Skip to content

Scriitorul norvegian Jon Fosse este laureatul Premiului Nobel pentru literatura pe anul 2023. Fosse e atat de apreciat in Norvegia incat a primit o resedinta in Palatul Regal.

Astazi, 5 octombrie, a fost anuntat laureatul Premiului Nobel pentru literatura pe anul 2023, distinctie care i-a revenit scriitorului norvegian Jon Fosse, „pentru piesele si proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse”, a anuntat Comitetul Nobel.

Prozator, poet si dramaturg, Jon Fosse si-a inceput cariera prolifica in 1983, odata cu romanul Rosu, negru. A inceput sa scrie teatru in 1993, iar piesele sale au cunoscut un succes nemaiintalnit, fiind jucate de peste o mie de ori pe scenele din toata lumea.

Destinul a fost generos cu scriitorul nascut la o ferma izolata, pe coasta de vest a Norvegiei, langa fiordul Hardanger. Ceva din „matricea stilistica” a locului s-a impricat pentru totdeauna in scrisul sau, care a primit in timp recunoasterea meritata. De-a lungul anilor, a castigat aproape toate premiile literare care se acorda in Norvegia. In 2010 i s-a decernat prestigioasa distinctie Henrik Ibsen, considerat cel mai important premiu din lume pentru dramaturgie, in 2013, a primit Ordre National du Mérite in Franta, iar in 2014, European Prize for Literature.

Jon Fosse este tradus in Romania la Editura Pandora M in cadrul colectiei Anansi. World Fiction, coordonata de scriitorul Bogdan-Alexandru Stanescu:

Jon Fosse se afla pe lista autorilor Anansi inca de la infiintarea colectiei, din 2020. Este unul dintre marii autori contemporani si pentru mine a fost mereu o sursa de uimire faptul ca in Romania nu-i sunt traduse romanele. Cred ca si anul acesta Premiul Nobel pentru literatura este bine meritat. Sunt bucuros ca miza noastra pe literatura de calitate este rasplatita”, a declarat coordonatorul colectiei.

Presa internationala a scris despre opera lui Jon Fosse in termeni elogiosi: „Proza lui este mistica, spirituala, perfect mestesugita. Pura poezie!” (The Paris Review), „In mainile lui Fosse, Dumnezeu devine o forta estetica greu de stapanit, exploziva, invizibilul din ceea ce este vizibil” (The Nation).

Jon Fosse este atat de respectat in Norgevia, incat, incepand din 2011, are dreptul de resedinta in Palatul Regal din Oslo, privilegiu acordat de guvernul norvegian artistilor care se bucura de cea mai mare apreciere.

Comparat adesea cu Ibsen si Beckett, opera lui Jon Fosse este tradusa astazi in mai bine de 50 de limbi si este considerat cel mai jucat dramaturg european in viata.

La Editura Pandora M a fost tradus Numele celalalt. Septologie I-II (traducere de Ovio Olaru) si urmeaza Eu este altul. Septologie III-V si Un nume nou. Septologie VI-VII.

Capodopera a unuia dintre cei mai mari scriitori contemporani ai lumii, Numele celalalt reprezinta o explorare percutanta a conditiei umane. Romanul face parte dintr-un septet de trei volume, in care textul nu contine nici macar o singura oprire completa pe tot parcursul cartii. O asemenea stapanire a ritmului prozei i-au determinat pe critici sa apropie romanul lui Fosse de textele sacre: „In Numele celalalt, acumularea ritmata de cuvinte are ceva incantatoriu – un aer aproape sacru” (The Wall Street Journal). De altfel, aceasta este si opinia traducatorului editiei in limba romana, Ovi Olaru: „Sa-l traduci, dar mai ales sa-l citesti, inseamna sa accepti ca nu vei intelege, dar sa te lasi inganat de monstruoasa fraza-rugaciune de 500 de pagini care este Numele celalalt

Citește în continuare