Skip to content

Cele mai bune suplimente si vitamine care pot combate stresul

Credit line: Profimedia

Primavara e perioada din an in care ar trebui sa ne gandim la o proprie resetare – a mintii, a corpului cu un boost de energie. Perioada pe care o traversam e mai stresanta decat multe dintre cele pe care le-am trait si, chiar daca fiecare se raporteaza altfel la stres si reactioneaza diferit, e important sa stim cum ne putem ajuta corpul  sa invinga unul dintre factorii care afecteaza cel mai mult sistemul imunitar, si anume stresul.

Desigur ca miscarea fizica regulata, buna alimentatie si un stil de viata asezat si bazat pe a nu lua personal nimic din ce se intampla ajuta mult; dar cum nu putem sa respectam aceste lucruri intotdeauna, ne mai pot ajuta vitaminele si suplimentele alimentare.

Rhodiola (Rhodiola rosea) este o planta care creste in regiunile muntoase din Rusia si Asia. Cei care traiesc in tarile scandinave folosesc de sute de ani aceasta planta in ceaiuri care combat anxietatea si oboseala.

Astazi exista si studii care arata ca doua dintre ingredientele din aceasta planta – rosavin si salidroside – sunt adaptogene si ajuta corpul in situatii in care calitatea somnului lasa de dorit sau sunt probleme cu memoria pe termen scurt.

Se gaseste in extract ambalat in capsule in magazinele de specialitate, sub mai multe branduri.

Melatonina e unul dintre cuvintele care a aparut destul de repede in contextul tratamentul de preventive covid 19. Asta pentru ca melatonina ajuta la reducerea problemelor cu somnul, iar organismul nostru se incarca si intareste foarte mult in timpul somnului.

Melatonina este un hormon natural care regularizeaza ritmul circadian, ciclurile de somn. Aparitia acestui hormon in corpul uman seara influenteaza somnul si o odihna mai profunda.  Studiile arata ca melatonina reduce timpul de care au oamenii nevoie ca sa adoarma, iar efectul ei in corp se reduce odata cu aparitia luminii solare, cu aparitia zilei.

Glicina este un amino acid care ajuta corpul sa proceseze proteinele.

Exita studii care arata ca glycina creste rezistenta corpului la stres influentand un somn de caitate prin calmarea creierului si coborarea usoara a temperaturii corpului.

Glicina este implicata in crearea glutationului, un antioxidant care protejeaza celulele impotriva daunelor naturale. Glicololul este un element esențial pentru crearea creatinei, un aminoacid care acumuleaza energie in celulele musculare si este folosita si ca supliment in cazul sportivilor.

Alimentele bogate in glicina vin din zona carnurilor –  de pui, iepure, gasca, de vita -, dar ea poate fi luata si sub forma de tablete sau pulbere de la farmacie.

L-theanina este un amino acid cel mai des intalnit in frunzele de ceai verde.

Exista studii care arata ca acest amino acid poate aduce in corp relaxarea si reduce stressul fara sa aiba efect de sedativ, sustine starea de bine prin mentinerea secretiei normale a neurostransmitatorilor GABA, serotonina, dopamina; mentine de asemena capacitatea de concetrare si memorare. Echilibreaza sistemul imunitar prin mentinerea actvitatii limfocitelor T, y si gama.

Poate fi gasit in forma de capsule in magazinele de specialitate, dar poate fi asimilat si prin ceaiuri baute zilnic.

Complexul de vitamine B care contine 8 vitamine este cel care face ca alimentele pe care le mancam sa fie transfromate in energie pentru corp. De asemenea vitaminele B au un rol esential in sanatatea creierului si a inimii.

Gasim vitaminele B in legume, oua, lapte si produse pe baza de lapte, grane.

Exista studii care spun ca introducerea unei doze suplimentare de vitamine B in complexele de multi vitamine si minerale ajuta la o imbunatatire a dispozitiei generale si la scaderea stresului.

Oricare dintre aceste suplimente va pot ajuta la reducerea stresului, dar daca simtiti ca in viata dvs sunt factori care agraveaza stresul si va afecteaza calitatea vietii e recomandat sa apelati la un medic si/sau un psiholog.

Citește în continuare