Skip to content

Tendinte culinare in 2023. Cartofi prajiti murati, bucatari-roboti, bauturi fermentate, mancaruri gourmet experimentale si redescoperirea bucatariei traditionale din retelele bunicilor.

Odata cu trecerea in noul an au aparut predictii cu privire la diversele tendinte care vor marca intr-un fel sau altul cultura anului 2023. Gastronomia este printre domeniile emergente care in ultimii ani a primit din ce in ce mai multa atentie, datorita atat consumatorilor care incep sa devina din ce in ce mai preocupati de hrana consumata dar si a pasionatilor de experiente gourmet inedite.

Printre altele, noul an va fi marcat de tendinte precum bauturi fermentate, mancare experimentala, preparate locale si produse sustenabile. Totodata, bucataria veche incepe sa fie redescoperita si actualizata de catre chefi, bucatari si pasionati din intreaga lume. 

In continuare va invitam sa descoperiti cateva din tendintele culinare indicate de experti pentru 2023. 

Tendintele acestui an sunt determinate in primul rand de eforturile oamenilor de a echilibra hrana cu sanatatea si starea de bine, dar si cu dorinta de a cauta confort si placere in bauturi si alimente gustoase.

Printre trendurile care se vor manifesta anul acesta se numara bauturile fermentate si muraturile. 

Multi dintre pasionatii de gastronomie au inceput sa-si produca acasa bauturile fermentate, printre cele mai populare se numara kombucha, o bautura versatila care poate fi imbunatatita cu diverse alte arome, florale sau fructate, in functie de preferinte. O alta bautura redescoperita de catre barmani este tepache, bazata pe cojile de ananas, si berea de ghimbir, ambele sunt bazate pe fermentare prin metode simple ce pornesc de la apa, fruct si zahar.

In cazul alimentelor murate sau fermentate, acestea vor fi din ce in ce mai mult incluse in meniurile restaurantelor datorita efectele benefice pe care le au in imbunatatirea digestiei si a florei intestinale.

In unele dintre acestea, barmanii au inceput sa ultizeze un tip de orez fermentat numit koji, pentru a imbunatati si potenta gustul unor preparate ce necesita prajire sau coacere. In acelasi timp, nucile, ierburile sau chiar cartofii prajiti sunt pe lista alimentelor care vor deveni populare pentru murat.

Mancarurile bazate pe alimente vegetale vor domina tendintele din acest an. Vanzarile de carne au scazut cu 10% in 2022 iar consumatorii se orienteaza catre produse ”plant-based” si carnuri hibride. 

Potrivit expertilor, reducerea consumului de carne este o tendinta aflata in continua expasiune in ultimii ani si care a continuat sa se manifeste si anul trecut. Printre motive se numara preturile in crestere, gustul, metodele crude si deloc sustenabile de crestere a animalelor, beneficiile pentru sanatate si cel mai important, etichetele care de cele mai multe ori indica faptul ca sunt alimente intens procesate. 

In schimb, producatorii de produse „plant-based” incep sa-si diversifice produsele de la raft si atrag din ce in ce mai multi clienti datorita versatilitatii, preturilor avantajoase si faptului ca acestea par a fi o alternativa mai sanatoasa la carne. Pe de alta parte, carnea hibrida care combina alimentele bazate pe plante si carnea de cultura primesc un interes din ce in ce mai mare din partea consumatorilor. 

In 2023, inteligenta artificiala va fi introdusa in lanturile de magazine, supermarketuri si  restaurante din intreaga lume. In acelasi timp, datorita preturilor in crestere la livrarea de mancare, multi consumatori vor prefera sa-si ridice mancarea individual din restaurant. 

Inteligenta artificiala a fost introdusa deja anul trecut in cateva restaurante si magazine din China prin roboti si software-uri care inlocuiesc contactul uman. Anul acesta se asteapta ca acest trend sa fie preluat la nivel global. Se presupune ca inteligenta artificiala ar putea fi utilizata mai ales pentru managerii de restaurant care au nevoie de ajutor ajutor in ceea ce priveste calitatea mancarii, gestionarea timpului sau a furnizorilor de alimente. 

Printre altele, ar putea fi folosita si in cazul bucatarilor, inteligenta arificiala poate lua decizii cu privire la arome si condimente in cazul unor preparate dificile si poate ghida asistentii prin intermediul unor ecrane. 

Cat despre livrarile de mancare la domiciliu, clientii lanturilor de fast-food si ale restaurantelor prefera mai degraba sa ridice comanda personal decat sa opteze pentru livrare. Motivul principal este legat de preturile in crestere a livrarii si de timpul de asteptare. In acest sens, multe dintre restaurante au inceput sa-si extinda si eficientizeze zonele de ridicare a comenzilor. 

Rapoartele expertilor sustin ca in 2023 consumatorii se vor baza pe preparate functionale pentru sanatate, adica feluri de mancare in care alimentele principale contin surse primare de energie, vitamine si minerale. 

In planul zilnic alimentar, preparatele functionale au un rol precis la fiecare masa. De exemplu, pentru micul dejun sunt recomandate alimentele care pot oferi un plus de energie, precum fulgii de ovaz, bananele, avocado, semintele sau cartofii dulci. Pentru pranz, expertii recomanda alimente care sustin detoxifierea, fertilitatea si buna functionare a organismului, precum ierburile, legumele verzi si salatele dar si oualele. 

In ceea ce priveste gustarea de dupa pranz, morcovii si ciocolata contribuie la sanatatea ochilor si ofera un plus de energie. Pentru cina, ultima masa a zilei, sunt recomandate alimente care ajuta digestia si care pot imbunatati calitatea somnului, precum nucile, quinoa, somonul, orezul si varza de Bruxelles. 

Desertul de la finalul zilei poate consta in alimente care imbunatatesc functiile respiratorii, aparatul cardiovascular si libidoul, printre acestea se afla trandafirii, smochinele, rodiile, mierea si migdalele. 

Pe langa toate tendintele care indica prezenta tehnologiei in vietile noastre, se remarca si o tendinta care arata revenirea la origini. Bucataria traditionala veche si produsele locale sustenabile se afla in topurile expertilor.

Chefii din toata lumea si pasionatii de gastronomie au inceput sa redescopere bucataria veche prin carti de bucate cu retete vechi, cat si legume sau fructe care intr-un fel sau altul au fost uitate de catre cultura contemporana. In 2023 se estimeaza ca restaurantele, mai ales cele de lux, vor include in meniuri preparate vechi reactualizate si adaptate la gustul si preferintele consumatorului contemporan. 

Citește în continuare