Skip to content

Skin Fasting, noul trend in materie de ingrijire a tenului in perioada autoizolarii

Un termen creat prima data cu aproape un deceniu de marca japoneza Mirai Clinical, Skin Fasting se refera la practica renuntarii partiale a produselor de ingrijire a pielii pentru o perioada de timp. Functia fundamentala a pielii noastre este sa actioneze ca o bariera de protectie, iar incarcarea pielii cu prea multe produse poate dauna. Pauza de la rutina de ingrijire este un pas minunat mai ales ca in aceasta perioada nu mai suntem expusi la fel de mult la praf si poluare.


Minimizarea rutinei de ingrijire a pielii pentru o perioada de timp determinata va permite pielii sa se refaca prin ciclul sau natural de autoreglare

Prin acest proces, veti permite pielii sa se intoarca la homeostazia sa naturala, adica proprietatea acesteia de a mentine, in limite foarte apropiate, constantele mediului sau intern. Astfel pielea isi va regla sistemul, eliminand toate toxinele. Chiar si asa va recomandam sa nu renuntati complet la toate produsele. Spre exemplu curatarea este o parte importanta a rutinei de ingrijire a pielii pentru indepartarea transpiratiei, murdariei, bacteriilor si poluarii de pe suprafata pielii este utila pentru igiena personala, precum si pentru prevenirea imbatranirii premature a pielii. Asadar incercati sa nu renuntati la apa micelara si ulterior la tonifiant pentru a va regla pH-ul la nivel cutanat. Pe langa produsele de curatare nu renuntati la acoperirea cu SPF. Chiar daca stam mai mult timp in casa asta nu inseamna ca suntem protejati in totalitate de razele UV, acestea patrunzand prin fereastra, iar daca aveti pielea predispusa la acnee va recomandam nu renuntati la ingredientele active care va ajuta la tratarea acestora.

Puteti renunta spre exemplu la cremele hidratante cu textura grasa si sa le inlocuiti cu unele pe baza de apa, ori sa eliminati uleiul facial care in mod normal semnaleaza celulelor pielii noastre ca nu trebuie sa produca atat de mult sebum natural, deoarece l-am acoperit deja cu cel necesar. Sau, in utilizarea exfoliantilor precum retinolul, acizii alfa hidroxi (AHA) sau acizii beta-hidroxi (BHA), inducem chimic crestere celulelor pielii, accelerand de asemenea rata naturala de reinnoire a acestora.

Utilizarea excesiva a ingredientelor active poate provoca uscaciune si/sau iritare generala in timp, limitarea folosirii acestor produse din cand in cand poate fi benefica – mai ales pentru cei cu piele sensibila.

 Daca aveti o bariera cutanata compromisa, eliminarea ingredientelor potential iritante va incuraja vindecarea. Totodata, in cazul in care pielea necesita ingrediente precum acidul hialuronic sau ceramide, care care au rolul de a ajuta la repararea unei bariere de piele perturbate, incercati sa nu le eliminati, intrucat aceasta va suferi daune mai mari. In cazurile de iritare semnificativa a pielii, uscaciune sau, in general, o reactie negativa, oprirea produselor cu ingrediente active este necesara. Acestea includ ingrediente puternice precum retinolul, AHA-urile si BHA-urile si chiar vitamina C. Retragerea produselor trebuie sa se produca treptat, la fel si reintroducerea acestora in rutina voastra pentru a nu produce un soc la nivelul celulelor, acestea fiind deja obisnuite cu produsele aplicate pe o perioada indelungata de timp.

Citește în continuare