Skip to content

Un studiu al Universitatii Cambridge a demonstrat ca romanele lui Jane Austen sunt atractive pentru tinerii din social media. Scriitoarea este pe locul 2 dupa Shakespeare la numarul de meme

Un studiu al cercetatorilor de la trei universitati, Cambridge (UK), Saloci si Atena (Grecia) intitulat “OMG JANE AUSTEN: Austen and Memes in the Post-#MeToo Era”, facut public in septembrie 2022, a analizat modul in care romanele lui Jane Austen au inceput sa faca parte din cultura pop. 210 ani mai tarziu, povestile scrise de Jane Austen sunt inca relevante pentru public, in special cel tanar, care ironizeaza si apreciaza deopotriva personajele create de aceasta prin meme.

Pe langa adaptarile ca film si editiile retiparite in diverse forme pentru adolescenti, interesul pentru romanele lui Jane Austen este determinat si de o proliferare de meme-uri de pe internet si TikTok, care au generat videoclipuri, imagini si hashtag-uri, care au dus la cercetarea facuta de Universitatea Cambridge.  Mai mult, unul dintre autorii studiului a sugerat ca Austen este cel mai des folosit scriitor ca sursa de meme dupa Shakespeare.

Studiul analizeaza si prin prisma adaptarilor ecranizate ale cartii „Mandrie si prejudecata”, si felul in care renumitul domnul Darcy al lui Austen – filtrat prin jocul actoricesc a lui Collin Firth si Matthew Macfadyen – a activat noi dezbateri despre masculinitate si heterosexualitate in epoca post-#MeToo.

Unele meme il arata pe domnul Darcy ca pe un erou reformat care a invatat cum sa potriveasca dominatia cu sensibilitatea.

Autorii observa ca in cultura meme care se afla in continuare in crestere, opiniile lui Austen despre dragoste si casatorie au devenit o sursa inepuizabila de inspiratie in explorarea preocuparilor mai contemporane, cum ar fi feminitatea si masculinitatea dominanta, cultura violului, consimtamantul, dorintele si sexualitatea nonconformista, printre altele.

Memele au aparut ca urmare a unei cercetari a biologului evolutionist britanic Richard Dawkins. Acesta a inventat termenul „meme” in lucrarea sa din 1976, „The Selfish Gene”si l-a definit ca echivalentul cultural al genei, care transmite informatii culturale prin vorbire scrisa sau orala, ritualuri, obiceiuri, moda, practici, etc.

La fel ca genele, memele evolueaza prin procesele de variatie, mutatie, competitie si mostenire si depind de rezistenta, fecunditate si fidelitate, similar cu procesul biologic. Replicate si transferate prin intermediul oamenilor, se schimbs in timp, deoarece oamenii nu sunt niciodats copiatori perfecti.

Interesant este ca Dawkins a descris un fenomen despre care nu avea cum sa-l prezica, care ulterior a devenit un concept amplificat de aparitia internetului in anii 1990 si apoi a retelelor sociale in anii 2000. Intregul studiu poate fi citit aici.

Si Muzeul din Bath ofera mai multe facilitate pentru tinerii care vin sa viziteze, de la ghizi actori care interpreteaza personaje din carti, la sansa de a proba costumele si de a scrie cu penita, ca acum 200 de ani.

Daca sunteti fani ai scrierilor lui Jane Austen, mai jos puteti descoperi un tur virtual gratuit in casa in care a locuit in ultimii ani de viata, inclusiv in momentul in care a scris „Persuasiune”. 

In plus, mancarurile preferate ale autoarei sunt acum disponibile intr-o noua editie a cartii de bucate semnate de Martha Lloyd. Gasiti si o serie de retete frantuzesti ca “Blanch Mange”, “Jaune Mange” din “Mandrie si Prejudecata”.

Citește în continuare