Skip to content

Noul trend in wellness raspandit pe TikTok, considerat periculos de medici. Consumul muschiului de mare ca supliment alimentar are cateva beneficii pentru sanatate dar poate cauza probleme grave.

In ultima vreme, o noua tendinta s-a raspandit rapid pe TikTok, fiind promovata de celebritati, modele si influenceri. Este vorba despre consumul muschiului de mare, un trend in materie de suplimente de wellness, promovat ca un super-aliment cu numeroase proprietati benefice pentru organism si sanatate.

Vandut inclusiv in magazinele de lux, muschiul de mare este disponibil sub forma unei alge uscate, amestecata in suplimente alimentare gumate si sub forma de gel sau lichid.

Desi algele marine au beneficii pentru sanatate, medicii recomanda precautie si documentare suplimentara, in special pentru tinerii care consuma produsul in cantitati ridicate pentru a obtine rezultate imediate.

Problema acestei tendinte este similara cu multe alte idei raspandite pe TikTok: diferite persoane se autoproclama experte in diverse domenii si ajung sa cauzeze mult rau. 

In cazul consumului algelor marine, fotomodelul Bella Hadid a prezentat o rutina matinala de wellness care includea un pahar de gel de muschi de mare. Winnie Harlow tocmai a lansat un smoothie cu „muschi de mare bogat in nutrienti” la supermarketul Erehwon din Los Angeles iar Lemme, marca de vitamine a lui Kourtney Kardashian, comercializeaza sticlute cu picaturi lichide de muschi de mare. 

Muschiul de mare este un tip de alge regasit pe coastele stancoase ale Oceanului Atlantic care contine o serie de minerale bune pentru sanatate. Insa expertii sunt sceptici in privinta faptului ca este mai bogat in nutrienti decat fructele si legumele obisnuite, asa cum este promovat pe TikTok.

Dieteticianul Miranda Galati a declarat pentru USA Today ca algele respective contin unele vitamine, minerale si fitochimicale care „pot avea unele beneficii pentru sanatate in anumite cantitati. Dar nu sunt convinsa ca este mai bun pentru tine decat fructele si legumele de zi cu zi, care au mult mai multe cercetari care sa sustina afirmatiile lor de sanatate. Din pacate, afirmatiile raspandite despre muschiul de mare sunt in mare parte nesustinute de un studiu concret.”

Pe TikTok, muschiul de mare este promovat ca avand beneficii extraordinare pentru aspectului tenului si parului, sanatatea sistemului imunitar, a creierului , a intestinului si a tiroidei, nivelul de energie si metabolism.

Galati noteaza ca cercetarile nu sustin aceste beneficii “minune” iar FDA (Food and Drug Administration din SUA, agentia care aproba medicamentele care intra pe piata americana) nu a aprobat mai multe branduri de muschi de mare care promit sa diagnosticheze, sa vindece, sa atenueze, sa trateze sau sa previna bolile.

De fapt, consumatorii acestor produse ar putea risca otravirea cu iod, din cauza variabilitatii cantitatilor de iod in functie de locul in care cresc algele respective. Consumul ridicat de iod poate duce la o tiroida subactiva sau hipotiroidism.

In ceea ce priveste beneficiile gastrointestinale sau reactiile alergice, muschiul de mare prezinta si riscul de a consuma metale grele, deoarece algele absorb si stocheaza metale grele, potential toxice, in cantitati mari.

Medicii americani care au comentat pe marginea subiectului recomanda prudenta si se declara speriati de faptul ca sunt promovate la scara larga produse care nu au fost testate sau aprobate si, mai mult decat atat, au potentiale riscuri pentru sanatate pe termen scurt si lung. 

In cazul suplimentelor cu muschi de mare, acestea sunt interzise femeilor insarcinate sau care alapteaza, persoanelor peste 65 de ani sau care se confrunta cu orice afectiune tiroidiana. De asemenea, este posibil ca produsele respective sa interactioneze in mod nefast cu alte medicamente. De aceea se recomanda o discutie cu medicul de familie inainte de consumul unor astfel de suplimente.

Citește în continuare