Skip to content

Recomandari pentru cum sa nu mai fim “aspri” si critici cu noi. Gesturile de caritate, cititul, complimentele ajuta

Mai multa grija si toleranta fata de propria persoana ar putea fi secretul care sa ne scape de stres si de acea senzatie ca tot ce ni se intampla este prea mult.

Va recomandam cateva modalitati simple cu ajutorul carora sa fiti mai buni cu voi insiva, atitudine urmata apoi de numeroase beneficii pentru starea voastra fizica si emotionala.

Un jurnal in care ati scris in trecut sau pozele vechi sunt o metoda buna de reflectie, care va arata cat ati evoluat

Aceste lucruri palpabile, din trecut va ajuta sa accesati amintiri vechi si sa aveti un punct de referinta obiectiv. Ati putea descoperi ca ati facut mari progrese si nu aveti niciun motiv pentru a fi duri cu voi sau pentru a pune presiune pe propria persoana.

O zi a trisatului in care sa faceti si sa spuneti doar ceea ce doriti va creste capacitatea de nu va mai judeca

Mai ales in aceasta perioada, incercam sa facem lucrurile asa cum trebuie, ceea ce poate fi obositor la un moment dat. De acum, planificati-va o zi pe saptamana in care sa nu conteze ce spuneti, cum va imbracati, ce mancati sau ce stiri alegeti sa cititi.

Greselile ne fac mai placuti in ochii celorlalti, asa ca nu avem de ce sa ne criticam ori de cate ori gresim

Dupa fiecare moment greu, asteptam de la noi sa ne ridicam a doua zi si sa functionam la fel. Un studiu care a avut in centru efectul Pratfall (cand greselile te fac mai simpatic) a demonstrat ca subiectii neindemanatici, care si-au varsat cafeaua pe ei, au fost mult mai placuti de catre ceilalti participanti la cercetare fata de persoanele care s-au comportat exemplar.

Schimbarea rolurilor va ajuta sa aveti o perspectiva diferita si sa fiti mult mai ingaduitori

Schimbarea perspectivei ne ofera un unghi diferit de a privi lucrurile. Secretul consta in a ne imagina ca noi suntem de fapt o persoana draga. Astfel, ne va fi mult mai usor sa fim mai blanzi cu noi insine, mai intelegatori si sa ne oferim sfaturi mai bune.

Persoanele care nu au avut parinti intelegatori, de la care sa “invete” grija de sine, pot apela la un asa numit “ingrijitor interior”

Profesorul Paul Gilbert vorbeste in cartile sale “Compassion: Conceptualisations, Research, and Use in Psychotherapy” si “The Compassionate Mind” despre asa numitul “inner caregiver” care poate prelua rolul parintilor intelegatori. Compassionate Mind Training este o forma de antrenament care ne invata sa generam imagini de caldura si bunatate directionate catre noi insine.

Planificarea unei vacante sau inscrierea la un curs pe care il veti urma ulterior va confirma ca nu v-ati anulat, ci doar amanat visurile

Chiar si in timpul unei situatii dificile, care nu tine de noi, ne invinovatim pentru toate lucrurile pe care nu am apucat sa le facem. Alternativa ar fi aceea de a inceta sa ne mai blamam si sa planificam acele lucruri pentru o data ulterioara.

Complimentele au un efect pozitiv cand le oferiti altora, dar si atunci cand vi le daruiti voua insiva

Chiar daca nu sunteti obisnuiti cu aceasta forma de incurajare, incercati ca, din cand in cand, sa va priviti in oglinda si sa va complimentati. Studiile arata ca un compliment pe care il primim sau pe care ni-l facem ne determina sa fim mai productivi, sa ne apreciem mai mult, iar efectul complimentelor se aseamana cu cel avut dupa ce primim o suma mare de bani.

Un pui de somn poate diminua efectele insomniei, poate reechilibra sistemul hormonal si nivelul proteinelor responsabile cu stresul si capacitatea de aparare a organismului

Ori de cate ori sunt obositi sau plictisiti, copiii dorm, o lectie pe care am putea-o prelua si noi. Cand organismul isi cere drepturile, ar fi bine sa il ascultam, fara a ne simti apoi vinovati ca ne-am permis un astfel de rasfat.

Contributia la o cauza nobila va ajuta sa fiti mai fericiti si mai recunoscatori

Atunci cand donati sau ajutati un strain, “va primiti” si doza de serotonina care va face mai fericiti si mai entuziasmati. Deseori, faptele bune sunt “contagioase”, iar senzatia aceea de fericire care le urmeaza persista si va ajuta sa fiti mai buni cu ceilalti, dar si cu voi.

“Evadarea” din lumea reala in lumea cartilor are efecte benefice asupra psihicului nostru

Fie ca ati citit acele carti de cateva ori, fie ca erau de ceva timp pe lista, dar nu ati avut timp pentru ele, acum e momentul sa fiti buni cu voi si sa va oferiti un ragaz pentru a le citi.

Citește în continuare