Skip to content

Topul celor mai bune albume in 2012

2012 a reprezentat un an cu multe suprize muzicale, o multime de reveniri si albume care au reusit sa ne surprinda. Urban.ro are pentru voi topul albumelor care merita ascultate la inceput de an.

Intram direct in top cu mentiunea ca le-am ales si in functie de preferintele personale dar mai ales in ceea ce priveste calitatea muzicii. Nu avem prezente albumele de muzica indie, acelea au un alt capitol dedicat, si nici pe cele care desi au cateva piese bune ca single-uri, per ansamblul lor au dezamagit in ceea ce inseamna compozitie sau productie. Ar mai fi meritat sa intre in top Pink cu recent lansatul The Truth About Love, Ne-Yo cu R.E.D. sau Take The Crown al lui Robbie Williams, insa ar fi inseamnat sa facem deja un top 30 mai ales ca nici G.O.O.D. Music cu al lor Cruel Summer sau God Forgives I Don\’t al rapperului Rick Ross nu sunt deloc de lasat.

10. Paloma Faith – Fall to Grace

Fall to Grace este cel de-al doilea album al cantaretei si actritei britanice, care i-a adus comparatii cu Adele sau Lana del Rey pe partea de versuri si mesaj transmis. Avem piese foarte triste care vorbesc despre despartire si partile angoase ale unei relatii: Fall to Pieces, Just Be sau Let Me Down Easy. Desi e un album pop, nu avem piese jumpy, influentele soul si R&B facandu-se simtite pe parcursul celor 12 trackuri. Pentru un vibe dragut merita ascultate When You’re Gone si 30 minute Love Affair, care are in spate o poveste interesanta.user

9. Jason Mraz – Love is a Four Letter Word

Cel de-al patrulea album al americanului a venit la pachet cu super hitul I Won’t Give Up, piesa care a urcat pana pe locul 8 in Billboard Hot 100. Tinand cont ca nu e genul de muzica super comerciala, performanta lui e cu atat mai interesanta. Ne-a mai dat piese bune ca The Freedom Song si 93 Million Miles, oferind per ansamblu un material bun de ascultat, desi unii critici americani l-au dat drept plictisitor si repetitiv.

8. Marina & The Diamonds – Electra Heart

Not my type of music, dar electro-pop-ul pe care Miss Diamindis il canta a prins in topurile din Marea Britanie si culmea, a ajuns si pe la noi. Piese ca Primadonna sau Power & Control au atras atentia asuprea celui de-al doilea material al ei. Temele de dragoste si feminintate sunt tratate cu ironie, ceea ce o distanteaza de printesele pop, insa colaborarile cu Greg Kurstin sau Dr. Luke o pun fix in categoria cu care muzica ei nu se identifica.

7. Lana del Rey – Born to Die

Albumul Lanei del Rey e un material cu doua taisuri. Avem vocea ei soft, versurile triste si pop cu influente ce merg de la alternative pana la indie, dar in acelasi timp genul acesta de muzica poate deveni plictisitor. Criticii s-au impartit in doua tabere si fie l-au apreciat fie l-au considerat repetitiv, fie unul dintre cele mai bune albume pop ale anului, care imbina temele sexualitatii feminine si romantismului.

6. Fun. – Some Nights

Acesta e albumul cu care trupa fun. a reusit sa intre in topurile din intreaga lume si sa stea pe prima pozitie in Billboard Hot 100 cu piesa We Are Young. O balada puternica a dat startul intregii promovari, insa multe voci spun ca materialul de debut a fost mai bun. Totusi, Some Nights mi s-a parut un album reusit, cu melodii ca All Alone, Why Am I The One si Some Nights pentru care merita ascultat. Combinatia de rock & roll, pop si indie impreuna cu versurile introspective si liniile melodice puternice il fac unul dintre albumele care au atras atentia in 2012.

