 7 kilometri in 5 ore si 19 minute prin muzeu. La vremea respectiva era considerat al doilea cel mai mare muzeu din lume. Intre timp, a urcat pe primul loc in clasament.

Citește în continuare