Skip to content

Peste 10000 de retete din carti de bucate vechi din intreaga lume sunt online gratuit. Meniurile monarhilor din secolul 15 dar si cele mai moderne retete.

E momentul tau pentru o pauza de bine. Lumea e mai frumoasa cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.

Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline.

E momentul in care descoperi ceva care iti bucura mintea si sufletul.

Intr-un efort comun depus de specialisti de la UCLA, Berkeley si Prelinger Library, cea mai mare biblioteca digitala care gazduieste peste 10000 de carti de bucate digitalizate de peste tot din lume este disponibila si publicului larg, accesand Internet Archive’s Cookbook and Home Economics Collection. Colectia a fost creata din informatii pentru bucatarie, textile, familie si casa, bugetare, stiinte domestice si multe alte subiecte care curpind informatii despre viata domestica.

Platforma cuprinde informatii privind limbile in care sunt scrise cartile, cu precadere engleza, franceza, spaniola, germana, ceha si chineza, si un director in care cei interesati pot cauta dupa cele mai comune cuvinte cheie subiecte de interes. De asemenea, platforma functioneaza si ca audiobook, fiind disponibila citirea in limba originala a textului continutul complet al cartii. Cartile de interes pot si descarcate gratuit in majoritatea formatelor pentru a putea fi citite pe diferite medii.

Cele mai vechi carti de bucate care sunt disponibile in format digital sunt din secolul 15 si cuprind retete din zona Europei de Vest, din meniurile palatelor monarhilor si printilor. Cartile au si informatii despre viata de la curte, eticheta aplicata la mesele acestora si povesti impresionante despre viata luxuoasa pe care acestia o traiau.

Cea mai veche carte de bucate din Europa este scrisa de Apicius si prima traducere in limba engleza o descrie ca fiind “o carte despre a intelege mai bine viata privata si publica a locuitorilor vechii Rome”. Cartea ofera informatii despre ingredientele si mirodeniile pe care romanii le foloseau pentru a aromatiza felurile de mancare, povestind in detaliu cum sa fie folosite.  

In aceasta colectie se regaseste si cea mai veche carte de bucate din America, scrisa de Amelia Simmons in 1796, denumita “American Cookery”, fiind si prima care asociaza mancarurile dificil de pregatit, ca Queen’s cake, cu cele usoare, ca reteta de clatite, astfel incat este evidentiat un nou stil de viata, caracterizat mai tarziu ca lifestyle american: lucruri simple care sa completeze viata americanului.

Si cartile scrise de Betty Crocker sunt disponibile pe platforma, fiind unul dintre ajutoarele in bucatarie pentru cetateanul modern american, vandute in peste 65 de milioane de exemplare.  Betty a devenit populara cu „Betty Crocker’s Picture Cook Book” in 1950, vanzand mai multe copii decat Biblia in acel an. Parte din succesul editorial al acestor volume se datoreaza sfaturilor foarte practice oferite de Betty, spuse intr-o formula care a creat simpatie si care incuraja femeile sa gateasca impreuna cu sotii lor.

Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline si totul e mai frumos atunci cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.

New York e o stare de spirit, traita la superlativ. Maybelline isi gaseste inspiratia in pulsul metropolei, încurajandu-ne să exploram si sa ne afirmam creativitatea, pentru ca „if it last it NY it lasts anywhere”…

Uplift yourself si descopera produsele cu formule avansate si texturi revolutionare care iti transmit energia vibranta a New Yorkului si curajul de a fi tu insuti.

Citește în continuare