5. Maroon 5 – Overexposed

Odata cu noul lor material Maroon 5 au devenit putin mai comerciali, dar asta nu le afecteaza nici soundul si nici calitatea pieselor produse. Daca trecem peste primul lor single, Payphone, cocotat in topul Billboard Hot 100 avem melodii mult mai bune ca mesaj si productie per ansamblu. Lucky Strike are un sound infectios, The Man Who Never Lied (la care si-a adus aportul si Marius Moga si primeste deci si o nominalizare la Grammy) si Beautiful Goodbye sunt cateva dintre cele care merita atentie. Maroon 5 rareori dezamagesc, de la Songs About Jane incoace nu ne-au oferit decat piese bune. Mi-a placut ca in ciuda unor sound-uri noi si ceva mai comerciale regasim genul de piese care i-au facut apreciati in the first place.

4. Usher – Looking 4 Myself

Cu noul sau material Usher ne-a demonstrat ca poate sa isi multumeasca fanii dance si R&B deopotriva, iar in acelasi timp ne-a convins ca inca nu a trecut peste problemele din viata personala. Sins of My Father, Looking 4 Myself sau What Happened toYou si evident Climax, nominalizata la Grammy pentru Best R&B Performance, toate ne duc cu gandul la viata interpretului R&B. Muzica dance a fost bine reprezentata prin Scream, Can’t Stop Won’t Stop, Twisted sau Numb, la care a lucrat impreuna cu Swedish House Mafia.

3. Muse – The 2nd Law

Britanicii sunt genul acela de trupa care nu poate da niciodata gres cu un album. Influente dubstep sau dance, Muse fac ce vor din ele, le imbina si iese un produs muzical nominalizat la Grammy si care nu se dezice de soundul specific Muse. Big Freeze, Supremacy, Animals cu sunete ample sau versuri puternice, pasaje care ne duc cu gandul la muzica pe care o facea Queen, totul se imbina perfect si Muse mai bifeaza inca un produs bun. Depinde care piesa va fi la fel de emblematica, precum alte single-uri lansate pana acum si care ne-a ramas in minte.

2. Emeli Sande – Our Version of Events

De cand a aparut Emeli Sande nu a facut altceva decat sa ofere constant trackuri de foarte buna calitate. Our Version of Events nu face altceva decat sa adune la un loc piese clasice de R&B, cu influente de soul, versuri puternice si teme profunde. Poate nu e pe primul loc in Billboard, dar Emeli Sande a devenit rapid o voce ascultata, apreciata si un compozitor cautat. E greu de ales intre toate baladele in care dialogul pian-voce domina, dar va recomand sa ascultati My Kind Of Love, Daddy, Suitacase sau River. Albumul se incheie cu Read All About It (part III) varianta ei la piese initial lansata alaturi de Professor Green.

1. Bruno Mars – Unorthodox Jukebox

Desi abia a aparut Unorthodox e cel mai bun album al acestui an pentru ca pur si simplu duce muzica in alta zona. Lui Mars nu ii este frica sa experimenteze si se inspira din muzica anilor 80 si Michael Jackson (Moonshine), The Police (Locked Out of Heaven), Prince sau Elton John. Intr-un fel ciudat a reusit sa nu pice in pacatul muzicii actuale si nu are un album ultraprodus, sunetele sunt curate, raw, nealterate de prea mult timp petrecut in studio. Bruno Mars oscileaza in ceea ce priveste mesajul Unorthodox Jukebox – avem femeia curtata, respectata si apreciata – Treasure, When I Was Your Man, dar si ca obiect sexual – Gorilla sau Locked ot of Heaven. Bonus, ascultati Natalie, are acel je ne sais quoi care o face sa sune intr-un fel.

Anul acesta au aparut si alte albume, insa nu intra in topul nostru dintr-un simplu motiv: in Romania nimeni nu stie ca exista. Frank Ocean – Channel Orange, nominalizat la sase premii Grammy, Trespassing – Adam Lambert (care e cvasicunoscut la noi) sau Halcyon al lui Ellie Goulding.

Voi ce albume ati fi ales sa intre in top?

Citește în continuare